Bałkańskie mielone z sosem ljutenica

Bałkańskie mielone z sosem ljutenicaBałkańskie mielone z sosem ljutenica Łukasz Zandecki / AG

Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 30 minut

500 g mielonej wieprzowiny (może być też mielone mieszane
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
jajko
2 łyżki drobno posiekanego miąższu pomidora (bez pestek, może być osączony z puszki)
łyżeczka tymianku
olej do smażenia

Wszystkie składniki mieszamy, wyrabiamy na jednolitą masę i formujemy okrągłe, płaskie kotleciki. Smażymy ok. 10 minut z obu stron na gorącym oleju. 
Podajemy z sosem ljutenica: miksujemy razem 125 ml ketchupu, łyżkę pasty paprykowej (słodkiej lub ostrej, np. węgierskiej), 2 łyżki posiekanej szalotki lub dymki. Lekko solimy.

Kottbullary, klopsiki ze Szwecji

Kottbullary, klopsiki ze SzwecjiKottbullary, klopsiki ze Szwecji Łukasz Zandecki / AG

Dla 4-8 osób
Przygotowanie: 45 minut

500 g mielonego mięsa
posiekana cebula
łyżka posiekanej natki
łyżeczka posiekanej kolendry
bułka
200 ml mleka
125 ml kwaśniej śmietana
jajko
olej do smażenia
sól
pieprz 
Sos:
cebula
łyżka masła
200 ml białego wytrawnego wina
600 ml bulionu
2 łyżeczki musztardy
3 łyżki obranych i zmiksowanych pomidorów (mogą być z puszki, osączone)
2 łyżki ciemnej zasmażki błyskawicznej

Bułkę namaczamy w mleku. Mięso zagniatamy z natką, kolendrą i cebulą. Połowę masy przekładamy do malaksera, dodajemy bułkę (nie odciśniętą), śmietanę i jajko. Miksujemy na gładką masę i dodajemy do reszty mięsa. Mieszamy, robimy małe kulki. Klopsiki wkładamy na wrzątek, gotujemy na małym ogniu 30 min. Wyjmujemy łyżką cedzakową, przekładamy do miski, odstawiamy na 15 min. Smażymy w rozgrzanym, głębokim tłuszczu na złoto (można je też tylko ugotować lub tylko usmażyć). Na sos: cebulę kroimy w półplasterki i szklimy na maśle. Wlewamy wino, zagotowujemy i dodajemy bulion. Gotujemy 10 min bez przykrycia, by sos zgęstniał. Dodajemy zasmażkę, zagotowujemy, mieszając. Dodajemy musztardę i pomidory, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Klopsiki podajemy z sosem i żurawinami lub borówkami.

Karminadle ze śledziem, czyli kotlety mielone z Górnego Śląska

Karminadle z Górnego Śląska, czyli kotlety mielone ze śledziemKarminadle z Górnego Śląska, czyli kotlety mielone ze śledziem Łukasz Zandecki / AG

Dla 2-4 osób
Przygotowanie: ok. 30 minut plus czas na moczenie śledzia

40 dag mielonej karkówki
wymoczony przez noc solony filet śledzia
cebula
bułka
jajko
pół łyżeczki majeranku
50 g mąki
smalec do smażenia
sól
pieprz

Wymoczonego przez noc w wodzie śledzia płuczemy, osączamy i mielemy. Cebulę siekamy, bułkę moczymy w wodzie i odciskamy. Śledzia mieszamy z mięsem, cebulą, namoczoną bułką i jajkiem. Wyrabiamy na jednolitą masę, dodając majeranek i pieprz (nie solimy, bo słony jest śledź). Formujemy owalne kotleciki grubości ok. 2 cm, obtaczamy w mące. Smażymy na smalcu na złoty kolor, z obu stron. Podajemy z ziemniakami i mizerią.

Cevapcici, grillowane kotleciki z Bałkanów

Cevapcici, wieprzowe grillowane kotleciki z BałkanówCevapcici, wieprzowe grillowane kotleciki z Bałkanów Łukasz Zandecki / AG

Dla 2-4 osób
Przygotowanie: ok. 30 minut

500 g mielonej wieprzowiny (lub jagnięciny)
cebula
ząbek czosnku
po łyżeczce słodkiej papryki i kuminu
100 ml gęstego jogurtu lub kwaśniej śmietany
sól
pieprz

Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy wałeczki wielkości małych ogórków. Grillujemy je w piekarniku nagrzanym do 160 st. (lub na dobrze rozgrzanym grillu albo smażymy na patelni grillowej) ok. 15 minut. Cevapcici podajemy z ketchupem, sosem tzatziki lub sosem ljutenica.

>>>Sprawdź też, jak przygotować klasyczne kotlety mielone