1. Cygaretki w syropie różanym

Cygaretki w syropie różanymCygaretki w syropie różanym Fot: Marcin Klaban

Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 50 minut

150 g masła
250 g ricotty
łyżka cukru
łyżka wody różanej
po 50 g orzechów pistacjowych, włoskich i laskowych
opakowanie ciasta filo
Syrop różany:
120 ml  wody
200 g cukru
2 łyżki wody różanej
łyżeczka soku z cytryny

Masło roztapiamy na małym ogniu i studzimy. Ricottę mieszamy z cukrem i wodą różaną. Orzechy obieramy, rozdrabniamy blenderem i dodajemy do nich łyżkę roztopionego masła. Wyjmujemy ciasto filo z lodówki, delikatnie smarujemy każdy płat masłem. Składamy po 2 płaty i kroimy je na 8 części.
Do każdej nakładamy po łyżeczce ricotty i orzechów. Zawijamy jak gołąbki - brzegi do środka - i zwijamy całość, aż powstaną cygaretki. Pieczemy w 180 st. 20 minut, aż się zrumienią na złoty kolor.
Robimy syrop różany. Do wody wsypujemy cukier, mieszamy z wodą różaną, sokiem z cytryny i zagotowujemy. Gotujemy 20-30 minut na małym ogniu, aż syrop stanie się idealnie gęsty. Podajemy cygaretki w syropie.

2. Lody pistacjowe z różą

Lody pistacjowe z różąLody pistacjowe z różą Fot: Marcin Klaban

Dla 4 osób
Przygotowanie i chłodzenie: 4-5 godzin

200 ml śmietanki 30-proc.
200 ml śmietanki 36- proc.
laska wanilii
80 g cukru
3 żółtka
2 łyżki wody różanej
100 g orzeszków pistacjowych
płatki róż (do dekoracji)

Oba rodzaje śmietanki wlewamy do rondla. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż i wkładamy do garnka. Dodajemy połowę cukru, zagotowujemy i odstawiamy do przestudzenia. Jajka dokładnie myjemy, najlepiej sparzyć je wrzątkiem. Żółtka miksujemy z resztą cukru, aż staną się białe i puszyste (jak kogel-mogel). Do żółtek dolewamy cienką strużką ciepłą śmie-tankę, cały czas ubijając. Kiedy masa stanie się jednolita, ponownie ją podgrzewamy, mieszając - do czasu, aż zacznie gęstnieć (nie wolno doprowadzić do zagotowania!). Dodajemy wodę różaną oraz obrane i posiekane pistacje. Całość studzimy i wstawiamy w zamkniętym pojemniku do zamrażalnika. Kilkakrotnie, a najlepiej co godzinę, miksujemy masę na wolnych obrotach, aby pozbyć się kryształków lodu i nadać jej puszystość. Lody podajemy udekorowane świeżymi płatkami róż.

3. Pudding ryżowy z kardamonem, wodą różaną i pieczonymi owocami sezonowymi

Pudding ryżowy z kardamonem, wodą różaną i pieczonymi owocami sezonowymiPudding ryżowy z kardamonem, wodą różaną i pieczonymi owocami sezonowymi Mateusz Skwarczek / Agencja Gazeta

Dla 4 osób
Przygotowanie: 60 minut 
Oczekiwanie: kilka godzin

100 g ryżu 
litr mleka (krowiego lub roślinnego)
2-3 łyżki brązowego cukru
2 łyżki wody różanej 
500 g owoców sezonowych
łyżka masła
2 łyżki miodu
łyżka wody różanej
łyżeczka kardamonu
Do posypania (opcjonalnie): 
płatki róż
pistacje

Do garnka z grubym dnem przekładamy przepłukany ryż, mleko, cukier i wodę różaną. Gotujemy ok. 20 minut, aż będzie miękki, od czasu do czasu mieszając. Następnie przekładamy do małych miseczek, studzimy i wkładamy na kilka godzin do lodówki. 
Większe owoce sezonowe kroimy na małe kawałki, mniejsze od razu mieszamy z roztopionym masłem, miodem, wodą różaną i kardamonem. Wykładamy na blaszkę i pieczemy 
25-30 minut w 180 st. 
Schłodzony ryż, podajemy z pieczonymi owocami, posypujemy płatkami róż i pistacjami (opcjonalnie).

