Trufle jak z eleganckiej cukierni - przepyszne i proste do przygotowania. Przepisy Mariety Mareckiej

Marieta Marecka, asysta: Monika Kowalewska
13.03.2018 12:33
A A A
trufle

trufle (fot. Aneta Flis)

Eleganckie praliny są łatwiejsze do wykonania niż się zwykle wydaje. Ważne, żeby postawić na wysokiej jakości składniki jak Marieta Marecka - autorka naszego nowego słodkiego cyklu.

Trufle. Ach, jaki to elegancki deser! Intensywny, czekoladowy, genialny. Co ciekawe, domowe trufle można przygotować w niezwykle prosty sposób. Najważniejsze są wysokiej jakości składniki (ale ta zasada dotyczy przecież nie tylko tego deseru). Jeśli zaopatrzycie się w doskonałą czekoladę i kakao, efekt końcowy będzie boski. Pobrudzicie łapki, ale nie napracujecie się zbytnio. Co innego jednak, gdy zechcecie podejść do tematu ambitnie i jednak odrobinę bardziej się napocić? Wtedy zróbcie prostokątne pralinki, które nazwałam „Noce i dnie”. Nazwa nie jest przypadkowa, po pierwsze, w trakcie szykowania deseru w tle z telewizora leciały „Noce i dnie” i co chwilę słyszałam zawodzący głos Basi krzyczącej: „Bogumił! Bogumił”. Po drugie, prostokątne trufelki składają się z masy jasnej jak słońce i ciemnej jak noc. Dla koloru i przełamania tej mocnej słodyczy użyłam lekko kwaskowego pudru z suszonej żurawiny i cudownie balansującą sól w płatkach - Maldon.

Trufelki domowe

Składniki:

(na ok. 20 szt., przygotowanie: 40 minut)

  • 100 ml śmietanki 36-proc.
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 50 g czekolady mlecznej
  • szczypta soli
  • szczypta chili
  • 2 łyżki dobrego koniaku
  • 2-3 łyżki dobrego kakao

Sposób przygotowania:

Podgrzewamy śmietankę w rondelku, ale nie doprowadzamy do zagotowania. Wsypujemy drobno pokrojoną czekoladę, sól, chili i wlewamy koniak. Odstawiamy na 2 minuty i dokładnie mieszamy rózgą lub mieszadłem ze sprężynką, aż masa będzie gładka, lśniąca i jednolita. Pozostawiamy do wystudzenia, a później wstawiamy do lodówki, żeby stężała (najlepiej na noc). Za pomocą łyżeczki porcjujemy twardą czekoladę, dłonie obsypujemy kakao i formujemy z masy kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy je sporą ilością kakao i wstawiamy do lodówki.

Trufle „Noce i dnie”

Składniki:

(na ok. 40 szt., przygotowanie: 2 godziny)

Masa orzechowa:

  • 40 g migdałów
  • 40 g orzechów laskowych
  • 50 g dużych, soczystych, suszonych daktyli kalifornijskich
  • 40 g orzechów włoskich
  • łyżka brandy
  • łyżka karobu
  • szczypta soli

Masa z białej czekolady:

  • 145 g białej czekolady
  • 4 łyżki śmietanki 36-proc.
  • łyżka glukozy lub miodu
  • łyżka masła
  • cukier do posypania

Masa truflowa:

  • 200 ml śmietanki 36-proc.
  • 2 torebki czarnej herbaty
  • 250 g czekolady gorzkiej
  • 200 g czekolady mlecznej
  • 2 łyżki brandy

Do podania:

  • puder z żurawiny
  • sól Maldon

Sposób przygotowania:

  1. Migdały zalewamy wrzątkiem i obieramy, orzechy laskowe podpiekamy w piekarniku i ścieramy skórkę. Z daktyli usuwamy pestki, zalewamy owoce gorącą wodą i odstawiamy na 15 minut, odsączamy, (wodę zachowujemy, może się przydać, jeśli masa będzie zbyt sucha). W malakserze ucieramy wszystkie orzechy, dodajemy brandy, daktyle, karob i sól. Ucieramy na klejącą masę, w razie potrzeby lekko podlewając wodą spod daktyli. Sklejamy masę w kulę, lekko ją spłaszczamy, owijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki.
  2. Białą czekoladę przekładamy do miseczki, dolewamy 4 łyżki śmietanki, glukozę, masło i roztapiamy w kąpieli wodnej. Dokładnie mieszamy i studzimy. Przekładamy do rękawa cukierniczego i wstawiamy na chwilę do lodówki, żeby lekko stężała.
  3. Masę orzechową wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy między dwoma kawałkami folii spożywczej i wykładamy nią spód prostokątnej formy o wymiarach 17 na 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na orzechowy spód wyciskamy małe porcje białej czekolady, posypujemy je cukrem. Całość owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki.
  4. Na masę truflową wlewamy do rondelka śmietankę i od razu wkładamy do niej torebki z herbatą. Podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. Wyciągamy torebki z herbatą, odciskając je porządnie. Dodajemy czekoladę gorzką i mleczną, wlewamy brandy i odstawiamy na 2 minuty, aż czekolada zacznie się topić. Mieszamy masę dokładnie, aż zrobi się lśniąca i jednolita. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia, po czym przelewamy masę truflową na przygotowany spód orzechowy z porcjami białej czekolady. Wyrównujemy wierzch, okrywamy szczelnie folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Wyciągamy całość z formy, przygotowujemy długi, ostry nóż, puder z żurawiny oraz Maldon. Nóż ogrzewamy, np. polewając go gorącą wodą, osuszamy i kroimy masę czekoladową w prostokąty. Najlepiej przed każdym cięciem czyścić i ogrzewać nóż, wtedy boki czekoladek będą ładnie, równo ucięte. Wierzch posypujemy pudrem i solą.

Porady:

  • Czekoladowe desery najłatwiej przygotować na bazie czekolad w pastylkach, zwanych też chocolate chips. Można je kupić w sklepach dla cukierników lub przez internet. Znacznie lepiej się roztapiają, szczególnie biała czekolada, łatwo się je dozuje i nie trzeba ich kroić, a to spora zaleta.
  • Roztapiając czekoladę w kąpieli wodnej, pamiętajmy o tym, żeby naczynie do rozpuszczania jej nie dotykało dnem powierzchni wody, temperatura naczynia nie powinna być za wysoka (do 40-50 st.).

Czekoladki z miętą według Klaudii Halejcio

Ich smak znamy z dzieciństwa. Rozpoznasz słodycze bez opakowania?

1.Zaczynamy od czegoś łatwego. W środku ma miękkie, białe nadzienie. Ta smaczna przekąska to:

  • Batonik Bounty
  • Czekolada Aero
  • Ptasie Mleczko
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
Zobacz także
  • ptyś klasyczny Jak zrobić ptysie? Dwa przepisy - klasyczny i ulepszony - od Mariety Mareckiej
  • Beza włoska zaparzana - jak ją przygotować i z czym podawać? Beza włoska zaparzana - jak ją przygotować i z czym podawać?
  • Kruche ciasto bez jajek i masła Jak zrobić kruche ciasto na spód do tarty? Mamy przepis i kilka porad
Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE