1. Croque madame, czyli tosty z jajkami, szynką i beszamelem

Croque madame - tosty z jajkami, szynką i beszamelemCroque madame - tosty z jajkami, szynką i beszamelem Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Dla 4 osób
Przygotowanie: 

Sos beszamelowy:
1 łyżka masła
1 czubata łyżka mąki
230 ml mleka
szczypta soli
szczypta gałki muszkatołowej
Tosty:
8 kromek pieczywa tostowego
2 łyżki musztardy Dijon
100-120 g szynki pokrojonej w cienkie plasterki
2 garści startego sera - najlepiej gruyere
4 łyżki masła
2 łyżki oleju
4 jajka
4 łyżki sosu beszamelowego

Robimy sos: w rondelku topimy masło, wsypujemy mąkę, podgrzewamy, mieszając, aż powstanie gładka pasta. Nie przerywając mieszania, zasmażamy jeszcze 2 minuty, nie rumieniąc, powolutku wlewamy mleko. Gdy sos będzie gładki i gęsty, zdejmujemy z ognia, przyprawiamy solą i gałką muszkatołową.

Rozgrzewamy piekarnik, ustawiając opcję grillowania. Cztery kromki chleba tostowego smarujemy musztardą, obkładamy szynką, grubo posypujemy serem. Przykrywamy pozostałymi kromkami. Wierzchy grubo smarujemy masłem. Przygotowane tosty układamy na blasze i grillujemy przez 5 minut. Odwracamy, posypujemy resztą sera, pieczemy jeszcze ok. 5 minut, aż będą złociste i chrupiące. Na oleju smażymy jajka sadzone. Układamy po jednym na każdym toście i polewamy beszamelem.

2. Tosty z pieczonym bakłażanem, pomidorami, rukolą, zieloną harissą i sosem sezamowym

Tosty z pieczonym bakłażanem, pomidorami, rukolą, zieloną harissą i sosem sezamowymTosty z pieczonym bakłażanem, pomidorami, rukolą, zieloną harissą i sosem sezamowym Albert Zawada

Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 40 minut
Oczekiwanie: 30 minut

Harissa:
5 papryczek jalapeño
3 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
łyżeczka mielonej kolendry
2 gałązki mięty (opcjonalnie)
duży pęczek świeżej kolendry
4 łyżki oliwy
sól
Sos sezamowy:
80 g tahiny
sok z 1/2 cytryny
80 ml wody
Tosty:
1-2 bakłażany
dobry chleb
opakowanie rukoli
2 dojrzałe pomidory

Na harissę jalapeño moczymy 30 minut w gorącej wodzie. Oczyszczamy je z szypułek i nasion. Obieramy czosnek i całość miksujemy w blenderze wraz ze wszystkimi przyprawami, świeżą kolendrą oraz solą. Przekładamy do słoiczka i zalewamy oliwą. Harissę możemy przechowywać 3 miesiące, zamkniętą w szczelnym opakowaniu i zalaną oliwą. 
Na sos sezamowy mieszamy wszystkie składniki i solimy.
Do tostów bakłażany kroimy wzdłuż na plastry i skrapiamy oliwą, delikatnie solimy i pieczemy 15-20 minut w 200 st.*
Opiekamy przekrojone na pół kromki chleba. Jedną połówkę chleba smarujemy zieloną harissą, drugą – sosem sezamowym. Na każdą nakładamy rukolę, bakłażana i pomidora. Zamykamy tosta drugą częścią chleba z sosem sezamowym i podajemy.
*Rada. Bakłażany możemy też usmażyć: najpierw je mocno solimy, czekamy ok. 30 minut, płuczemy, wycieramy i smażymy na patelni na tłuszczu (na oliwie lub oleju ryżowym).
(przepis Samar Khanafer-Gniadek)

3. Grzanki z duszoną boćwiną i dynią

grzanki z duszoną boćwiną i dyniągrzanki z duszoną boćwiną i dynią fot. Dominika Wójciak

Dla 2 osób
Przygotowanie: 35 minut

4 liście boćwiny
ząbek czosnku
4 plastry dyni (muskat, butternut lub hokkaido)
2 kromki chleba na zakwasie
Dodatki:
2 łyżki masła lub oleju
szczypta płatków chili
2 łyżki sosu sojowego
Boćwinę myjemy i osuszamy. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Na patelni z pokrywką lub w rondelku rozgrzewamy masło z czosnkiem, a kiedy się rozpuści wrzucamy dynię. Obsmażamy na średnim ogniu ok. 3 minut, po czym dodajemy chili i sos sojowy oraz 3 łyżki wody, dusimy pod przykryciem ok. 15 minut, aż dynia zmięknie. Wtedy dodajemy boćwinę i dusimy jeszcze 2 minuty tak, by liście nieco zmiękły, ale wciąż pozostały jędrne. Chleb opiekamy w tosterze. Na kromki wykładamy duszone warzywa i podajemy od razu.
Rada: Świetnym uzupełnieniem dania będzie jajko w koszulce lub podsmażone grzyby. 
(przepis Dominika Wójciak
)

4. Grzanki z marynowanym bakłażanem i kozim serkiem

Grzanki z marynowanym bakłażanem i kozim serkiemGrzanki z marynowanym bakłażanem i kozim serkiem DominikaWojciak

Na 4 porcje
Przygotowanie: 30 minut

2 średnie bakłażany
pęczek natki pietruszki
100 g ziaren słonecznika
Dodatki:
100 ml oliwy
2 łyżki octu z czerwonego wina
4 kromki chleba na zakwasie, najlepiej pszennego lub pszenno-żytniego
100 g koziego twarożku
sól, pieprz

Bakłażany myjemy, kroimy w plastry grubości 1 cm, układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. 2-3 łyżki oliwy mieszamy z 1/2 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki pieprzu, smarujemy plastry bakłażana z obydwu stron. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. na 20-25 minut.
Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni, studzimy. Listki pietruszki odrywamy od łodyżek i wrzucamy je do kielicha blendera z końcówką do siekania. Dodajemy uprażony słonecznik, ocet winny, pozostałą oliwę, 1/2 łyżeczki soli, szczyptę pieprzu i blendujemy na grudkowate pesto. Upieczone bakłażany studzimy, cienko smarujemy pesto. Kromki chleba opiekamy w tosterze, smarujemy kozim serkiem, układamy bakłażana. Możemy udekorować natką.
Rada. Tak przygotowane upieczone bakłażany możemy przechowywać w lodówce nawet 3 dni.
(przepis Dominika Wójciak)

5. Grzanki z twarożkiem i suszonymi pomidorami

Grzanki z suszonymi pomidorami, pesto i twarożkiemGrzanki z suszonymi pomidorami, pesto i twarożkiem shutterstock.com

Dla 4 osób
Przygotowanie: 20 minut

bagietka, najlepiej korzenna
2 łyżki masła
150 g kremowego twarożku śmietankowego
100 g zielonego pesto
2 niewielkie pomidory (opcjonalnie)
suszone pomidory z oleju
liście bazylii
sól, pieprz ziołowy

Bagietkę kroimy ukośnie na kromki. Każdą kromkę smarujemy masłem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st., zapiekamy ok. 5 minut, aż masło się rozpuści, a bułka przyrumieni. Smarujemy kremowym twarożkiem, na każdą kromkę kładziemy łyżeczkę zielonego pesto. Na wierzchu układamy plasterki świeżych pomidorów (opcjonalnie) i suszone pomidory osuszone z nadmiaru oleju. Oprószamy solą i pieprzem ziołowym, posypujemy świeżą bazylią.

6. Grzanki z serem z niebieską pleśnią z dodatkiem czerwonej kapusty

Grzanki z serem z niebieską pleśnią z dodatkiem czerwonej kapustyGrzanki z serem z niebieską pleśnią z dodatkiem czerwonej kapusty DominikaWojciak

Dla 4 osób
Przygotowanie: 15 minut

1/4 główki czerwonej kapusty
mała czerwona cebula
2 łyżki octu jabłkowego
100 g sera z niebieską pleśnią
8 kromek chleba (może być lekko czerstwy)
4 łyżki konfitury z żurawiny (lub innej kwaśnej – z czarnej porzeczki, rabarbaru)
masło
sól, pieprz

