Wegański mazurek chałwowy

Ciasto:
225 g mąki pszennej
80 g mąki ziemniaczanej
100 g zimnego oleju kokosowego
40 g cukru trzcinowego
1/4 łyżeczki soli
60-80 ml lodowatej wody

Krem chałwowy:
4 i 1/2 łyżki tahiny
3 łyżki syropu klonowego
3 łyżki mleczka kokosowego
szczypta soli

Do podania:
daktyle, pokruszona chałwa, cynamon

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. Na deskę wysypujemy mąkę pszenną, ziemniaczaną, cukier, sól oraz olej i wszystko bardzo dokładnie siekamy. Do tak powstałej kruszonki stopniowo dodajemy wodę i zagniatamy, aż powstanie elastyczne ciasto.

Ciasto układamy na papierze do pieczenia i rozwałkowujemy na dwa małe kwadratowe mazurki albo jeden większy w kształcie prostokąta lub elipsy. Nakłuwamy widelcem i pieczemy 15-18 minut, aż będzie złote.

W czasie gdy ciasto się piecze, przygotowujemy krem. W małej miseczce za pomocą trzepaczki łączymy wszystkie składniki na gęsty, gładki krem - jeśli jest za rzadki dodajemy łyżeczkę tahiny więcej, a jeśli za gęsty odrobinę więcej mleczka. Ciasto studzimy, potem smarujemy kremem, posypujemy pokrojonymi daktylami, pokruszoną chałwą oraz cynamonem.

Wegański sos tatarski

wegański sos tatarskiwegański sos tatarski fot. Marta Dymek

Składniki:

Majonez wegański:
1250 ml wody z puszki ciecierzycy, czyli mniej więcej tyle, ile jest w jednej puszce
2 łyżeczki octu lub soku z cytryny
3/4 łyżeczki musztardy
1/2 łyżeczki czarnej soli lub zwykłej soli
1/4 łyżeczki syropu z agawy lub dowolnego innego słodzika
łyżka płatków drożdżowych, opcjonalnie
1 i 1/4-2 szklanki oleju roślinnego

Dodatki do sosu tatarskiego:
3 małe ogórki kiszone
10-12 marynowanych grzybków
1/4 małej cebuli
2 łyżeczki kaparów
1 i 1/2 łyżeczki chrzanu
kilka kropli syropu z agawy lub ulubionego słodzika
sól i czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki, poza olejem, umieszczamy w wysokim naczyniu blendera i miksujemy 2-3 minuty na najwyższych obrotach do czasu, aż porządnie się spienią.

Powoli wlewamy olej, nie poruszając blenderem. Blendujemy, aż majonez zgęstnieje. Z gotowego majonezu odmierzamy 250 ml do sosu tatarskiego i przekładamy do średniej wielkości pojemnika, a resztę przekładamy do małego pojemnika
i wykorzystujemy na przykład do sałatki jarzynowej.

Na sos tatarski ogórki, grzybki oraz cebulę kroimy w drobną kostkę; kapary miażdżymy
i siekamy. Tak pokrojone składniki dodajemy do odmierzonych 250 ml majonezu razem z chrzanem, kilkoma kroplami syropu z agawy. Dokładnie mieszamy i na koniec
w razie potrzeby doprawiamy solą. Przechowujemy w lodówce do 10 dni.

Do przygotowania majonezu, zamiast wody z puszki, możecie użyć wody ze słoika
z ciecierzycą. Jeśli próby z tym składnikiem macie już za sobą, wykorzystujcie też wodę po gotowaniu ciecierzycy - wystarczy ją odrobinę zredukować, aby była gęsta
i zawiesista, a potem schłodzić przez noc w lodówce i postępować tak jak w przepisie.

Pasztet, który powali na kolana wszystkich gości. Jadłonomia