Jak zrobić suflet serowy - to warto zapamiętać:
Technika pieczenia serowego sufletu jest bardzo prosta. Przygotowujemy zasmażkę, jak do klasycznego sosu beszamelowego i rozprowadzamy ją mlekiem. Dodajemy przyprawy i studzimy. W tym momencie możemy już zacząć rozgrzewać piekarnik do 185 st. Do masy dodajemy żółtka, a następnie ubitą z białek pianę - dokładnie i delikatnie mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą.
Ponieważ suflet rośnie w trakcie pieczenia, foremki napełniamy masą tylko do 3/4 wysokości (wcześniej możemy je posypać niewielką ilością startego sera - w czasie pieczenia utworzy się chrupiąca skorupka). Nigdy nie otwieramy piekarnika podczas pieczenia, a gorący suflet od razu podajemy i jemy. Jest on bardzo delikatny i opada zwykle po 5 minutach od wyjęcia z piekarnika.
Jeśli zrobiliśmy za dużo ciasta sufletowego, możemy umieścić je w foremkach i przechowywać w lodówce 2-3 dni. Potem wystarczy tylko wstawić je do rozgrzanego piekarnika i piec suflety 2-3 minuty dłużej niż w przypadku tych przygotowywanych na świeżo. Gotowy suflet posypujemy posiekanym szczypiorkiem, ale świetnie smakuje podany z sałatą polaną oliwą (np. truflową) oraz wędzonym łososiem.
Suflet serowy - przepis krok po kroku:
- Oddzielamy 4 białka od żółtek. Na rozgrzanej patelni robimy zasmażkę z 50 g mąki i 60 g masła. Mieszając, wlewamy 500 ml mleka. Gdy konsystencja masy będzie kremowa, zdejmujemy z ognia.
- Dodajemy 125 g starego żółtego sera (najlepiej gruyère, może być ementaler), posypujemy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, mieszamy. Studzimy.
- Dorzucamy do masy po jednym żółtku, cały czas mieszając.
- Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajemy do masy, delikatnie mieszamy.
- Foremki smarujemy niewielką ilością masła, napełniamy masą do 3/4 wysokości. Wstawiamy do rozgrzanego do 185 st. piekarnika na 20 minut.
***
Autor: Michał Toczyłowski - na co dzień uczy gotować w Akademii Kulinarnej Whirlpool, informacje o warsztatach na stronie: akademiakulinarnawhirlpool.pl/warsztaty/