Z polskiego ogrodu - małdrzyki z owocami i pieczone jabłka

Szymon Kubicki
30.11.2017 12:55
A A A
mołdarzyki

mołdarzyki (fot. Małgorzata Joanna Napiórkowska-Kubicka)

Jesień faceta jest słodko-kwaśna. Jak soczyste jabłka i wiśnie, doprawione aromatycznym miodem z kopiastym talerzem serowych placków. I jeszcze koc się przyda. Ot cały urok jesieni.

Małdrzyki w owocami leśnymi

Małdrzyki to placki z twarogu rodem z Małopolski. Przygotowuje się je łatwo i szybko. Większość pracy wykonuje malakser, a smażenie nie nastręcza żadnych problemów.

Do placków nie dodaję cukru, ponieważ lubię naturalny smak polskiego twarogu, ale jeśli wolicie, możecie je nieco dosłodzić. Używam bezglutenowej mąki jaglanej (można zastąpić ją pszenną).

Moim ulubionym dodatkiem do placków są owoce - dowolne, w zależności od sezonu, podane na zimno lub na ciepło. Małe, miękkie owoce z twardszą skórką, takie jak na przykład borówki lub czarna czy czerwona porzeczka, możecie wmieszać do ciasta (ręcznie, po zmiksowaniu), ale świetnie sprawdzą się także owoce (i świeże, i mrożone) lekko podduszone na ciepło, podane do placków oddzielnie (jako sos), np. maliny, borówki, agrest, jeżyny, wiśnie czy czereśnie.

Dla 6-8 osób, Przygotowanie: 45 minut

Składniki:

  • 600 g twarogu ze Strzałkowa
  • 2 jajka od kur z ekohodowli w Puszczy Białej (Puszcza Kurpiowska)
  • łyżka masła ze Strzałkowa (i jeszcze odrobina do sosu)
  • 3 łyżki bezglutenowej mąki jaglanej (Naturalnie Lokalnie, producent - Jolanta Pecio)
  • olej rzepakowy do smażenia (Naturalnie Lokalnie, producent - Anna Kołodziej)

Sos owocowy:

  • ok. 300 g borówek (z własnego ogrodu)
  • ok. 200 g wiśni (waga bez pestek)
  • ok. 200 g czerwonego agrestu
  • ok. 200 g malin (z własnej działki)
  • ok. 100 g jeżyn (z własnej działki)
  • garstka listków mięty (z własnego ogrodu)
  • kopiasta łyżka miodu wielokwiatowego z gospodarstwa państwa Sierzyńskich (Naturalnie Lokalnie)

Sposób przygotowania:

Małdrzyki: W malakserze miksujemy na gładko twaróg, jajka i roztopione na patelni
masło. Dodajemy mąkę i ponowniedokładnie miksujemy. Masa powinna być
gładka, gęsta, klejąca i puszysta. Smażymy placki na niewielkiej ilości oleju: ciasto nakładamy łyżką, zsuwamy je na patelnię przy pomocy drugiej łyżki i lekko ugniatamy na patelni. Placki powinny być dość grube. Pozwalamy plackom się smażyć bez pośpiechu - poznamy, że są gotowe do przewrócenia na drugą stronę, kiedy na krawędziach zmienią kolor i wyraźnie zaczną tężeć. Do smażenia możemy również użyć oleju i masła, ale wtedy placki - za sprawą masła - zrumienią się szybciej. Gotowe placki przekładamy na talerz. Możemy podać je od razu, ale równie smaczne są na zimno - w takim wypadku przechowujemy je w lodówce.

Sos owocowy: Na patelni rozgrzewamy trochę masła oraz miód. Wrzucamy agrest i dusimy chwilę, aż zacznie lekko mięknąć. Dodajemy borówki i wiśnie, a po krótkim czasie także maliny i jeżyny. Dusimy do momentu, aż owoce podgrzeją się, zmiękną i puszczą nieco soku, ale nie przeobrażą się w konfiturę. Jeśli wolimy słodsze smaki, dodajemy więcej miodu. Gotowe owoce zdejmujemy z ognia. Dodajemy listki mięty i podajemy z małdrzykami.

Wegetariańskie placuszki kukurydziane z jarmużem

Jabłka zapiekane z wiśniami i orzechami laskowymi

jabłka zapiekane z wiśniamijabłka zapiekane z wiśniami fot. Małgorzata Joanna Napiórkowska-Kubicka

Pieczone jabłka to polska klasyka, a przy okazji rewelacyjny jesienny deser. Co do zasady nie wymagają żadnych szczególnych zabiegów ani nadmiernego kombinowania, polecam jednak połączyć je z najlepszymi polskimi wiśniami. Tak przyrządzone jabłka nabierają całkiem innego charakteru. Dzięki soczystym wiśniom duszą się one od spodu i podpiekają od góry. Proporcje miodu do jabłek dopasowujemy do własnych upodobań smakowych. Ja dodaję mniej miodu niż wskazuję w przepisie, gdyż lubię kwaskowaty smak całości (jabłek i wiśni). Weganie mogą zastąpić miód na przykład cukrem nierafinowanym. Deser uzupełniają i wzbogacają polskie ekologiczne orzechy laskowe i znakomite, naturalne, niedosładzane rodzynki z polskich winogron. Takie rodzynki są mniej słodkie od powszechnie dostępnych i nieco od nich twardsze, a smakują nieporównanie lepiej.

Dla 4-6 osób, Przygotowanie: 60 minut

Składniki:

  • garść polskich orzechów laskowych
  • garść polskich ekologicznych, niedosładzanych niczym rodzynek
  • ok. 500 g wiśni bez pestek (mogą być mrożone)
  • 2-3 łyżki miodu wielokwiatowego z gospodarstwa państwa Sierzyńskich (Naturalnie Lokalnie)
  • sporo gałązek tymianku
  • 6 małych jabłek odmiany Alwa

Sposób przygotowania:

Orzechy i rodzynki zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy. Rozgrzewamy piekarnik
do temperatury 180 stopni. Wiśnie drylujemy. Przekładamy owoce wraz z sokiem do naczynia do zapiekania. Dodajemy kopiastą łyżkę gęstego miodu (jeśli używamy miodu płynnego - dodajemy 2 łyżki) i posiekane gałązki tymianku. Jabłka kroimy na połówki i usuwamy łyżeczką gniazda nasienne. Układamy owoce w naczyniu do zapiekania. Na każdą połówkę jabłka nakładamy łyżeczką niewielką porcję miodu. Dodajemy rodzynki i przekrojone na pół orzechy laskowe. Wstawiamy do piekarnika na 30-40 minut. Jeżeli mimo uprzedniego namoczenia, bakalie zaczną rumienić się zbyt mocno, w drugiej połowie czasu pieczenia przykrywamy naczynie folią aluminiową.

Czy poradzisz sobie w jesiennym sadzie? Rozpoznasz co jest na zdjęciu?

Jesień to czas, gdy pojawia się wiele pysznych owoców i orzechów. Znasz je wszystkie?

1.Gruszka na tym zdjęciu to na pewno:

  • Klapsa
  • Konferencja
  • Bergamotka
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
Zobacz także
Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE