Sernik na zimno w dwóch wersjach - klasyczny, ale bez żelatyny i wegański [PRZEPISY]

paz
11.06.2018 11:30
A A A
Sernik na zimno z tartą czekoladą

Sernik na zimno z tartą czekoladą (Fot. Paulina Kolondra)

Sernik na zimno to jeden z najlepszych deserów na ciepłe dni. Sprawdzi się również wtedy, kiedy nie posiadacie sprawnego piekarnika. Choć równie dobrze smakuje, przygotowany na bazie serków homogenizowanych, najlepszy jest z twarogu połączonego ze słodką śmietanką lub ubitego serka mascarpone.

Sernik na zimno - garść porad

Sernik na zimno można zrobić zarówno z serków homogenizowanych, jak i z mascarpone czy  twarogu. Ten ostatni trzeba jednak porządnie zmielić przynajmniej 2-3 razy, by masa była gładka i bez grudek.

Do związania sera używa się zazwyczaj żelatyny lub - w wersji wegetariańskiej - agaru. O ile ten ostatni można bez obaw zagotować, o tyle w przypadku żelatyny należy zachować ostrożność. Przegrzana może stracić swoje właściwości żelujące. Zanim dodamy ją do sernika, najpierw zalewamy ją odrobiną wody, a następnie powoli podgrzewamy na niewielkim ogniu, ciągle mieszając, aż do rozpuszczenia.

Łącząc rozpuszczoną żelatynę z masą serową, trzeba to robić sprawnie. Inaczej w serniku mogą się nam pojawić żelatynowe grudki. Najpierw dodajemy do niej 1-2 łyżki masy i porządnie mieszamy, a następnie przelewamy mieszaninę żelatynowo-serową do masy serowej i szybko miksujemy za pomocą miksera.

Jeśli nie macie żelatyny, nie przejmujcie się. Bez niej również da się przygotować ten deser, ale tylko z twarogu, który ma zwartą konsystencję lub - w wersji wegańskiej - np. z orzechów nerkowca lub kaszy jaglanej.

Na wierzch sernika można wylać mus owocowy lub galaretkę z owocami. Zanim to jednak zrobicie, musicie poczekać, aż masa serowa się zsiądzie - inaczej może się wymieszać z galaretką. Trzeba również sprawdzić, czy pomiędzy brzegiem foremki a masą serową nie została jakaś przerwa. Jeśli tak, galaretka może nam wpłynąć pod spód i sernik nie będzie wyglądał dobrze.

Sernik na zimno z tartą czekoladą - przepis

Ten przepis można śmiało wykorzystać jako przepis bazowy. W takim wypadku, zamiast dodawać do niego czekoladę, można pozostawić masę serową bez dodatków, a na wierzchu na przykład wyłożyć owoce i zalać je galaretką.

Składniki (na tortownicę o średnicy 24 cm):

  • 300 g masła
  • 400 g cukru pudru
  • 5 ugotowanych na twardo żółtek
  • 1 kg półtłustego twarogu
  • 1/2 l śmietanki kremówki
  • 1 kieliszek rumu
  • 150-200 g okrągłych miękkich biszkoptów
  • 1/2 tabliczki deserowej lub gorzkiej czekolady (np. 70% kakao)

Sposób przygotowania:

  1. Masło ucieramy z cukrem i przetartymi przez sitko żółtkami. Dodajemy zmielony twaróg i rum, miksujemy. Łączymy z ubitą na sztywno śmietanką, delikatnie mieszając łyżką.
  2. Na dnie tortownicy układamy biszkopty. Wykładamy na nie masę serową, wyrównujemy wierzch i posypujemy wiórkami startej czekolady (najładniej wygląda czekolada starta nożem).
  3. Wstawiamy do lodówki i czekamy, aż masa zastygnie (około 2 godziny).

Autor: Paulina Kolondra

Wersja wegańska: Witariański sernik z orzechów nerkowca z czarnymi porzeczkami

Witariański sernik z orzechów nerkowca z czarnymi porzeczkamiWitariański sernik z orzechów nerkowca z czarnymi porzeczkami Fot: Alicja Rokicka weganerd.blogspot.com

Pyszny sernik można zrobić również w wersji wegańskiej. Chrupiący i słodki spód powstanie ze zmiksowanych daktyli i migdałów, a masa "serowa" z namoczonych nerkowców. Wegański "sernik" można również przygotować z kaszy jaglanej.

Składniki:

  • 2 szklanki orzechów nerkowca
  • 300 g daktyli
  • 1 szklanka migdałów
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta imbiru w proszku
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • ew. 1/5 szklanki mleka roślinnego
  • 1/2 szklanki czarnych porzeczek

Do dekoracji:

  • świeże zioła
  • czarne porzeczki

Sposób przygotowania:

  1. Nerkowce zalewamy wodą i odstawiamy do namoczenia na co najmniej 2 godziny.
  2. Przygotowujemy spód sernika: daktyle, migdały, cynamon i imbir wkładamy do blendera i miksujemy na gładką masę.
  3. Tortownicę wyściełamy przezroczystą folią do żywności. Daktylowe ciasto przekładamy na spód formy i ugniatamy, wyrównując powierzchnię. Wstawiamy do lodówki.
  4. Odsączamy namoczone nerkowce, wkładamy do kielicha blendera. Dodajemy sok z cytryny, olej i syrop z agawy. Miksujemy, aż do uzyskania jednolitej masy. Jeśli jest zbyt gęsta, podczas miksowania powoli dolewamy mleko roślinne.
  5. Otrzymaną masę przekładamy do miski, dodajemy porzeczki i delikatnie mieszamy.
  6. Rozprowadzamy na schłodzonym daktylowym spodzie, potrząsając tortownicą, aby masa się równomiernie rozłożyła w formie i przylegała do spodu.
  7. Schładzamy w lodówce przez 2 godziny lub przez 20 minut w zamrażalniku.
  8. Przed podaniem dekorujemy świeżymi ziołami i porzeczkami.

Autor: Alicja Rokicka (https://wegannerd.blogspot.com/, przepis pochodzi z magazynu "Kuchnia")

Sernik na zimno z truskawkami- najlepszy na lato

Zobacz także
  • Suflety z koziego sera Przepisy z kozim serem w roli głównej - dla smakoszy
  • Sernik karmelowy na ciastkach owsianych Jak dobrze wykorzystać twaróg? Nie tylko na kanapkę i do sernika [PRZEPISY]
  • Pierogi ruskie Twaróg w roli głównej - nie tylko na słodko
Komentarze (5)
Zaloguj się
  • kadykianus

    0

    Nie ma czegos takiego jak sernik weganski. Nie zawiera sera, wiec to nie sernik. Raczej orzechowiec albo kaszowiec (bo na kaszy). Weganizm jest taka glupota, ze nawet nazwy potraw to oksymorony.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE