Jak zrobić suflet serowy - to warto zapamiętać:

Technika pieczenia serowego sufletu jest bardzo prosta. Przygotowujemy zasmażkę, jak do klasycznego sosu beszamelowego i rozprowadzamy ją mlekiem. Dodajemy przyprawy i studzimy. W tym momencie możemy już zacząć rozgrzewać piekarnik do 185 st. Do masy dodajemy żółtka, a następnie ubitą z białek pianę - dokładnie i delikatnie mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą.

Ponieważ suflet rośnie w trakcie pieczenia, foremki napełniamy masą tylko do 3/4 wysokości (wcześniej możemy je posypać niewielką ilością startego sera - w czasie pieczenia utworzy się chrupiąca skorupka). Nigdy nie otwieramy piekarnika podczas pieczenia, a gorący suflet od razu podajemy i jemy. Jest on bardzo delikatny i opada zwykle po 5 minutach od wyjęcia z piekarnika.

Jeśli zrobiliśmy za dużo ciasta sufletowego, możemy umieścić je w foremkach i przechowywać w lodówce 2-3 dni. Potem wystarczy tylko wstawić je do rozgrzanego piekarnika i piec suflety 2-3 minuty dłużej niż w przypadku tych przygotowywanych na świeżo. Gotowy suflet posypujemy posiekanym szczypiorkiem, ale świetnie smakuje podany z sałatą polaną oliwą (np. truflową) oraz wędzonym łososiem.

Puszysty suflet orzechowy z sosem karmelowo-cynamonowym

Suflet serowy - przepis krok po kroku:

  1. Oddzielamy 4 białka od żółtek. Na rozgrzanej patelni robimy zasmażkę z 50 g mąki i 60 g masła. Mieszając, wlewamy 500 ml mleka. Gdy konsystencja masy będzie kremowa, zdejmujemy z ognia. 
  2. Dodajemy 125 g starego żółtego sera (najlepiej gruyère, może być ementaler), posypujemy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, mieszamy. Studzimy.
  3. Dorzucamy do masy po jednym żółtku, cały czas mieszając.
  4. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajemy do masy, delikatnie mieszamy.
  5. Foremki smarujemy niewielką ilością masła, napełniamy masą do 3/4 wysokości. Wstawiamy do rozgrzanego do 185 st. piekarnika na 20 minut.

***

Autor: Michał Toczyłowski - na co dzień uczy gotować w Akademii Kulinarnej Whirlpool, informacje o warsztatach na stronie: akademiakulinarnawhirlpool.pl/warsztaty/