1. Cytrynowy kurczak pieczony z warzywami

Cytrynowy kurczak pieczonyCytrynowy kurczak pieczony fot. Miód Malina Studio

Dla 4-5 osób
Przygotowanie: 50 minut
Marynowanie mięsa: przez całą noc

2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
2-3 łyżki jogurtu
sok z 1/2 cytryny
skórka otarta z 1/2 cytryny
łyżeczka mielonej kolendry
kilka gałązek świeżego rozmarynu lub tymianku
3-4 pojedyncze piersi kurczaka zagrodowego
wybrane warzywa: ziemniaki, bataty, cukinia, papryka, marchew, dynia,
2 cytryny (opcjonalnie)
sól i pieprz

Czosnek drobno siekamy i mieszamy z 2 łyżkami oliwy, jogurtem, sokiem i skórką otartą z cytryny, szczyptą soli i pieprzu, kolendrą i posiekanym rozmarynem. Do marynaty wkładamy kurczaka minimum na godzinę, a najlepiej na noc. Warzywa obieramy i kroimy na małe kawałki. Delikatnie solimy i skrapiamy oliwą. Opcjonalnie kurczaka przykrywamy plasterkami cytryny. Pieczemy 20-30 minut w naczyniu żaroodpornym w 180 st. Po upieczeniu dajemy mięsu odpocząć 5 minut nim je pokroimy.
przepis Samar Khanafer-Gniadek

2. Grillowana pierś kurczaka z karmelizowanymi śliwkami

Grillowana pierś kurczaka z karmelizowanymi śliwkamiGrillowana pierś kurczaka z karmelizowanymi śliwkami Krzysztof Duklas

Dla 4 osób
Marynowanie mięsa: 8 godzin
Przygotowanie: 25 minut

2 piersi kurczaka
sok z 1/2 cytryny
łyżka oliwy
2 łyżki majeranku
sól, pieprz
Sos:
300 g śliwek, najlepiej węgierek
2 łyżki cukru trzcinowego
szczypta mielonej papryki chili
lub świeża papryczka chili
łyżka miodu
4 łyżki octu balsamicznego
łyżka masła

Piersi oczyszczamy z błonek, wykrawamy cztery filety, osuszamy, kotlety delikatnie rozbijamy. Sok z cytryny mieszamy z oliwą, przyprawiamy i nacieramy nim mięso i odstawiamy w chłodne miejsce (minimum na 2 godziny, a najlepiej na całą noc).
Na sos śliwki myjemy, kroimy na kawałki, usuwamy pestki. Owoce wkładamy do miseczki, dodajemy cukier, chili, miód i ocet.
Marynowanego kurczaka na godzinę przed smażeniem ogrzewamy w temperaturze pokojowej. Rozgrzewamy patelnię grillową, wkładamy kurczaka i smażymy 2-3 minuty. Filety przewracamy na drugą stronę i grillujemy jeszcze 2 minuty.
Na patelnię z mięsem wrzucamy śliwki wraz z powstałym sosem, dodajemy masło i przesmażamy razem 2-3 minuty, mieszając.
Podajemy np. z maślanym risotto przygotowanym z dodatkiem posiekanej szalotki i białego wina.

3. Pierś kurczaka z oliwkami i z sałatką z fenkułu 

Grillowana pierś kurczaka z oliwkami i z sałatką z fenkułuGrillowana pierś kurczaka z oliwkami i z sałatką z fenkułu shutterstock.com

Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut
Marynowanie mięsa: 60 minut (lub całą noc)

4 kawałki piersi kurczaka (po 100-120 g)
cytryna
pieprz, sól (opcjonalnie)
suszone oregano
bulwa fenkułu (kopru włoskiego)
oliwa do smażenia
ząbek czosnku
2 pomidory
300 g zielonych oliwek z pestką (najlepiej kalamata)
kilka cebulek w occie
łyżka posiekanej natki
4 gałązki rozmarynu

Piersi kurczaka oczyszczamy z błonek, myjemy, osuszamy. Cytrynę kroimy na pół. Mięso nacieramy sokiem z połowy cytryny, doprawiamy pieprzem, lekko solą (opcjonalnie) oraz obficie suszonym oregano. Odstawiamy na godzinę.
W tym czasie bulwę fenkułu czyścimy, kroimy w plastry. Rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy na nią przekrojony ząbek czosnku, delikatnie rumienimy na nim plastry kopru włoskiego i odkładamy fenkuł na talerz. Pomidory kroimy w ósemki, przekładamy do miski, dodajemy wypestkowane oliwki (garść zachowujemy), cebulki oraz podsmażony fenkuł, posypujemy natką, mieszamy, odstawiamy.
Piersi kurczaka układamy na tacce do grillowania, na rozłożonych dwóch gałązkach rozmarynu, obkładamy mięso pozostałymi oliwkami i kawałkami cytryny. Grillujemy po 10 minut z każdej strony. W połowie pieczenia układamy na mięsie pozostałe gałązki rozmarynu.
Danie wykładamy na talerz wraz oliwkami oraz cytryną i podajemy z sałatką.

