Przepisy Sylwii Majcher

Placki z pulpy po mleku kokosowym

pulpa kokosowa powstała ze 200 g wiórków
2 dojrzałe banany 
5 łyżek mąki
2-3 łyżki mleka kokosowego
rodzynki lub inne bakalie
olej do smażenia
owoce do dekoracji – np. pestki granatu, maliny

Wymieszaj w misce wszystkie składniki. Jeśli dodajesz banana – rozgnieć go wcześniej widelcem. Placuszki smaż na rozgrzanym oleju, po 2 minuty z każdej ze stron. Zdejmij z patelni, udekoruj owocami.

>>>Kawa z niekoniecznie krowim. Świętuj Dzień Mleka Roślinnego

Deser z pulpy po mleku kokosowym

szklanka mleka kokosowego (najlepiej domowej roboty)
150 g gorzkiej czekolady
200 g pulpy po mleku kokosowym
3 łyżki syropu daktylowego
50 g migdałów
owoce do dekoracji

Mleko podgrzej, do gorącego wsyp posiekaną czekoladę. Wymieszaj tak, by się całkowicie rozpuściła, a potem masę przełóż do blendera. Dodaj pulpę kokosową, syrop zmiksuj całość. Przelej krem do miseczek lub szklanek i wstaw na 2 godziny do lodówki. Przed podaniem posyp posiekanymi uprażonymi na suchej patelni migdałami i świeżymi owocami.

Kokosowe ciasteczka

2 dojrzałe banany
pół szklanki nerkowców
2 szklanki pulpy po mleku kokosowym
3 łyżki mąki kokosowej
łyżka syropu z agawy

Nerkowce zalej gorącą wodą i zostaw na co najmniej 3 godziny. Potem przecedź je i przełóż do blendera, dodaj obrane banany i zmiksuj całość na gładką masę. Do niej dodaj pulpę i syrop z agawy oraz mąkę. Wymieszaj. Z masy lep małe kulki i rozkładaj je na blaszce do pieczenia. Każdą delikatnie spłaszcz. Piekarnik nastaw na 180 stopni. Do gorącego włóż blaszkę z ciastkami i piecz przez 15 minut. Przestudzone możesz oblać czekoladą.

 Przepisy Kasi Burzyńskiej-Sychowicz

Omlet mocno czekoladowy

banan
jajko
2 łyżki mąki kasztanowej (ryżowej albo kukurydzianej)
łyżka kakao
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
4 łyżki mleka roślinnego (u mnie sojowe)
nieznaczna ilość oleju kokosowego do smażenia
dekoracja: to, co lubicie; u mnie: ubity twarożek, borówki i mięta

Omlet mocno czekoladowy Kasi Burzyńskiej-SychowiczOmlet mocno czekoladowy Kasi Burzyńskiej-Sychowicz mat.pras.

Wszystkie składniki łączymy. Omlet smażymy na oleju kokosowym pod przykryciem z dwóch stron. Następnie przykrywamy go tym, na co tylko mamy ochotę. 

Deser marchewkowy

na 3 małe słoiczkowe porcje:

1/2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki mleka roślinnego (u mnie sojowe)
1/4 szklanki jogurtu (u mnie sojowy)
1/4 szklanki startej marchewki
łyżka ziaren chia
łyżka syropu klonowego
szczypta soli
1/3 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
łyżka poszatkowanych orzechów włoskich
łyżka rodzynek
orzechy włoskie i laski cynamonowe do dekoracji.

Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Masę umieszczamy w słoiczkach, a słoiczki w lodówce na całą noc. W między czasie i dekorujemy.