Z dedykacją - wegańska sałatka i ciasto czekoladowe, które uwodzą smakiem

Marta Dymek
09.03.2018 14:28
A A A
Sałatka z łososiową marchewką

Sałatka z łososiową marchewką (Fot. Marta Dymek)

Marchewka łososiowa uwodzi smakiem równie skutecznie jak ciasto czekoladowo-kokosowe. Rozpieśćcie się nimi w weekend.

Sałatka z łososiową marchewką

Składniki:

(dla 1 osoby, przygotowanie: 20 minut, oczekiwanie: 12 godz.)

Łososiowa marchewka:

  • 250 g marchewki (duża marchew)
  • łyżka oleju do smażenia
  • 1/4 łyżeczki wędzonej soli
  • łyżka wrzątku
  • 1/2-2/3 łyżeczki wędzonej soli
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżka octu jabłkowego
  • 1/4 łyżeczki ziaren kolendry
  • 1 i 1/2 łyżki oleju lnianego

Sałatka:

  • 2 garści rukoli
  • pieczony burak lub kilka pomidorków
  • 20 g pestek dyni, uprażonych

Dressing:

  • 3 łyżki oliwy
  • łyżka octu balsamicznego
  • łyżeczka syropu klonowego
  • sól i czarny pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Dzień przed podaniem sałatki przygotowujemy łososiową marchewkę. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. Marchewkę obieramy obieraczką, a następnie, również obieraczką, tniemy ją na długie, cienkie kawałki. Wrzucamy je do miski, dodajemy olej do smażenia oraz mniejszą porcję wędzonej soli. Dokładnie nacieramy marchewki w dłoniach.
  2. Tak przygotowaną marchew przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 10-12 minut, mieszając dwa razy. Marchewki mają być miękkie, nie chrupiące i przypalone.
  3. W czasie kiedy marchewki się pieką, zagotowujemy trochę wody, odmierzamy łyżkę i rozpuszczamy w niej drugą porcję soli. Do rozpuszczonej we wrzątku soli dodajemy sos sojowy, ocet jabłkowy, ziarna kolendry i w końcu olej lniany. Dokładnie mieszamy i odstawiamy.
  4. Miękkie marchewki wkładamy do małego pojemnika, zalewamy przygotowaną zalewą, mieszamy i odstawimy do lodówki na kilka godzin lub na noc.
  5. Kiedy marchewka się przegryzie, rukolę wkładamy do dużej miski, buraczek kroimy w kostkę. W szklance mieszamy składniki dressingu i oblewamy nim sałatę, dokładnie mieszając. Przekładamy na półmisek, na wierzchu kładziemy łososiową marchewkę i posypujemy pestkami dyni.

Porady:

  • Wędzoną sól kupicie przez internet. Różne marki mają różny stopień słoności i uwędzenia, dlatego zanim wstawimy marchewkę do lodówki, spróbujmy ją i oceńmy, czy nie przyda się jeszcze szczypta soli.
  • Marchewka powinna być dość słona, w końcu jest dodatkiem do potraw, a nie daniem głównym.
  • Zamiast obieraczki można użyć też mandoliny albo cienko pokroić marchew bardzo ostrym nożem.
  • Przepis na sałatkę wydaje się wam skomplikowany? Nic podobnego, po prostu jest dłuższy, bo dokładnie opisany! Jeśli jednak chcecie go wykorzystać, musicie takie jej składniki jak: burak czy marchew przegotować dzień wcześniej. Łososiową marchewkę robi się naprawdę łatwo, można od razu przygotować jej więcej i użyć do innych dań. W lodówce wytrzymuje ponad tydzień.
  • Łososiową marchewkę można podać nie tylko do tej sałatki. Spróbujcie po prostu posypać ją koperkiem oraz skropić sokiem z cytryny albo podać na małych kanapkach z chrzanem i kaparami.

Wegańskie ciasto czekoladowo-kokosowe

Wegańskie ciasto czekoladowo-kokosoweWegańskie ciasto czekoladowo-kokosowe fot. Marta Dymek

Składniki:

(na tortownicę o średnicy 24-28 cm, przygotowanie: 60 minut)

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 190 ml oleju kokosowego, dowolnego
  • 60 ml gorącej wody
  • 250 ml aquafaby, czyli płynu z ciecierzycy (ilość z puszki ciecierzycy)
  • 150 g cukru
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 190 g mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki chili
  • puszka schłodzonego mleczka kokosowego (tylko gęsta część)
  • 4 łyżki cukru pudru

Do podania: granat lub inne ulubione dodatki

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Czekoladę siekamy i przekładamy do małego rondelka razem z olejem kokosowym oraz gorącą wodą, podgrzewamy na niedużym ogniu i mieszamy, aż czekolada się roztopi.
  2. W wysokim naczyniu ręcznego blendera blendujemy aquafabę, cukier oraz wanilię. Do spienionego płynu wlewamy roztopioną czekoladę i znów blendujemy na gładką masę.
  3. Do niedużej miski przesiewamy mąkę, sól, proszek do pieczenia oraz chili. Stopniowo wlewamy czekoladową masę, cały czas mieszając silikonową szpatułką.
  4. Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 30-35 minut. Następnie studzimy.
  5. Gęstą część kokosowej śmietany ubijamy z cukrem pudrem, wykładamy na ciasto i posypujemy ziarnami granatu. Podajemy wyjątkowym osobom.

Porady:

  • Przy okazji pieczenia ciasta możemy też upiec buraki do sałatki z łososiową marchewką.
  • O ubijaniu kokosowej śmietanki także już kiedyś wspominałam, ale tym, którzy nie pamiętają, przypomnę z przyjemnością, że kokosowe mleczko należy chłodzić 24 godziny w lodówce, aby dało się je ubić. Prostym rozwiązaniem jest przechowywanie wszystkich puszek kokosowego mleczka w lodówce – ja zawsze mam tam jedną lub dwie puszki.
  • O aquafabie pisałam już wcześniej - to płyn z puszki ciecierzycy lub schłodzony i zredukowany płyn po gotowaniu ciecierzycy. Działa jak białka i żółtka jaj, więcej przeczytacie na blogu lub w archiwalnych numerach „Kuchni”, np. w numerze 10 z 2016 roku.

Migdałowa ricotta z pieczonymi burakami. Specjalnie dla nas gotuje Jadłonomia [WIDEO]

Wiesz, co może jeść wegetarianin? Wbrew pozorom nie jest to łatwy quiz

1.Koleżanka proponuje ci zupę jarzynową, zrobioną z wczorajszego rosołu. Możesz ją zjeść?

  • Tak
  • Nie
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
Zobacz także
  • Złote mleko Kurkuma i kiszonki - na zimowy spadek odporności. Przepisy Marty Dymek
  • zupa krem z pieczonych bakłażanów Zupa krem z pieczonych bakłażanów i bigos z dynią - przepisy Marty Dymek
  • gryczanka śniadaniowa Jesienny dobrobyt, czyli kasza i grzyby według Marty Dymek
NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE