真rek wielkanocny na zakwasie - przepis na udane 鈍i皻a

paz
13.03.2018 17:05
A A A
真rek wielkanocny to obowi您kowe danie na 鈍i徠ecznym stole. Jak go zrobi od podstaw? Podajemy przepis

真rek wielkanocny to obowi您kowe danie na 鈍i徠ecznym stole. Jak go zrobi od podstaw? Podajemy przepis (Fot. Shutterstock)

真rek wielkanocny to danie, kt鏎e obowi您kowo musi si znale潭 na wielkanocnym stole. Kwaskowy, pachn帷y czosnkiem i majerankiem, z pyszn bia陰 kie豚as i siekanymi jajkami, stanowi kwintesencj 鈍i徠. Jak go przygotowa od podstaw? To ca趾iem proste - wystarczy troch cierpliwo軼i. Mamy przepis.

Pieczona bia豉 kie豚asa, jajka faszerowane, mazurki, baby i on - 簑rek wielkanocny. Oto kwintesencja polskich 鈍i徠. Cho to wspaniale, 瞠 wi瘯szo嗆 z nas, przygotowuj帷 鈍i徠eczne menu, wci捫 trzyma si tradycji, szkoda, 瞠 cz瘰to nie robimy 簑rku od podstaw.

真rek na zakwasie, kt鏎y wykonali鄉y samodzielnie, smakuje o niebo lepiej. A samo przygotowanie zakwasu nie jest wcale takie trudne. Wystarczy wymiesza w naczyniu m彗 razow lub owsian, wod i czosnek, a nast瘼nie pozostawi je na kilka dni w ciep造m miejscu. Ot i ca豉 filozofia. Po tym czasie mo瞠my ju przyrz康za wielkanocny 簑r.

真rek wielkanocny na zakwasie - przepis

Sk豉dniki:

Zakwas:

  • 650 g m彗i razowej lub 3 szklanki m彗i owsianej
  • 2-3 l ciep貫j przegotowanej wody (o temp. ok. 50 stopni Celsjusza)
  • 2-3 z帳ki czosnku (w zale積o軼i od tego, jak bardzo czosnkowy 簑rek lubisz)

真r:

  • 1,5 l wody lub bulionu
  • 2 szklanki zakwasu
  • 1-2 marchewki - obrane i pokrojone w plasterki
  • 10 dag cebuli - obranej i posiekanej w kostk
  • 造磬a oleju
  • s鏊
  • pieprz
  • majeranek

Dodatkowo:

  • jajka ugotowane na twardo lub p馧twardo (po 2 sztuki na osob)
  • bia豉 kie豚asa w plasterkach (po 0,5-1 sztuce na osob)
  • czysta bawe軟iana 軼iereczka

Opcjonalnie:

  • chlebowe miseczki do serwowania 簑ru

Spos鏏 przygotowania:

  1. Zr鏏 zakwas: Do kamiennego garnka lub du瞠j misy wsyp m彗. Wymieszaj z cz窷ci przegotowanej wody i posiekanym czosnkiem, a powstanie papka. Gdy b璠zie gotowa, dodaj pozosta陰 wod i ponownie dobrze wymieszaj. Naczynie z zakwasem przykryj szczelnie czyst bawe軟ian 軼iereczk (瞠by lepiej przylega豉, mo瞠sz j przywi您a) i odstaw w ciep貫 miejsce. Po ok. 4-5 dniach zakwas b璠zie gotowy.
  2. Zr鏏 簑rek: Na patelni rozgrzej t逝szcz. Podsma na nim cebul razem z pokrojon w plasterki bia陰 kie豚as. Gdy si przyrumieni, patelni zdejmij z ognia.
  3. Pokr鎩 ugotowane jajka na po堯wki, 獞iartki, 鏀emki albo w kostk.
  4. Wod lub bulion podgrzej niemal do wrzenia razem z pokrojon w cienkie plasterki marchewk (powinna nieco zmi瘯n望).
  5. Gdy p造n b璠zie gor帷y, dodaj 2 szklanki gotowego zakwasu i zagotuj. Nast瘼nie dodaj r闚nie kie豚as z cebul.
  6. Zup zagotuj ponownie, a nast瘼nie dopraw do smaku sol, majerankiem i pieprzem. 真rek wielkanocny gotowy! Serwuj go z jajkiem.

Rady:

  • Przed dodaniem zakwasu mo瞠sz doda do wody lub bulionu pokrojone w kostk ziemniaki. W takim wypadku pokr鎩 marchewk w grubsze plastry - dzi瘯i temu si nie rozpadnie. Gotuj wszystko do mi瘯ko軼i, a nast瘼nie post瘼uj dalej zgodnie z przepisem.
  • Do 簑rku, zamiast kie豚asy, mo瞠sz doda r闚nie pokrojony w kosteczk boczek. Sma go z cebul - tak, jak kie豚as. W takim wypadku nie musisz dodawa t逝szczu. Po prostu po堯 boczek na zimnej patelni i zacznij j rozgrzewa, a sam si wytopi.
  • 真rek mo瞠sz r闚nie zabieli 鄉ietan. Wystarczy oko這 150 g 鄉ietany 18 lub 12 proc. wymiesza z 20 g m彗i, a nast瘼nie stopniowo, ci庵le mieszaj帷, dodawa do tej mieszanki gor帷 zup. Gdy sk豉dniki dobrze si po陰cz, a 鄉ietana z m彗 rozgrzej, mo積a doda je do gor帷ej zupy.

Prosty 簑rek w chlebie. Kwa郾y jak lubisz

Polskie wielkanocne przysmaki na pewno znasz. A rozpoznasz te z r騜nych kuchni 鈍iata?

1.Pascha to popularny w Polsce deser z twarogu. A czym jest jadana na Ukrainie paska?

  • to dok豉dnie to samo, co polska pascha
  • to wysoka babka z ciasta dro盥穎wego
  • to nic innego, jak pasztet
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Zobacz tak瞠
  • Solona suszona kaczka W璠liny i zimne mi瘰a na 鈍i徠eczny st馧 - domowe s najlepsze!
  • Pascha Sernik, pascha i nie tylko - twarogowe pyszno軼i na Wielkanoc
  • Kark闚ka z sza逕i glazurowana musztard Mi瘰a na Wielkanoc - dla pocz徠kuj帷ych i zaawansowanych kucharzy [6 PRZEPIS紟]
Skomentuj:
Zaloguj si

Aby oceni zaloguj si lub zarejestrujX

NAJCZ呇CIEJ CZYTANE