1. Kwiaty robinii akacjowej w cieście

Kwiaty czarnego bzu w cieścieKwiaty czarnego bzu w cieście Fot. Shutterstock.com/ Foodpictures

Dla 4 osób
Przygotowanie i oczekiwanie: 60 minut

20 gron kwiatowych robinii akacjowej
2 jajka
130 g mąki
szczypta soli
370 ml mleka; rzadkiej śmietanki; wody gazowanej albo jasnego piwa
do smażenia: olej
Do podania:
cukier puder
cynamon
syrop klonowy

Świeżutkie kwiaty, zebrane z dala od szosy, w czystych za miastem dokładnie przeglądamy u usuwamy ew. robaczki - nie płuczemy ich bo stracą aromat (możemy kwiaty rozłożyć w chłodnym miejscu, na 2-3 godzinki, na białym papierze - robaczki powinny wyjść same). Jajka roztrzepujemy w misce z połową płynu, dodajemy mąkę, sól i dokładnie rozcieramy żeby nie było grudek, dolewając jeszcze tyle płynu, aby ciasto miało konsystencję dość gęstej śmietany. Odstawiamy je na ok. pół godziny, żeby odpoczęło. W dość głębokim rondlu rozgrzewamy sporo oleju - kwiaty, smażąc się, muszą pływać. Całe grona maczamy dokładnie w cieście, trzymając za ogonki. Lekko otrzepujemy z nadmiaru ciasta i kolejno kładziemy na tłuszcz. Smażymy na złotobrązowy kolor z obu stron. Olej musi być dobrze rozgrzany, ale nie za gorący, bo ciasto się spali z zewnątrz a kwiaty w środku nie zdążą się usmażyć. Usmażone kwiaty wyjmujemy łyżką cedzakową na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Posypujemy cukrem pudrem zmieszanym z odrobiną cynamonu albo polewamy syropem klonowym. Najlepsze się jeszcze ciepłe!

2. Smażone kwiaty cukinii 

Smażone kwiaty cukinii w cieścieSmażone kwiaty cukinii w cieście shutterstock.com

Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut

ok. 16 kwiatów cukinii
Ciasto naleśnikowe:
80 g mąki
170 ml gazowanej wody mineralnej
jajko
szczypta soli
olej do smażenia

Kwiaty cukinii płuczemy pod letnią wodą, a następnie dobrze osuszamy na ręczniku papierowym. Delikatnie rozchylamy kwiaty i wycinamy ich pręciki, bo są gorzkie.
Przygotowujemy ciasto. Do miski wsypujemy mąkę i szczyptę soli. Wlewamy wodę i energicznie mieszamy trzepaczką, aby nie powstały grudki. Dodajemy jajko i ponownie mieszamy (możemy je też zmiksować mikserem) - ciasto nie powinno być gęste.
Na patelni rozgrzewamy sporą ilość oleju. Kwiaty zanurzamy w cieście i od razu układamy na patelni. Smażymy z obu stron prze kilka minut. Wykładamy na ręcznik papierowy, aby ociekły z tłuszczu.
Podajemy od razu, np. z serkiem ricotta wymieszanym z pieprzem i ziołami.

3. Kwiaty czarnego bzu w tempurze

Kwiaty czarnego bzu w tempurzeKwiaty czarnego bzu w tempurze shutterstock.com

Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 40 minut

ok. 16-18 baldachów czarnego bzu
olej do głębokiego smażenia
duże jajko
250 ml wody gazowanej
125 g mąki kukurydzianej
125 g drobnej mąki ryżowa 
łyżeczka sody oczyszczonej
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczki cukru pudru plus 3-4 łyżki do posypania 

Sprawdzamy czy w kwiatach nie ukrywają się owady. Usuwamy większość grubych łodygi, pozostawiając same baldachy. 
Robimy tempurę: do dużego garnka wlewamy olej i podgrzewamy do 190 st. W dużej misce rozkłócamy  jajka z wodą gazowana. Przesiewamy wszystkie suche składniki ze szczyptą soli, dodajemy do mokrych składników, mieszamy. Zanurzamy kwiaty w cieście i smażymy z obu stron do chwili gdy będą złociste. Odsączamy na pergaminie z nadmiaru tłuszczu. Oprószamy cukrem pudrem. Podajemy od razu np. z sosem czekoladowym.