Spring rollsy

(na 10-15 rolek, przygotowanie i oczekiwanie: 60 minut)

Spring rollsy1:

springrollsyspringrollsy fot. Marta Dymek

  • 1/2 pęczka zblanszowanych szparagów
  • kalarepa
  • garść sałaty
  • 100 g ugotowanego makaronu ryżowego
  • garść mięty i kolendry
  • opakowanie papieru ryżowego

Spring rollsy 2:

springrollsyspringrollsy fot. Marta Dymek

  • 200 g czerwonej kapusty
  • 200 g truskawek
  • garść szpinaku
  • garść rukoli
  • 100 g ugotowanego makaronu ryżowego
  • opakowanie papieru ryżowego

Sos:

  • 80 ml gorącej wody
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • kilka plasterków papryczki chili
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • łyżka octu ryżowego
  • kilka plasterków kalarepki lub rzodkiewki
  • łyżeczka soku z limonki

Sposób przygotowania:

  1. Podstawą przyjemnego i skutecznego rolowania spring rollsów jest dobra organizacja, dlatego przygotowania warto zacząć od naszykowania wszystkich składników. Szparagi kroimy na krótkie kawałki, kalarepę, kapustę oraz truskawki kroimy w paski, sałaty i zioła rwiemy. Wszystkie składniki układamy na dużym talerzu, aby łatwo było po nie sięgać.
  2. Przygotowujemy sos. W gorącej wodzie rozpuszczamy cukier. Chili kroimy na cienkie plasterki, dodajemy do cukru z wodą wraz ze wszystkimi pozostałymi składnikami. Mieszamy i odstawiamy do lodówki na przynajmniej 30 minut, a w tym czasie przygotowujemy spring rollsy.
  3. Przygotowujemy płaskie naczynie z wodą oraz deskę. Arkusz papieru ryżowego zanurzamy w wodzie na 3-5 sekund, wyciągamy – powinien wciąż być sztywny, zmięknie w trakcie układania składników.
  4. Arkusz kładziemy na desce, na jego górnej części układamy górkę makaronu ryżowego i kilka warzyw, następnie zawijamy boki oraz wykonujemy jeden skręt rolki – tak jak na zdjęciach po lewej. Dokładamy więcej warzyw, sałaty oraz szczypioru i wykonujemy następny skręt. Dokładamy kolejne warzywa oraz zioła i sklejamy rolkę. Postępujemy tak samo z pozostałymi arkuszami, aż składniki się skończą. Gotowe rolki podajemy od razu z przygotowanym wcześniej sosem.

Porady:

  • Makaron ryżowy po ugotowaniu najlepiej przełożyć na chwilę do zimnej wody z lodem.
  • Do spring rollsów możecie wykorzystać zapomniane resztki z lodówki – wczorajszy ryż (ale nie starszy!), kawałki surowych warzyw albo zwiędnięte zioła. Połączone w jednym ruloniku i zamoczone w wyraźnym sosie i tak będą smakować świetnie.
  • Połączenie szparagów, truskawek i kalarepki smakuje bardzo dobrze, ale nie ograniczajcie się i szukajcie nowych zestawień. Botwinka i kokos? Rabarbar i buraczki? Szczaw i bataty? To dopiero początek.
  • Spring rollsy warto rolować na drewnianej desce, która wchłania nadmiar wody.
  • Jeśli chcecie zjeść je później, przykryjcie je delikatnie namoczonym papierowym ręcznikiem.

Curry z jarmużu z masłem laskowym