Uda gęsi (duszone) w karmelu pomarańczowym:

  • 4 uda z gęsi  
  • 2 łyżeczki soli
  • główka czosnku
  • 4-6 gałązek tymianku
  • sok wyciśnięty z 4 pomarańczy
  • 50 g cukru brązowego  
  • pieprz do smaku 

Uda gęsi nacieramy solą, jednym zmiażdżonym ząbkiem czosnku i połową tymianku, odstawiamy do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie wycieramy przyprawy z ud i obsmażamy mięso w głębokim naczyniu z grubym dnem, na bardzo małym ogniu, układając skórą do dołu. Wyjmujemy uda.

Do wytopionego tłuszczu wsypujemy cukier, smażymy do uzyskania złotego karmelu. Dorzucamy pozostałe ząbki czosnku i tymianek. Uda zalewamy sokiem z pomarańczy, uzupełniamy wodą, aby całkowicie przykryć mięso.

Uda gęsi dusimy na małym ogniu pod przykryciem 1,5 godziny, kontrolując, czy skóra nie przywiera do dna naczynia. Po tym czasie uda przekręcamy, dusimy jeszcze 30 minuty. Gotowe mięso nabiera pięknej pomarańczowej barwy i wyczuwalnie odchodzi od kości. Uda wyciągamy z powstałego sosu, łyżką delikatnie zbieramy nadmiar tłuszczu, a sos przelewamy przez sito. Podgrzewając, redukujemy do konsystencji syropu.

Rady:

  • Potrawy w trakcie duszenia nie solimy. Podczas marynowania mięso wchłonie sól, którą odda do sosu.
  • Uda gęsi możemy dusić także w piekarniku. Obsmażone mięso układamy w naczyniu żaroodpornym, podlewamy sosem z patelni, przykrywamy, pieczemy 2 godz. w 160 st. (po 1,5 godz. uda przekręcamy). 
  • Gęś duszona stworzy pyszne danie z modrą kapustą i kluskami ziemniaczanymi lub z pieczoną dynią hokkaido i smażonymi na gęsim smalcu ziemniakami.

Zobacz również:

Kaczka pieczona - chrupiąca z zewnątrz, soczysta w środku. Jak ją upiec, by była idealna? [PRZEPIS]

Gęś pieczona - przepis na udany świąteczny obiad

***

Autor przepisu - Łukasz Żuchowski, szef kuchni warszawskiej restauracji Oliva z ponad 20-letnim doświadczeniem, miłośnik smaków śródziemnomorskich

Jak upiec idealną gęś