1. Nalewka z kwiatów czarnego bzu i cytrusów

Na 3-4 butelki 0,5 l
Przygotowanie i oczekiwanie: 2 miesiące

50 baldachów kwiatów czarnego bzu
2 cytryny (razem 200 g) 
2-3 limonki (razem 200 g)
700 g cukru
1 l spirytusu 96 proc.
łyżeczka korzenia arcydzięgiela (można dostać w aptekach lub w sklepach z ziołami)

Gotujemy syrop z cukru i litra wody. Studzimy. Cytryny szorujemy namydloną szczoteczką, płuczemy w gorącej wodzie, kroimy w plasterki, usuwamy pestki. Do wyparzonego wrzątkiem słoja wkładamy kwiaty, przekładamy je plasterkami cytryn, zalewamy syropem, przykrywamy płótnem i stawiamy w nasłonecznionym miejscu na 10 dni. Co jakiś czas sprawdzamy, czy sok nie fermentuje i mieszamy zawartość słoja drewnianą łyżką. Sok zlewamy do garnka przez sitko wyłożone gazą, łączymy ze spirytusem, mieszamy i dodajemy sok z limonek. Nalewkę przelewamy do 2 litrowych butelek, dodajemy do każdej po 1/2 łyżeczki korzenia arcydzięgiela, odstawiamy na 4 tygodnie. Co 3-4 dni wstrząsamy butelką. Potem odstawiamy nalewkę na 2 tygodnie, aby się sklarowała. Kiedy to nastąpi, ostrożnie zlewamy ją znad osadu, a osad przesączamy przez sitko wyłożone papierowym ręcznikiem i dodajemy do nalewki. Odstawiamy na miesiąc, aby trunek dojrzał.

2. Tarta śmietankowo-bzowa z sorbetem truskawkowym

Tarta śmietankowo-bzowa z sorbetem truskawkowymTarta śmietankowo-bzowa z sorbetem truskawkowym Fot. Paulina Kolondra (paulinakolondra.pl)

Dla 6-8 osób
Przygotowanie: 60 minut
Chłodzenie: 2 godziny

Sorbet:
150 g cukru
90 ml wody szczypta soli
700 g oczyszczonych truskawek
3 łyżki soku z cytryny
1 białko
Kruche ciasto:
140 g miękkiego masła
60 g cukru szczypta soli
laska wanilii
jajko
230 g mąki pszennej (typ 480)
Nadzienie:
6 żółtek
skórka otarta z 1 dużej cytryny
laska wanilii
160 g drobnego cukru
70-80 ml syropu z kwiatów czarnego bzu
łyżka mąki ziemniaczanej
500 g gęstej kwaśnej śmietany 22-proc.
Dekoracja:
kilkanaście oczyszczonych truskawek do dekoracji

Robimy sorbet. W rondelku podgrzewamy cukier, wodę i sól, tak by cukier się rozpuścił. Studzimy. Truskawki miksujemy razem z sokiem z cytryny i syropem na gładką pulpę. Przecieramy przez sito, by pozbyć się pestek. Przykrywamy przezroczystą folią i wstawiamy do lodówki na całą noc. Zamrażamy w maszynce do lodów* - na ostatnie 3 minuty mrożenia dodajemy białko. Wkładamy w plastikowym pojemniku do zamrażarki.
Robimy ciasto. Ucieramy masło, cukier, sól i ziarenka wanilii na jasną, puszystą masę. Zmniejszamy obroty miksera, dodajemy jajko, ucieramy, aż połączy się z masłem. Wsypujemy mąkę i mieszamy. Formujemy z ciasta placek, zawijamy w przezroczystą folię i wkładamy do lodówki na 2 godziny.
Rozgrzewamy piekarnik do 200 st.. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 4 mm. Wyściełamy dno i brzegi okrągłej formy na tartę, na wierzchu kładziemy pergamin i obciążamy specjalnymi kulkami do pieczenia lub suchą fasolą. Pieczemy 10 minut, zmniejszamy temperaturę do 150 st.i pieczemy jeszcze 10 minut, aż ciasto zacznie robić się chrupkie.
Robimy nadzienie. Ucieramy żółtka z cukrem i ziarenkami wanilii na kogel-mogel. Mieszamy ze skórką cytrynową, syropem z bzu, mąką i śmietaną. Rozgrzewamy piekarnik do 120 st. Z ciasta zdejmujemy papier wraz z obciążeniem, wlewamy śmietanowo-jajeczną masę. Pieczemy 40 minut - masa powinna się lekko ściąć, ale w środku pozostać wilgotna. Studzimy. Kroimy tartę na kawałki i podajemy z kulką sorbetu na wierzchu i truskawkami pokrojonymi w plasterki.
*Rada: można też wlać schłodzoną masę do plastikowego pojemnika i mieszać co 15 minut. W tym wypadku białko (lekko roztrzepane) łatwiej połączy się z masą. Dodajemy je również pod koniec zamrażania.

3. Syrop z kwiatów czarnego bzu

Syrop z bzuSyrop z bzu Fot. Shutterstock

Na 2-3 butelki 0,5 l
Przygotowanie: 30 minut
Oczekiwanie: 3-4 dni

40 baldachów kwiatów
3 cytryny
50 g kwasku cytrynowego
1,5 kg cukru

Kwiaty wkładamy do miski o pojemności 4 litrów. Myjemy cytryny i ścieramy z nich skórkę na tarce o drobnych oczkach. Owoce kroimy w cienkie plastry i wkładamy do miski razem z kwiatami bzu i startą skórką. W garnku zagotowujemy 1,5 litra wody i wsypujemy cukier. Mieszamy, aż cukier się rozpuści. Zdejmujemy garnek z ognia. Otrzymanym syropem zalewamy w misce kwiaty, cytrynę i mieszamy. Studzimy. Przykrywamy miskę i wstawiamy do lodówki na 3-4 dni. Sok przelewamy przez jedwabną chustę albo gęstą ściereczkę. Przefiltrowany sok rozlewamy do butelek i zakorkowujemy. Przechowujemy w chłodnym miejscu.

4. Kwiaty czarnego bzu w tempurze

Kwiaty czarnego bzu w tempurzeKwiaty czarnego bzu w tempurze shutterstock.com

Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 40 minut

ok. 16-18 baldachów czarnego bzu
olej do głębokiego smażenia
duże jajko
250 ml wody gazowanej
125 g mąki kukurydzianej
125 g drobnej mąki ryżowa
łyżeczka sody oczyszczonej
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczki cukru pudru plus 3-4 łyżki do posypania 

Sprawdzamy czy w kwiatach nie ukrywają się owady. Usuwamy większość grubych łodygi, pozostawiając same kwiatki.
Robimy tempurę: do dużego garnka wlewamy olej i podgrzewamy do 190 st. W dużej misce rozkłócamy  jajka z wodą gazowana. Przesiewamy wszystkie suche składniki ze szczyptą soli, dodajemy do mokrych składników, mieszamy. Zanurzamy kwiaty w cieście i smażymy z obu stron do chwili gdy będą złociste. Odsączamy na pergaminie z nadmiaru tłuszczu. Oprószamy cukrem pudrem. Podajemy od razu np. z sosem czekoladowym.