1. Placki z mąki kokosowej z duszonymi owocami

Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut

Placki:
3 łyżki mąki kokosowej (do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością lub w supermarketach)
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
duży banan
150 ml płynnego mleka kokosowego
2 jajka
1/4 łyżeczki miąższu wydrążonego z laski wanilii
2 łyżeczki oleju kokosowego
Duszone owoce:
2 jabłka (mogą być też np. śliwki węgierki)
łyżeczka cynamonu

Na placki: w misce mieszamy mąkę kokosową oraz sodę. W drugiej większej misce miksujemy banana, łączymy go z mlekiem kokosowym, jajkami i miąższem z wanilii. Miksujemy składniki mokre z suchymi. Rozgrzewamy dużą patelnię na średnim ogniu i smarujemy ją olejem kokosowym. Następnie zmniejszamy ogień do minimum, ciasto rozsmarowujemy na patelni, formując kształtne placuszki, i smażymy powoli 5-6 minut z każdej strony – przed przewróceniem placki powinny widocznie się ściąć, podeschnąć, pojawią się też na nich pęcherzyki powietrza – wtedy przewracamy je ostrożnie, najlepiej cienką szpatułką.
Jabłka kroimy w ósemki, usuwamy gniazda nasienne, owoce przekładamy do rondelka. Zalewamy 60 ml wody, dodajemy cynamon. Dusimy ok. 5 minut, aż jabłka zmiękną, ale żeby się nie rozpadły. Podajemy do placuszków.

2. Małdrzyki z owocami

mołdarzykimołdarzyki fot. Małgorzata Joanna Napiórkowska-Kubicka

Dla 6-8 osób
Przygotowanie: 45 minut

600 g twarogu 
2 jajka 
łyżka masła 
3 łyżki bezglutenowej mąki jaglanej
olej rzepakowy do smażenia 
Sos owocowy:
ok. 300 g borówek 
ok. 200 g wiśni (mogą być mrożone)
ok. 200 g czerwonego agrestu
ok. 200 g malin (mogą być mrożone)
ok. 100 g jeżyn 
garstka listków mięty 
kopiasta łyżka miodu wielokwiatowego

Małdrzyki. W malakserze miksujemy na gładko twaróg, jajka i roztopione na patelni masło. Dodajemy mąkę i ponownie dokładnie miksujemy. Masa powinna być gładka, gęsta, klejąca i puszysta. Smażymy placki na niewielkiej ilości oleju: ciasto nakładamy łyżką, zsuwamy je na patelnię przy pomocy drugiej łyżki i lekko ugniatamy na patelni. Placki powinny być dość grube. Pozwalamy plackom się smażyć bez pośpiechu - poznamy, że są gotowe do przewrócenia na drugą stronę, kiedy na krawędziach zmienią kolor i wyraźnie zaczną tężeć. Do smażenia możemy również użyć oleju i masła, ale wtedy placki - za sprawą masła - zrumienią się szybciej. Gotowe placki przekładamy na talerz. Możemy podać je od razu, ale równie smaczne są na zimno - w takim wypadku przechowujemy je w lodówce.
Sos owocowy. Na patelni rozgrzewamy trochę masła oraz miód. Wrzucamy agrest i dusimy chwilę, aż zacznie lekko mięknąć. Dodajemy borówki i wiśnie, a po krótkim czasie także maliny i jeżyny. Dusimy do momentu, aż owoce podgrzeją się, zmiękną i puszczą nieco soku, ale nie przeobrażą się w konfiturę. Jeśli wolimy słodsze smaki, dodajemy więcej miodu. Gotowe owoce zdejmujemy z ognia. Dodajemy listki mięty i podajemy z małdrzykami.
przepis Szymon Kubicki

3. Placuszki gryczane z łososiem

Placuszki gryczane z łososiem i twarożkiemPlacuszki gryczane z łososiem i twarożkiem shutterstock.com

Dla 4 osób
Przygotowanie: 40 minut

500 ml mleka
2 płaskie łyżeczki suszonych drożdży instant
140 g mąki gryczanej
130 g mąki pszennej pełnoziarnistej
płaska łyżka cukru
szczypta soli
szczypta kurkumy
olej do smażenia
200 g kremowego serka śmietankowego
200 g wędzonego łososia
2 łyżki posiekanego szczypiorku
łyżka posiekanego koperku

Do miski wlewamy mleko. Drożdże, oba rodzaje mąki, cukier, sól i kurkumę mieszamy w drugiej misce, wsypujemy do mleka. Mieszamy, aż składniki się połączą. Miskę z ciastem przykrywamy szczelnie folią, wstawiamy na 8-10 godzin do lodówki (najlepiej na noc). Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki, mieszamy łyżką. Jeśli jest zbyt gęste, dodajemy 2-3 łyżki mleka, mieszamy. Na rozgrzanym oleju smażymy okrągłe placki. Każdy smarujemy serkiem, układamy trochę łososia, posypujemy posiekaną zieleniną.

