Zawijamy wiosnę! Marta Dymek pokazuje, jak zwijać spring rollsy, by się nie rozpadały

przepisy i zdjęcia: Marta Dymek
25.05.2018 12:33
A A A
Krok 1

Krok 1 (fot. Marta Dymek)

Ma być soczyście, zielono i lekko, najlepiej z tego, co akurat mamy w lodówce. Marta zaprasza nas do rolowania wiosennych warzyw. Co ważne, to spring rollsy, które w końcu się nie rozpadają.

Spring rollsy

(na 10-15 rolek, przygotowanie i oczekiwanie: 60 minut)

Spring rollsy1:

springrollsyspringrollsy fot. Marta Dymek

  • 1/2 pęczka zblanszowanych szparagów
  • kalarepa
  • garść sałaty
  • 100 g ugotowanego makaronu ryżowego
  • garść mięty i kolendry
  • opakowanie papieru ryżowego

Spring rollsy 2:

springrollsyspringrollsy fot. Marta Dymek

  • 200 g czerwonej kapusty
  • 200 g truskawek
  • garść szpinaku
  • garść rukoli
  • 100 g ugotowanego makaronu ryżowego
  • opakowanie papieru ryżowego

Sos:

  • 80 ml gorącej wody
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • kilka plasterków papryczki chili
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • łyżka octu ryżowego
  • kilka plasterków kalarepki lub rzodkiewki
  • łyżeczka soku z limonki

Sposób przygotowania:

  1. Podstawą przyjemnego i skutecznego rolowania spring rollsów jest dobra organizacja, dlatego przygotowania warto zacząć od naszykowania wszystkich składników. Szparagi kroimy na krótkie kawałki, kalarepę, kapustę oraz truskawki kroimy w paski, sałaty i zioła rwiemy. Wszystkie składniki układamy na dużym talerzu, aby łatwo było po nie sięgać.
  2. Przygotowujemy sos. W gorącej wodzie rozpuszczamy cukier. Chili kroimy na cienkie plasterki, dodajemy do cukru z wodą wraz ze wszystkimi pozostałymi składnikami. Mieszamy i odstawiamy do lodówki na przynajmniej 30 minut, a w tym czasie przygotowujemy spring rollsy.
  3. Przygotowujemy płaskie naczynie z wodą oraz deskę. Arkusz papieru ryżowego zanurzamy w wodzie na 3-5 sekund, wyciągamy – powinien wciąż być sztywny, zmięknie w trakcie układania składników.
  4. Arkusz kładziemy na desce, na jego górnej części układamy górkę makaronu ryżowego i kilka warzyw, następnie zawijamy boki oraz wykonujemy jeden skręt rolki – tak jak na zdjęciach po lewej. Dokładamy więcej warzyw, sałaty oraz szczypioru i wykonujemy następny skręt. Dokładamy kolejne warzywa oraz zioła i sklejamy rolkę. Postępujemy tak samo z pozostałymi arkuszami, aż składniki się skończą. Gotowe rolki podajemy od razu z przygotowanym wcześniej sosem.

Porady:

  • Makaron ryżowy po ugotowaniu najlepiej przełożyć na chwilę do zimnej wody z lodem.
  • Do spring rollsów możecie wykorzystać zapomniane resztki z lodówki – wczorajszy ryż (ale nie starszy!), kawałki surowych warzyw albo zwiędnięte zioła. Połączone w jednym ruloniku i zamoczone w wyraźnym sosie i tak będą smakować świetnie.
  • Połączenie szparagów, truskawek i kalarepki smakuje bardzo dobrze, ale nie ograniczajcie się i szukajcie nowych zestawień. Botwinka i kokos? Rabarbar i buraczki? Szczaw i bataty? To dopiero początek.
  • Spring rollsy warto rolować na drewnianej desce, która wchłania nadmiar wody.
  • Jeśli chcecie zjeść je później, przykryjcie je delikatnie namoczonym papierowym ręcznikiem.

Curry z jarmużu z masłem laskowym

Wiesz, co może jeść wegetarianin? Wbrew pozorom nie jest to łatwy quiz

1.Koleżanka proponuje ci zupę jarzynową, zrobioną z wczorajszego rosołu. Możesz ją zjeść?

  • Tak
  • Nie
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
Zobacz także
  • Roladki z bakłażana ze spaghetti Bakłażan i cukinia w trochę innym wydaniu - przepisy Marty Dymek
  • Cukinie po neapolitańsku Keczup z truskawek i pikantne cukinie - letnie nasycenie od Marty Dymek
  • Tajska szczawiowa Polub szczaw i tapiokę - przepisy Marty Dymek
Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE