Zupa krem z pieczonych bakłażanów

(dla 4 osób, przygotowanie: 90 minut)

Składniki:

  • 1 kg bakłażanów
  • sól
  • 3-4 łyżki oleju
  • 2 ziemniaki
  • oliwa
  • 1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
  • łyżeczka mielonego kuminu
  • 2 ząbki czosnku
  • litr bulionu
  • 1-2 łyżeczki cytryny, pieprz

Do podania: tahina, podprażone ziarna kuminu, świeża kolendra

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. W tym czasie bakłażany kroimy w kostkę, obsypujemy łyżeczką soli i dokładnie mieszamy. Zostawiamy na 15-30 minut.
  2. Bakłażany odcedzamy i lekko wycieramy. Wrzucamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, polewamy olejem i rękami dokładnie nim nacieramy. Wsuwamy do piekarnika i pieczemy 20-30 minut.
  3. W tym czasie ziemniaki obieramy i kroimy w niedużą kostkę. Na dnie dużego garnka rozgrzewamy odrobinę oliwy, dodajemy ziemniaki, kolendrę oraz kumin i smażymy 2-3 minuty, co chwilę mieszając.
  4. Czosnek siekamy, dodajemy do ziemniaków i smażymy ostatnią minutę. Wlewamy bulion, garnek przykrywamy i gotujemy 10-15 minut, aż ziemniaki zmiękną.
  5. Do garnka z bulionem i ziemniakami dodajemy upieczone bakłażany i gotujemy ostatnie 5 minut. Blendujemy, doprawiamy do smaku cytryną, solą oraz pieprzem. Podajemy z kleksem tahiny, prażonym kuminem oraz świeżą kolendrą.

Rady:

  • Jeśli nie macie piekarnika, bakłażana można usmażyć. Najlepiej jest to zrobić na niezbyt szerokiej patelni, na dużej ilości bardzo rozgrzanego oleju – wtedy bakłażan go nie wypije i nie będzie tłusty.
  • Warto też pamiętać o tym, że bakłażana nie może być za dużo na patelni, dlatego trzeba go smażyć w 3, a nawet 4 turach. Jak sami widzicie, to trochę bardziej karkołomne, dlatego wolę bakłażany piec.
  • Między bajki można włożyć opowieść o tym, że nieosolony bakłażan jest gorzki. To bzdura, bakłażana wystarczy odpowiednio przyprawić, a będzie przepyszny! Sól sprawia, że bakłażan wypija mniej oleju – dlatego warto go osolić, jeśli go pieczecie, a obowiązkowo trzeba to zrobić przed smażeniem.
  • Ciekawi was dlaczego nie piekę też ziemniaków? Bakłażan jest dość wodnisty i krem zrobiony tylko z niego ma nieprzyjemną konsystencję. Dlatego zadaniem ziemniaków jest zupę zagęścić i nadać jej aksamitności – pieczone ziemniaki są do tego za twarde, a te podsmażone i ugotowane są niemal równie smaczne i bardzo miękkie.

Bigos z dynią

bigos z dyniąbigos z dynią fot. Marta Dymek

(dla 6-8 osób, przygotowanie: 2 godz.)

Składniki:

  • cebula
  • olej
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 2 goździki
  • 8 ziaren pieprzu
  • 4 ziarna jałowca
  • 2 łyżeczki kminku
  • łyżeczka papryki wędzonej
  • łyżeczka papryki ostrej
  • 1/2 łyżeczka ziaren kolendry
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 i 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • łyżeczka cząbru
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • łyżeczka soli
  • litr wody
  • 500 g kapusty słodkiej
  • jabłko
  • 20 dag suszonych grzybów
  • 250 ml whiskey lub wódki
  • 500 ml wody
  • 1 kg dyni

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę siekamy w kostkę, na dnie garnka rozgrzewamy dużo oleju. Dodajemy cebulę oraz wszystkie wymienione obok niej przyprawy,
    smażymy 5 minut na małym ogniu.
  2. W międzyczasie kapustę kiszoną kroimy na kawałki i dodajemy do podsmażonej cebuli razem z suszonymi ziołami, połową wody oraz solą. Garnek przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez godzinę.
  3. Po upływie tego czasu słodką kapustę siekamy na cienkie kawałki, jabłko ścieramy na tarce. Dodajemy do garnka razem z grzybami, whiskey oraz resztą wody i gotujemy 30-60 minut.
  4. Dynię obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do garnka z bigosem wraz z wodą i gotujemy 20-40 minut w zależności od tego, kiedy dynia odpowiednio zmięknie.

Rady:

  • W bigosie najlepiej sprawdzi się dynia Hokkaido, której nie trzeba obierać i szybko się ją kroi. Jeśli nie macie jej pod ręką, możecie też użyć dyni piżmowej – obiera się ją dość prosto oraz ma pachnący, zwarty miąższ.
  • Jeśli chcecie, żeby bigos był bardzo sycący, razem z dynią dorzućcie do niego puszkę fasoli, puszkę ciecierzycy albo gotowany groch.
  • Bigos z dynią to świetne połączenie! W końcu kiszona kapusta jest kwaśna, a dzięki dodatkowi dyni bigos ma przyjemny, zbalansowany smak.

***

Marta Dymek - wielbicielka roślin, autorka bloga jadlonomia.com, programu "Zielona rewolucja" (Kuchnia+) oraz fantastycznych książek "Jadłonomia. Kuchnia roślinna - 100 przepisów nie tylko dla wegan" i "Nowa Jadłonomia".