1. Tarta z kwiatami cukinii, surową wędzoną szynką, botwinką i tymiankiem

Dla 6-8 osób
Oczekiwanie: 2 godziny
Przygotowanie: 50 minut

Ciasto:
200 g mąki pszennej
100 g zimnego masła
jajko
szczypta soli
Farsz:
12 kwiatów cukinii
4 jajka
250 ml śmietany 18-proc.
150 g naturalnego serka śmietankowego
pęczek botwinki
6 plastrów surowej wędzonej szynki
kilka gałązek świeżego tymianku

Na ciasto: składniki ciasta zagniatamy, ewentualnie dodając 1 lub 2 łyżeczki zimnej wody. Formujemy z masy kulę, owijamy folią i chłodzimy w lodówce 1-2 godziny. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na cienki, okrągły placek. Wykładamy nim posmarowaną masłem formę na tartę, dociskając do brzegów. Nakłuwamy ciasto widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy ziarnami fasoli lub kulkami ceramicznymi i pieczemy 10 minut w 180 st. Zdejmujemy obciążenie i pieczemy ciasto jeszcze 10 minut, aż się zrumieni.
Na farsz: kwiaty cukinii ostrożnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, uważając, by nie uszkodzić płatków. Rozchylamy delikatnie płatki, usuwamy ze środka pręciki – nożyczkami, pęsetą lub wykręcając ręką. Jeśli kwiaty mają długie, masywne łodyżki (to kwiaty rodzaju męskiego), też je odcinamy. Rozbijamy jajka, łączymy ze śmietaną i serkiem. Dodajemy umytą i pokrojoną botwinkę, delikatnie mieszamy. Wylewamy na lekko ostudzony kruchy spód. Układamy plastry szynki, a na nich kwiaty cukinii.
Posypujemy listkami tymianku i zapiekamy 15 minut w 180 st.

2. Mozzarella z pomidorami i kwiatami cukinii

Mozzarella z pomidorami i kwiatami cukiniiMozzarella z pomidorami i kwiatami cukinii fot. Małgorzata Joanna Napiórkowska-Kubicka

Dla 2 osób
Przygotowanie: 30 minut

125 g mozzarelli di bufala
4 kwiaty cukinii (żeńskie, najlepiej z okrągłą cukinką)
ok. 400 g pomidorków koktajlowych (najlepiej kolorowych)
5 rzodkiewek
mała garść listków kolendry
pół cytryny
oliwa extra vergine
sól, pieprz

Odcinamy cukinki od kwiatów. Odcinamy dolne części kwiatów i usuwamy pręciki (są gorzkie). Delikatnie płuczemy kwiaty i dokładnie osuszamy je na papierowym ręczniku.
Rwiemy kwiaty na małe części i przekładamy do miski. Wlewamy sok z cytryny, mieszamy i odstawiamy.
Cukinki z kwiatów cukinii i rzodkiewki kroimy w cienkie plasterki. Najlepiej użyć do tego celu mandoliny.
Pokrojone rzodkiewki i cukinki przekładamy do miski. Dodajemy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz kwiaty cukinii wraz z sokiem z cytryny, w którym się marynowały.
Na dużym talerzu układamy rozerwaną na pół mozzarellę. Do warzyw dodajemy listki kolendry, oliwę, sporo pieprzu i sól. Mieszamy delikatnie palcami i od razu przekładamy sałatkę na talerz z mozzarellą.
Skrapiamy niewielką ilością oliwy i oprószamy pieprzem.
(przepisy Szymona Kubickiego)

3. Zapiekana frittata z kwiatami cukinii

Zapiekana frittata z kwiatami cukiniiZapiekana frittata z kwiatami cukinii fot. Małgorzata Joanna Napiórkowska-Kubicka

Dla 2 osób
Przygotowanie: 45 minut

3 jaja gęsie albo 6-7 kurzych
sporo świeżego tymianku i oregano
pieprz
sól
6 kwiatów cukinii (żeńskie, najlepiej z okrągłą cukinką)
trochę oleju kokosowego nierafinowanego do natłuszczenia foremek

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. W misce roztrzepujemy jaja. Dodajemy zioła i przyprawy. Mieszamy.Opłukane i osuszone kwiaty cukinii wraz z cukinką kroimy wzdłuż na pół. Z każdego kwiatu usuwamy pręcik (jest gorzki).
Natłuszczamy dwa naczynia do zapiekania i przelewamy do nich masę jajeczną. Zanurzamy w nich połówki kwiatów cukinii (po 6 połówek na porcję).Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 25 minut.Ta frittata lubi przyprawy! Dodajcie więc dużo pieprzu oraz świeżych ziół.
(przepisy Szymona Kubickiego)