4. Piersi kurczaka zapiekane ze szpinakiem i mozzarellą 

Piersi kurczaka zapiekane z mozzarellą i szpinakiemPiersi kurczaka zapiekane z mozzarellą i szpinakiem shutterstock.com

Dla 4 osób
Przygotowanie: 35-40 minut

4 pojedyncze piersi z kurczaka
sól
pieprz
olej
200 g świeżego szpinaku
2 ząbki czosnku
łyżka masła
2 pomidory
2 łyżki serka śmietankowego kanapkowego (opcjonalnie)
150 g startej mozzarelli (jak do pizzy)
rzeżucha lub inne ulubione zielone listki

Piersi oczyszczamy z błonek, myjemy, osuszamy, oprószamy solą i pieprzem, układamy w naczyniu do zapiekania posmarowanym cieniutko olejem.
Szpinak, jeśli jest taka potrzeba, płuczemy, osuszamy. Czosnek obieramy, przepuszczamy przez praskę. Na patelni roztapiamy łyżkę masła i krótko udusimy na nim szpinak wraz z czosnkiem. Kiedy szpinak odparuje, doprawiamy go szczyptą soli, pieprzu i odstawiamy.
Pomidory myjemy, kroimy w plastry.
Filety smarujemy z wierzchu odrobiną śmietankowego serka (mięso będzie wtedy bardziej soczyste), układamy na nich po 2-3 plastry pomidora, nakładamy duszony szpinak i posypujemy startą mozzarellą (możemy też użyć klasycznej mozzarelli z zalewy, ale podczas pieczenia puszcza dużo wody). Wstawiamy piersi do piekarnika rozgrzanego do 180 st. i pieczemy 20-25 minut.
Podajemy na przykład z grzankami.

5. Ziołowe paski kurczaka

Ziołowe paski kurczaka z sosem jogurtowymZiołowe paski kurczaka z sosem jogurtowym Łukasz Falkowski

Dla 4 osób
Przygotowanie: 40 minut

2 piersi kurczaka
sól, pieprz
sok z cytryny
10 gałązek tymianku
2 gałązki rozmarynu
kilka liści szałwii
2 łyżki tartej bułki
ojej
120 g jogurtu naturalnego
łyżka musztardy
mielona kurkuma
tarta skórka z 1/2 cytryny

Piersi kurczaka oczyszczamy z błonek. Mięso kroimy na cienkie paski i wkładamy do miski. Kurczaka doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny odstawiamy na 20 minut. Przygotowujemy panierkę. Obrywamy listki tymianku i igły rozmarynu, drobno siekamy wraz z listami szałwii. Wrzucamy do miski z mięsem, dodajemy tartą bułkę, mieszamy tak, by panierka oblepiła paski kurczaka. Olej rozgrzewamy na patelni i smażymy paski  po kilka minut z każdej strony.

Robimy sos: mieszamy jogurt z musztardą, doprawiamy szczyptą mielonej kurkumy, solą i świeżo startą skórką z cytryny. Usmażone paski kurczaka podajemy z sosem.

6. Szaszłyki z kurczaka z ananasową salsą

Szaszłyki z kurczaka z ananasową salsąSzaszłyki z kurczaka z ananasową salsą Anna Mastalerz, Kamil Roszczyk / fotografiamasztalerz.pl

Dla 4 osób
Przygotowanie: 20 minut
Marynowanie: 60 minut

3 pojedyncze piersi z kurczaka
Marynata:
6 łyżek jogurtu naturalnego
4 łyżki oliwy
2 łyżki posiekanych listków kolendry
sól
łyżeczka przyprawy curry
sok z 1/2 z cytryny
Salsa:
6 plastrów ananasa z puszki
garść orzechów włoskich
2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
łyżka posiekanej dymki
2 łyżki sosu sojowego
sok z 1/2 cytryny
sól i pieprz do smaku
Szaszłyki:
20 małych szalotek
3 cytryny najlepiej ekologiczne
patyczki do szaszłyków (moczone co najmniej godzinę w wodzie)

Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w grubą kostkę (ok. 3 na 3 cm). Na marynatę składniki mieszamy w dużej misce, dodajemy do niej kawałki kurczaka i dokładnie mieszamy, odstawiamy w chłodne miejsce na 60 minut.
Na salsę ananasa kroimy w kostkę, orzechy grubo mielemy, przekładamy do miseczki. Dorzucamy dymkę i kolendrę, dodajemy sos sojowy i sok z cytryny i doprawiamy do smaku.
Na szaszłyki szalotki obieramy i kroimy w poprzek na pół. Cytryny kroimy w ósemki, a powstałe cząstki na pół. Na patyczki na przemian nadziewamy: cząstki cytryny, kawałki kurczaka i cebulki. Grillujemy 5 minut z każdej strony. Podajemy z salsą.