1. Pieczona kaczka z sosem węgierkowym

Dla 6 osób
Przygotowanie: ok. 3 godziny

duża kaczka (2-2,5 kg)
sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
250 g śliwek węgierek
kawałek (4 cm) świeżego imbiru, obranego i posiekanego
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
szczypta pokruszonych płatków chili
2 łyżki sosu sojowego
2-3 łyżeczki galaretki lub dżemu z czerwonej porzeczki

Kaczkę nacieramy solą i pieprzem, kładziemy na blasze i pieczemy 20 minut w 220 st. Polewamy ją wytopionym tłuszczem, przykrywamy folią aluminiową. Zmniejszamy temperaturę do 150 st. i pieczemy jeszcze 2-3 godziny, aż mięso zmięknie i będzie łatwo odchodziło od kości. Śliwki (w całości) układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika na 30 minut przed końcem pieczenia kaczki. Wyjmujemy z piekarnika i kaczkę, i śliwki, kaczkę skrapiamy wytopionym tłuszczem i przekładamy na ciepły talerz, aby mięso odpoczęło. Delikatnie zlewamy z blachy tłuszcz - możemy go przechowywać w lodówce, przyda się np. do pieczenia ziemniaków. Brązowy sok, który wyciekł z kaczki, pozostawiamy na blasze. Stawiamy blachę na małym ogniu, dodajemy imbir, czosnek i chili, podgrzewamy 2-3 minuty, mieszając. Dodajemy sos sojowy, 4-5 łyżek wody oraz śliwki i gotujemy 5 minut, mieszając od czasu do czasu, aż śliwki całkiem zmiękną. Przecieramy sos przez sitko, by pozbyć się pestek i śliwkowych skórek oraz kawałków imbiru i czosnku. Jeśli sos nie jest wystarczająco gęsty, przekładamy go do rondla, doprowadza-my do wrzenia i podgrzewamy, mieszając, aby trochę odparował (wystarczą 2-3 minuty). Gdy uzyskamy odpowiednią konsystencję, mieszamy sos z dżemem. W razie potrzeby możemy dodać więcej dżemu lub doprawić sosem sojowym. Upieczoną i podzieloną na porcje kaczkę podajemy z sosem.

2. Wieprzowina po azjatycku

Wieprzowina po azjatyckuWieprzowina po azjatycku Fot. BBS

Dla 4 osób
Przygotowanie: 40 minut

12 śliwek węgierek
4 łyżeczki cukru
4 łyżeczki sosu sojowego
łyżka oleju
2 ząbki czosnku (zmiażdżone)
duża cebula (pokrojona w piórka)
500 g wieprzowiny (np. polędwiczek albo szynki)
odrobina mąki
łyżka sosu sojowego
łyżka sosu hoisin
łyżeczka cukru

Robimy sos. Śliwki rozcinamy i wyjmujemy pestki. Zalewamy 60 ml wody i gotujemy do miękkości. Przecieramy przez sito, doprawiamy cukrem, sosem sojowym i ewentualnie solą. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 15 minut. W woku lub na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy czosnek i cebulę. Dodajemy pokrojoną w kostkę i lekko obtoczoną w mące wieprzowinę. Smażymy, aż się zrumieni. Wlewamy sosy sojowy i hoisin. Doprawiamy cukrem i smażymy 5 minut. Następnie łączymy z przygotowanym sosem śliwkowym i dusimy jeszcze 10 minut.

3. Policzki wołowe ze śliwkami

Policzki wołowe ze śliwkamiPoliczki wołowe ze śliwkami Stylizacja Danuta Napierała/PNDFUTURA.pl, zdjęcia Dagna Napierała/PNDFUTURA.pl

Dla 3-4 osób
Przygotowanie: ok. 3 godziny plus noc na marynowanie

3 policzki wołowe (po 200 g)
skórka otarta z pomarańczy
2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
gałązka rozmarynu
śliwek węgierek bez pestek
300 ml wytrawnego czerwonego wina
olej do smażenia
2 cebule pokrojone w plasterki
4 zmiażdżone w prasce ząbki czosnku
500 ml bulionu (wołowego lub drobiowego)
sól, pieprz

Policzki wołowe wkładamy do miski razem ze skórką pomarańczową, nasionami kopru, rozmarynem i przekrojonymi na połówki śliwkami. Doprawiamy pieprzem, zalewamy winem, przykrywamy i pozostawiamy na noc w lodówce. Możemy odwrócić policzki w marynacie kilka razy. Wyjmujemy mięso. Gdy osiągnie temperaturę pokojową, osuszamy je z marynaty (zachowujemy ją) i obsmażamy na oleju z obu stron. Gdy policzki się lekko zrumienią, przekładamy je do brytfanny (powinny zmieścić się jeden przy drugim). Cebulę i czosnek szklimy w rondlu, dodajemy marynatę (nieodcedzoną). Krótko gotujemy, dolewamy bulion, doprowadzamy do wrzenia. Zalewamy płynem policzki, tak by były całkowicie zanurzone. Przykrywamy brytfannę i pieczemy 2-3 godziny w 150°C. Sprawdzamy po 2 godz, czy mięso jest miękkie, jeśli tak, wyjmujemy je z piekarnika. Przekładamy policzki na talerz, przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Sos zlewamy na patelnię (śliwki delikatnie wyjmujemy) i redukujemy o połowę. Policzki podajemy ciepłe, obłożone śliwkami i sosem.

