Fasolka po bretońsku - jak to się robi? Mamy przepis i kilka porad

paz
03.01.2018 18:32
A A A
Fasolka po bretońsku - jak to się robi? Mamy przepis i kilka porad

Fasolka po bretońsku - jak to się robi? Mamy przepis i kilka porad (Fot. Shutterstock)

Fasolka po bretońsku to jedno z naszych ulubionych zimowych dań. Cóż lepiej rozgrzeje, niż gęsta potrawka z fasoli z dodatkiem mięsa w aromatycznym pomidorowym sosie? Jak zrobić fasolkę po bretońsku, by była najlepsza? Podpowiadamy.

Fasolka po bretońsku - fasola to podstawa

Do przygotowania fasolki po bretońsku potrzebujesz kilku kluczowych składników. Na pierwszy ogień - fasola. Zazwyczaj jest to popularna w Polsce odmiana Piękny Jaś o dużych białych nasionach. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, żeby użyć dowolnej innej fasoli - np. czarnej czy czerwonej, jeśli akurat taką macie lub jeśli chcecie nieco odmienić to klasyczne danie. Jeśli nie macie za wiele czasu na gotowanie, możecie również przygotować ekspresową fasolkę po bretońsku z fasoli konserwowej. 

Wybraną fasolę moczy się następnie przez kilka godzin (zwykle przez całą noc) w zimnej wodzie. Co robimy potem? Są dwie szkoły. Według jednej fasolkę gotujemy w tej samej wodzie, w której się moczyła, żeby stracić jak najmniej cennych składników odżywczych. Według drugiej powinniśmy ją najpierw odcedzić, a następnie zalać świeżą wodą. Dzięki temu mamy uniknąć wzdęć.

Niezależnie od tego, którą z tych metod wybierzecie, fasolkę powinniście gotować do miękkości, co może potrwać ok. 1,5 godziny.

Fasolka po bretońsku - składniki dodatkowe

Oprócz samej fasoli, do przygotowania fasolki po bretońsku potrzebne będą również: kiełbasa, boczek, cebula, czosnek, pieczarki i koncentrat pomidorowy.

Niezbędne są także przyprawy. Sól i pieprz nie wystarczą. Warto sięgnąć także po sporą ilość majeranku, który świetnie wspomaga trawienie. Dla piękniejszego koloru i aromatu sosu warto dodać również trochę suszonej papryki.

Smak wędzonego boczku wybije i wzmocni dodatek wędzonej papryki. Jeśli chcecie zrobić fasolkę po bretońsku w wersji wegetariańskiej, wędzona papryka i nieco sosu sojowego sprawią, że będzie smakowała podobnie do wersji mięsnej.

Fasolka po bretońsku - przepis

Składniki:

  • 50 dag fasoli Piękny Jaś
  • 25 dag wędzonego boczku
  • 30 dag kiełbasy
  • 1 spora biała cebula
  • 25 dag pieczarek (można pominąć)
  • słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • ok. 10 ziarenek pieprzu
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • 1-2 ząbki czosnku (można zastąpić czosnkiem suszonym)
  • 1-2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
  • opcjonalnie - szczypta wędzonej papryki
  • nieco masła lub oleju do smażenia pieczarek

Zasmażka (można pominąć):

  • 1 łyżka smalcu lub masła
  • 1 łyżka mąki

Sposób przygotowania:

  1. Fasolę zalej wodą i odstaw na całą noc. Na drugi dzień odlej wodę, w której fasola się moczyła, zalej świeżą wodą i gotuj do miękkości razem z liściem laurowym, zielem angielskim i łyżką soli (możesz dać mniej, jeśli ograniczasz sól w swojej diecie).
  2. Boczek pokrój w kostkę (może być 1-2 cm - w zależności od tego, jak lubisz), a kiełbasę w plasterki. Cebulę pokrój w drobną kostkę lub piórka, pieczarki w półplasterki, a czosnek przeciśnij przez praskę.
  3. Pokrojony w kostkę boczek połóż na zimnej patelni i zacznij podgrzewać na średnim ogniu. Gdy nieco się wytopi i zacznie smażyć, dodaj posiekaną cebulę, czosnek i kiełbasę. Usmażone mięso z cebulą i czosnkiem zdejmij z patelni, a następnie podsmaż na niej (na oleju lub maśle) pieczarki z dodatkiem soli i pieprzu.
  4. Gdy fasola będzie zupełnie miękka, dodaj do niej mięso z cebulą i czosnkiem, pieczarki, a także koncentrat pomidorowy i przyprawy. Jeśli będzie za gęsta, dolej do niej wody. Dopraw do smaku i podawaj.
  5. Opcjonalnie: zasmaż mąkę na smalcu lub maśle i dodaj do fasolki przed podaniem.

Fasolka po bretońsku z Polski

To będzie najtrudniejszy quiz o warzywach, jaki kiedykolwiek rozwiązywaliście. Dacie radę?

1.Na początek coś łatwego. Na którym zdjęciu widzimy pasternak?

  • A
  • B
  • C
  • D
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
Zobacz także
Komentarze (5)
Zaloguj się
  • Gwiżdż Janina

    Oceniono 22 razy 16

    pieczarki do fasolki po bretońsku??
    dalej nie warto czytać...

  • b.hemot

    Oceniono 4 razy 0

    Fasolka po bretońsku występuje we Francji, ale jest daniem prawie całkowicie innym niż to, co tu napisano. Tam jest to danie bezmięsne. Robi się je w ten sposób, że obgotowaną przez 2 minuty białą fasolę, cebulę z wbitymi goździkami, szalotkę, pokrojoną marchewkę, kilka ząbków czosnku, trochę tymianku, listek laurowy i trochę naci pietruszki, zalewa się wrzątkiem i gotuje, Jak już się ugotuje - usuwa się, cebulę, listek, pietruszkę, a dodaje się posiekaną cebulę uduszoną z pomidorami, trochę masła i posiekaną pietruszkę. I już

  • xxl_100

    Oceniono 1 raz -1

    Kto te brednie wymyśla?
    Żadnego czosnku i żadnych pieczarek.

  • bilewiczowszczynski

    Oceniono 17 razy -9

    Fasolka "po bretonsku" jest urojeniem szalonych "kuchmistrzow". W Bretanii ta potrawa jest nieznana. W/w fasolka jest zblizona do potrawy z poludniowo zachodniej Francji, a ktora zowie sie cassoulet. Juz nie wspomne o rybach "po grecku" itp.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE