Kariera kernera, czyli kieliszek wina na wszelkie schorzenia [FELIETON]

Tomasz Prange-Barczy雟ki
10.04.2018 14:44
A A A
Kariera kernera, czyli kieliszek wina na wszelkie schorzenia [FELIETON]

Kariera kernera, czyli kieliszek wina na wszelkie schorzenia [FELIETON] (Fot. Shutterstock)

By這 ich trzech. W ciemnozielonych lodenowych pelerynach, kapeluszach z kr鏒kim rondem i bia這-czerwonym pi鏎kiem, w wi您anych pod kolanami lederhosen i wysokich bia造ch skarpetach szli od strony punta d'oro, maj帷 za plecami przypr鏀zone pierwszym 郾iegiem pasmo denti di terrarossa. Na plecach d德igali czarne pokrowce. S這鎍e zmierza這 nieuchronnie ku zachodowi, w stron stercz帷ej w niebo szpicy sciliar, wype軟iaj帷 hal coraz cieplejszym, pomara鎍zowo-r騜owym 鈍iat貫m.

Mia貫m w kieliszku kolejn pr鏏k pinot bianco, gdy dotarli przed wiat, w kt鏎ej zaimprowizowano degustacj. Z pokrowc闚 wyci庵n瘭i elementy swych alpejskich rog闚, z這篡li je do kupy i zacz瘭i melancholijnie d望 w ustniki. 畝dnych um-pa-pa, frymu郾ego jod這wania, 瘸dnego Antona z Tyrolu. D逝gie harmonijne frazy 陰czy造 si z aromatami lagrein闚, schiavy, g鏎skiego sauvignon, wreszcie - kernera. Po chwili w豉軼iciel schroniska dyskretnie postawi wprost na trawie, u ich st鏕, trzy kieliszki z winem, kt鏎ym raczyli si mi璠zy kolejnymi utworami.

Doliny i szczyty

Degustacja na Alpe di Siusi (zim to doskonale znany o鈔odek narciarski) by豉 zwie鎍zeniem "Winiarskiego Szczytu", cyklu konferencji, sympozj闚 (w oryginalnym znaczeniu tego s這wa) i wizyt w winiarniach Tyrolu Po逝dniowego, maj帷a zaprezentowa dziennikarzom z ca貫go 鈍iata nowy rocznik win z Alto Adige. Albo z Südtirolu, bo cho oficjalnie jeste鄉y w Italii, wszystko ma tu swoje dwie, nierzadko nawet trzy nazwy - w這sk, niemieck i lady雟k - w dolinach takich jak Gardena czy Alta Badia wci捫 m闚i si w tym retoroma雟kim dialekcie.

To, 瞠 wino w dolinie Adygi i Isarki robiono ju 500 lat przed Chrystusem, nie powinno nikogo dziwi. Region zajmuje dolin sp造waj帷 ku 字鏚ziemnomorzu z najni窺zej alpejskiej prze喚czy Brenner, stanowi帷ej od czas闚 staro篡tnych dogodny szlak handlowy, 陰cz帷y P馧noc z Po逝dniem. Jej dno, w okolicach g堯wnych po逝dniowotyrolskich miast, Bolzano i Merano, le篡 na tyle nisko, by ros造 tu palmy, a co dopiero winoro郵. Fale ciep貫go powietrza znad Morza Tyrre雟kiego i Adriatyku 陰cz si z ch這dnymi wiatrami sp造waj帷ymi z Dolomit闚, a s這鎍e 鈍ieci przez 300 dni w roku.

Winnica w TrentoWinnica w Trento Fot. Shutterstock

荑 szczeg鏊ny klimat i topografia tworz w Alto Adige setki mikrosiedlisk, w kt鏎ych uprawia mo積a zar闚no lubi帷ego ch堯d rieslinga, jak i potrzebuj帷e du穎 ciep豉 odmiany cabernet i merlot. Winnice spotka mo積a zar闚no na 200, jak i 1000 m n.p.m. Po逝dniowotyrolscy winiarze robi zatem i powa積e, d逝go dojrzewaj帷e wina musuj帷e metod tradycyjn, i rze鄂ie, mineralne, "g鏎skie" wina bia貫 z pinot bianco, veltlinera czy silvanera (cho zdarzy這 mi si tu tak瞠 degustowa niezwykle z這穎ne, ujmuj帷e sauvignon blanc z lat 60. ubieg貫go stulecia), eteryczne pinot nero, krzepkie lagreiny i kupa瞠 bordoskie, wreszcie uwodzicielskie wina s這dkie z emblematycznej dla regionu odmiany gewürztraminer (jaka szkoda, 瞠 testy DNA udowodni造 ponad wszelk w徠pliwo嗆, 瞠 szczep ten, wbrew temu, na co wskazuje nazwa, nie pochodzi z tutejszego Traminu) czy oryginalnej moscato rosa.

Za zdrowie doktora

Opactwo Novacella w VarnieOpactwo Novacella w Varnie Fot. Shutterstock

Dziwnie rozmawia o modzie w klasztorze. Nawet, je郵i chodzi o mod na wino. Gdy jednak w opactwie Novacella w Varnie w moim kieliszku zawita造 trzy kamienne, pieprzne, przeszywaj帷e podniebienie kernery, nie spos鏏 by這 nie pogada o tej odmianie. Elias Holzer zajmuj帷y si klasztornym PR-em przyzna, 瞠 w barach pobliskich Bolzano, Merano czy Bressanone m這dzie pyta dzi tylko o kernera.

Co wi璚ej, moda ta dotar豉 ju do Werony, a nawet, podobno, do Mediolanu. Rzutkie, mineralne wina sta造 si wytrawn odpowiedzi na zbyt s這dko aromatycznego gewürztraminera. W dodatku 鈍ietnie 陰czy si nie tylko z lokalnym speckiem czy grillowanymi potokowymi rybami, ale i sushi czy w og鏊e kuchni azjatyck.

Kerner nie jest autochtonem znad Adygi czy Isarki, cho to krzy鄴wka rieslinga
i szczepu schiava grossa, czerwonej odmiany, doskonale znanej narciarzom odwiedzaj帷ym Tyrol Po逝dniowy. Dokona jej w 1929 roku niejaki August Herold w s造nnej szkole winiarskiej w Weinsbergu, w Wirtembergii, w po逝dniowo-zachodnich
Niemczech.

Dojrza貫 winogrona odmiany KernerDojrza貫 winogrona odmiany Kerner Fot. Shutterstock

Z pocz徠ku szczep nosi techniczn nazw weinsberg S 25-30. Z czasem
zacz皻o nazywa go kernerem, na pami徠k miejscowego lekarza, Justiniusa Kernera, kt鏎y w pami璚i lokalnej spo貫czno軼i zapisa si jako autor
tekst闚 pijackich piosenek i ten, kt鏎y twierdzi, 瞠 na wszelkie schorzenia najlepszym lekarstwem jest… kieliszek wina.

Do Po逝dniowego Tyrolu odmiana zaw璠rowa豉 dopiero w latach 70. XX wieku i zaj窸a niszow pozycj w ch這dniejszych cz窷ciach regionu - dolinie Venosty, czyli g鏎nym biegu Adygi, przede wszystkim za nad Isark, na p馧nocy, bli瞠j Brenneru. Jeszcze kilka lat temu by這 jej w Alto Adige ledwie 25 ha, dzi - cztery razy wi璚ej. Manfred Nössing z Bressanone by pierwszym, kt鏎y za swojego kernera zgarn掖 "trzy kieliszki", presti穎w nagrod przewodnika Gambero Rosso.

Dzi 鈍ietne wina z tej odmiany robi inni producenci znad Isarki, by wymieni tylko winiarnie Pacherhof, Köfererhof, Strasserhof, Taschlerhof, Thomasa Unterhofera, wspomnian Abbazia di Novacella czy lokaln sp馧dzielni z Chiusy. Z tej ostatniej pochodzi Sabiona Kerner 2014, kt鏎y w degustacji w ciemno zdoby srebrny medal Grand Prix "Magazynu Wino" 2017, pokonuj帷 wiele s豉wnych bia造ch win z ca貫go 鈍iata. Pisali鄉y o nim w notesie degustacyjnym: Nos zio這wy, 篤irowy i cytrusowy. Subtelna nuta balsamiczna. W ustach bardzo mocna, zbita struktura. Brzoskwinia i morela w towarzystwie owoc闚 ja這wca. Odrobina sosnowej 篡wicy, cytrynowa kwasowo嗆 nadaj帷a lekko嗆 i sporo s這dyczy zaokr庵laj帷ej ca這嗆.

Wiele wskazuje na to, 瞠 kerner nie b璠zie li tylko przelotn mod. Area upraw nie pozwoli mu z pewno軼i zagrozi we W這szech dominuj帷ej pozycji s造nnego pinot grigio. Pozostanie raczej winem winiarskich insider闚, tych, kt鏎zy „wiedz o co chodzi”. Warto poszuka go tej zimy na stokach Dolomit闚. 

Without

Masyw Sciliar w DolomitachMasyw Sciliar w Dolomitach Fot. Shutterstock

S這鎍e zasz這 za Sciliar, powia這 ch這dem. Muzycy dopili wino, zapakowali alphorny do pokrowc闚 i ruszyli w stron g鏎, do wyci庵u.

Mia貫m w ustach skoncentrowane, potokowo czyste, ekstraktywne wino o fenomenalnej strukturze. By貫m g這dny, a ka盥y 造k tego genialnego, pachn帷ego kwiatami kernera prowokowa do my郵i o czekaj帷ych na mnie w pobliskim schronisku specku i piklach.

Wino nosi這 nazw "Without". To typowe orange wine, spontanicznie fermentowane, d逝go macerowane na sk鏎kach zrobi w豉郾ie - BEZ 瘸dnych dodatk闚, ca趾owicie naturalnie - w winiarni 15-latek.

Michael Sölva, id帷 do winiarskiego liceum, otrzyma od ojca trzy rz璠y rodzinnej winnicy powy瞠j jeziora Caldaro. Postanowi wykorzysta je, eksperymentuj帷 jak tylko si da i odchodz帷 mo磧iwe najdalej od 軼ie磬i przetartej przez ojca. Ten by z pocz徠ku przera穎ny. Gdy jednak wraz z innymi krytykami winiarskimi kiwali鄉y z uznaniem g這wami nad "Without", Dieter Sölva nie kry dumy z syna. Skromny go這w御 przekroczy kolejn granic w winiarskiej G鏎nej Adydze otwieraj帷 kernerowi drzwi na szlak wiod帷y z dala od przelotnych trend闚.

Zobacz tak瞠
Skomentuj:
Zaloguj si

Aby oceni zaloguj si lub zarejestrujX

NAJCZ呇CIEJ CZYTANE