4. Placuszki z cukinii

Placuszki z cukiniiPlacuszki z cukinii shutterstock.com

Dla 2-4 osób
Przygotowanie: ok. 30 minut

2 żółtka
duża cukinia
zmiażdżony ząbek czosnku
2 łyżki mąki
olej do smażenia
sól pieprz
Sos:
ok. 100 g gęstego jogurtu
łyżka posiekanych świeżych ziół (tymianek, natka, mięta, kolendra, szczypiorek)

Żółtka roztrzepujemy widelcem. Cukinię myjemy, obcinamy końce, nie obieramy. Ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jeśli pojawi się sok, odlewamy go lub usuwamy papierowym ręcznikiem. Mieszamy cukinię z żółtkami, czosnkiem, szczyptą soli i pieprzu oraz mąką. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Patelnię z nieprzywierająca powłoką polewamy odrobiną oleju, na gorący nakładamy łyżką małe, grube placuszki. Podajemy gorące, osobno podajemy w miseczce jogurt z ziołami.

5.  Placki pełnoziarniste

Placki pełnoziarnistePlacki pełnoziarniste shutterstock

Dla 4 osób
Przygotowanie 45 minut

180 g mąki pszennej typ 450
70 g mąki pszennej pełnoziarnistej
275 ml maślanki
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru
szczypta soli
2 łyżki rozpuszczonego masła
jajko
masło do smażenia
płynny miód
150 ml śmietanki kremówki
obrane pomarańcze i orzechy do podania

Oba rodzaje mąki, maślankę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, łyżkę cukru, sól, płynne masło oraz rozmącone jajko mieszamy i zmiksujemy. Odstawiamy na godzinę. Patelnię smarujemy cienko masłem, rozgrzewamy, smażymy niewielkie placki z obu stron na złoty kolor. Układamy w stosik po cztery sztuki, smarując każdy miodem. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z drugą łyżką cukru. Na szczycie każdego stosu układamy porcję śmietany, dekorujemy cząstkami pomarańczy i orzechami.

6. Placki twarogowe na słodko lub słono

Placki z twaroguPlacki z twarogu shutterstock.com

Dla 2-4 osób
Przygotowanie: 30 minut

250 g twarogu
3 jajka
szczypta soli
40 g mąki

Do miski wkładamy twaróg, dodajemy żółtka (białka zachowujemy) i dokładnie rozgniatamy ser. Dodajemy mąkę (w wypadku rzadszego twarogu możemy dosypać jej o łyżeczkę więcej), sól i mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i przekładamy do masy twarogowej, łączymy składniki, delikatnie mieszając łyżką. Nakładamy porcje ciasta (po mniej więcej 2 łyżki) na rozgrzaną suchą patelnię (np. teflonową, naleśnikową) i rozprowadzamy je po powierzchni, formując placki. Smażymy na zmniejszonym do minimum ogniu po mniej więcej 3 minuty z każdej strony, aż będą delikatnie zrumienione. Gdy placki się usmażą, przekładamy je na talerz, a następnie wycieramy patelnię wilgotną ściereczką i smażymy kolejną partię placków.

7. Placki kukurydziane z wolno pieczoną wieprzowiną i rabarbarem

Placki kukurydziane z wieprzowiną i rabarbaremPlacki kukurydziane z wieprzowiną i rabarbarem Fot. Andrzej Krasowski

Dla 6-8 osób
Przygotowanie: ok. 5,5 godziny

Farsz:
1 kg łopatki wieprzowej
posiekana cebula
olej
4 papryczki chipotle z puszki plus
odrobina zalewy
500 ml soku jabłkowego
ocet winny
sól, pieprz
Dżem:
240 g rabarbaru
100 g cukru
szczypta mielonego chili
garść posiekanej natki kolendry 
Placki:
300 g mąki kukurydzianej plus do podsypania
1/2 łyżeczki soli
olej do smażenia

Na farsz mięso nacieramy solą i pieprzem. Cebulę podsmażamy na oleju w głębokim żeliwnym garnku, wyjmujemy, w tym samym tłuszczu obsmażamy mięso. Do garnka z powrotem wrzucamy cebulę, dodajemy papryczki, zalewę i sok. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień, przykrywamy. Dusimy 5 godzin, co godzinę odwracając mięso. Gdy zacznie się rozpadać, wyjmujemy je, dzielimy widelcem na włókna. Pozostały z duszenia sos schładzamy, zdejmujemy z niego tłuszcz. Przecedzamy sos do garnka i redukujemy o połowę, podgrzewając. Doprawiamy odrobiną octu, soli i pieprzu.
Na dżem mieszamy pokrojony i obrany rabarbar z cukrem i chili. Gotujemy, aż lekko zgęstnieje.
Na placki mąkę i sól mieszamy w misce. Następnie, mieszając łyżką, wlewamy ok. 370 ml gorącej, lecz nie wrzącej wody. Kiedy zawartość miski trochę ostygnie, wyrabiamy ręką, aż konsystencja ciasta będzie jednolita. W razie potrzeby możemy dodać jeszcze trochę gorącej wody lub mąki – ciasto powinno być plastyczne. Lekko rozpłaszczamy je na stolnicy, przykrywamy mokrą ściereczką (ma być więcej niż wilgotna, ale nie powinno z niej kapać). Odstawiamy na 40 minut. Formujemy z ciasta kulki wielkości mandarynki.
Każdą kładziemy na blacie podsypanym mąką (albo na papierze do pieczenia) i palcami formujemy placki. Rozgrzewamy olej na patelni, nakładamy placki i smażymy 2-3 minuty z obu stron, aż się zezłocą.
Placki podajemy z mięsem, odrobiną sosu i dżemu. Posypujemy natką kolendry.