Rada: do tego deseru w ten sam sposób jak w przepisie możemy dodać takie owoce jak żurawina, rabarbar, jabłka czy śliwki. Będzie też doskonale smakował ze świeżymi sezonowymi owocami: malinami, jeżynami czy truskawkami – można je lekko poddusić z miodem na patelni lub dać świeże. 

4. Sernik na zimno z rabarbarem i wodą różaną

Sernik na zimno rabarbarem i wodą różanąSernik na zimno rabarbarem i wodą różaną Albert Zawada / AG

Dla 8 osób 
Przygotowanie: 40 minut
Oczekiwanie: 12 godzin

Spód:
200 g herbatników
40 g masła roztopionego
50 ml mleka
Masa serowa:
800 g twarogu półtłustego lub tłustego (zmielonego przynajmniej dwukrotnie)
200 g mascarpone
łyżeczka kardamonu
100 g konfitury różanej
15 g żelatyny w proszku
2 łyżki wody różanej
50 g cukru (lub więcej)
Rabarbar:
1 kg rabarbaru*
2-3 łyżki brązowego cukru
1/2 łyżeczki kardamonu
łyżeczka mąki ziemniaczanej
płatki róż do ozdoby

Na spód herbatniki blendujemy w malakserze na drobny piasek, mieszamy z roztopionym masłem oraz mlekiem. Masę przekładamy do tortownicy o średnicy 28 cm.
Na masę serową twaróg mieszamy z mascarpone, kardamonem i konfiturą różaną, cukrem. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody i powoli wlewamy do masy, mieszając. Masę przelewamy na spód i wkładamy do lodówki na noc.

*Zamiast rabarbaru albo dodatkowo możecie użyć świeżych owoców sezonowych - takich jak truskawki, jagody, porzeczki czy maliny. Można je poddusić lub dodać świeże. Świetnie sprawdzą się też granat, mango czy pomarańcze.

5. Wieniec drożdżowy

wieniec drożdżowywieniec drożdżowy fot. Miód Malina Studio

Dla 6-8 osób
Przygotowanie: 2 godziny

125 ml ciepłego mleka
15 g świeżych drożdży
3 łyżka cukru (brązowego, białego lub ksylitolu)
330-350 g mąki
2 łyżki roztopionego masła
żółtko
szczypta soli
Masa daktylowa:
200 g daktyli suszonych,
100 g obranych pistacji,
2 łyżki wody różanej,
Masa cynamonowa:
100 g roztopionego masła
4 łyżki cukru
3 łyżeczki cynamonu

Na ciasto mieszamy lekko ciepłe mleko, drożdże oraz cukier i odstawiamy na kilka minut. Drożdże powinny zacząć się pienić. Dodajemy pozostałe składniki ciasta, mieszamy drewnianą łyżką, zagniatamy dłonią, powoli podsypując mąką, aż ciasto przestanie się kleić. Formujemy kulę, wkładamy ją do miski wysmarowanej oliwą, przykrywamy i odstawiamy do ciepłego miejsca na godzinę, aby ciasto podwoiło objętość. Rozgrzewamy piekarnik do 170 st.
Na masę daktylową rozgotowujemy daktyle w niewielkiej ilości wody, dodajemy wodę różaną i blendujemy na gładką masę. Mieszamy z posiekanymi pistacjami.
Na masę cynamonową mieszamy wszystkie składniki. Przekładamy ciasto na posypaną mąką powierzchnię i rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm i smarujemy jedną z mas: daktylową lub cynamonową. Ciasto kroimy wzdłuż na pół, zwijamy je w ruloniki. Jeszcze raz kroimy wzdłuż i zaczynamy przekładać jedną część nad drugą, przecięciem do góry. Formujemy okrąg i zlepiamy końce. Przekładamy ciasto na blachę do pieczenia, smarujemy wierzch drugą masą. Pieczemy przez 25-35 minut.