Kapustę czyścimy, szatkujemy. Cebulę obieramy i szatkujemy w cienkie piórka lub w półplasterki. Kapustę i cebulę mieszamy z 1/2 łyżeczki soli i octem jabłkowym. Masujemy, aż warzywa lekko zmiękną.
Kromki chleba smarujemy konfiturą żurawinową. Na 4 kromkach rozkruszamy ser z niebieską pleśnią i układamy porcję kapusty. Posypujemy pieprzem, przykrywamy drugą kromką. Mocno dociskamy, wierzch smarujemy masłem. Na patelni topimy resztę masła i opiekamy kromki z obydwu stron, aż nadzienie będzie ciepłe, a ser zacznie się rozpuszczać. Grzanki podajemy na ciepło.
Rady. Wybieramy ser o wyrazistym smaku. Powinien kontrastować ze słodką kapustą i z kwaśną konfiturą.
Do tych grzanek możemy wykorzystać dowolny ser, nie tylko z niebieską pleśnią. Świetnie sprawdzi się dojrzała gouda (także kozia) albo cheddar czy ser bursztyn.
(przepis Dominika Wójciak)

7. Bruschetty z ricottą, kozim serem i grillowanymi winogronami z tymiankiem

Bruschetty z ricottą, kozim serem i grillowanymi winogronami z tymiankiemBruschetty z ricottą, kozim serem i grillowanymi winogronami z tymiankiem Mateusz Skwarczek / Agencja Gazeta

Dla 4-6 osób
Przygotowanie:15 minut

kilka łodyżek świeżego tymianku
łyżeczka miodu
2 łyżeczki soku z cytryny
500 g czerwonych winogron
bagietka
oliwa
opakowanie ricotty
kremowy serek kozi
sól gruboziarnista

Listki tymianku mieszamy z miodem i sokiem z cytryny. Smarujemy sosem winogrona, które następnie nadziewamy na patyki do szaszłyków lub grillujemy na specjalnej blaszce albo na blaszce w piekarniku.
Bagietkę kroimy na kromki. Skrapiamy oliwą i podpiekamy na grillu lub na ruszcie piekarnika.
Ricottę mieszamy z serem kozim. Ser nakładamy na ciepłe pieczywo, na nim grillowane winogrona. Ozdabiamy świeżymi gałązkami tymianku i solimy do smaku.
(przepis Samar Khanafer-Gniadek)

8. Kanapka z rostbefem i sosem majonezowo-chrzanowym

Dla 4 osób
Przygotowanie: 10 minut

6 łyżek majonezu
4 łyżki chrzanu
łyżka kaparów
świeżo mielony pieprz
8 kromek wiejskiego chleba
8 plastrów rostbefu (jak go zrobić przepis poniżej)
4 liście sałaty

Majonez łączymy z chrzanem. Kapary siekamy i dodajemy do sosu, doprawiamy pieprzem. Sosem smarujemy kromki chleba. Chleb lekko opiekamy. Na 4 kromkach układamy po liściu sałaty i po dwa plastry mięsa. Przykrywamy chlebem. Kanapki kroimy w poprzek na pół i zjadamy.  

Pieczony rostbef  - idealny na świętaPieczony rostbef - idealny na święta Junona Lamcha-Grynberg

Pieczony rostbef - jak zrobić:

1 kg rostbefu
500 ml wytrawnego czerwonego wina
łyżka oliwy
łyżka masła
sól, pieprz

Oczyszczone, umyte i osuszone mięso marynujemy – wkładamy je do plastikowej torebki, zalewamy winem, zamykamy szczelnie i wstawiamy na noc do lodówki.
Wyjmujemy mięso z zalewy, osuszamy papierowym ręcznikiem, oprószamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy oliwę i masło. Na dużym ogniu obsmażamy rostbef 2-3 min z każdej strony.
Zawartość patelni przekładamy do brytfanny. Wstawiamy do pieca rozgrzanego do 180 st. i pieczemy 25 min. Upieczone mięso wyjmujemy na deskę, odstawiamy do ostygnięcia. Podajemy pokrojone w cienkie plasterki (powinno być różowe w środku), z dodatkiem zimnych sosów i świeżym pieczywem oraz sałatą.