4. Grillowana pierś kurczaka z karmelizowanymi śliwkami

Grillowany kurczak z karmelizowanymi śliwkamiGrillowany kurczak z karmelizowanymi śliwkami Krzysztof Duklas / a9!?gAD_+kU2[nWU7Q?!{o}B76%];m@JVO~H}qNOjMS9

Dla 4 osób
Marynowanie mięsa: 8 godzin
Przygotowanie: 25 minut

2 piersi kurczaka
sok z 1/2 cytryny
łyżka oliwy
2 łyżki majeranku
sól, pieprz
Sos:
300 g śliwek, najlepiej węgierek
2 łyżki cukru trzcinowego
szczypta mielonej papryki chili
lub świeża papryczka chili
łyżka miodu
4 łyżki octu balsamicznego
łyżka masła

Piersi oczyszczamy z błonek, wykrawamy cztery filety, osuszamy, kotlety delikatnie rozbijamy. Sok z cytryny mieszamy z oliwą, przyprawiamy i nacieramy nim mięso i odstawiamy w chłodne miejsce (minimum na 2 godziny, a najlepiej na całą noc).
Na sos śliwki myjemy, kroimy na kawałki, usuwamy pestki. Owoce wkładamy do miseczki, dodajemy cukier, chili, miód i ocet.
Marynowanego kurczaka na godzinę przed smażeniem ogrzewamy w temperturze pokojowej. Rozgrzewamy patelnię grillową, wkładamy kurczaka i smażymy 2-3 minuty. Filety przewracamy na drugą stronę i grillujemy jeszcze 2 minuty. 
Na patelnię z mięsem wrzucamy śliwki wraz z powstałym sosem, dodajemy masło i przesmażamy razem 2-3 minuty, mieszając.
Podajemy np. z maślanym risotto przygotowanym z dodatkiem posiekanej szalotki i białego wina.

5. Kurczak smażony w śliwkach

Kurczak smażony w śliwkachKurczak smażony w śliwkach Fot. BBS

Dla 6 osób
Przygotowanie: 40 minut

plaster tłustego boczku
500 g mięsa z udek kurczaka
2 cebule
ząbek czosnku
200 g śliwek
2 łyżki powideł śliwkowych
120 ml wytrawnego czerwonego wina
250 ml  rosołu
łyżka cukru

Boczek siekamy i podsmażamy na patelni, aby wytopił się tłuszcz. Wrzucamy mięso z kurczaka, cebule pokrojone w piórka i posiekany czosnek. Smażymy 5 minut. Dodajemy przekrojone na połówki śliwki, bez pestek, i powidła, zalewamy winem i rosołem. Słodzimy i gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut, aż mięso i owoce zmiękną. Jeśli sos jest zbyt wodnisty, można go zagęścić mąką.Podajemy z ryżem.

6. Jagnięcina ze śliwkami i pomidorami

Pieczona jagnięcina ze śliwkami i pomidoramiPieczona jagnięcina ze śliwkami i pomidorami shutterstock

Dla 8 osób
Przygotowanie: 100 minut
Oczekiwanie: 8 godzin plus 2 godziny

1,3 kg udźca jagnięcego
30 ml czystej wódki
łyżka suszonego majeranku
łyżeczka mielonego białego pieprzu
łyżeczka suszonego tymianku
łyżeczka mielonej kolendry
łyżeczka suszonego rozmarynu
125 ml wytrawnego białego wina
400 g węgierek (poza sezonem mrożonych)
3-4 pomidory, np. koktajlowe
sól

Jagnięcinę płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy. Nacieramy solą, skrapiamy wódką, wiążemy nicią kuchenną, odstawiamy na noc. Majeranek mieszamy z białym pieprzem, tymiankiem, kolendrą i rozmarynem, mieszanką ziołową nacieramy mięso. Odstawiamy na ok. 2 godziny. Układamy w formie, skrapiamy białym winem, naokoło układamy nie do końca rozmrożone śliwki węgierki i umyte pomidory. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st., pieczemy ok. 90 minut, co kwadrans polewając winem i wydzielającym się sosem.