Wielkopolska parzybroda - przepis

Składniki:

4 marchewki
2 pietruszki
seler
10 średnich ziemniaków
mała cebula
średnia główka młodej białej kapusty lub kapusty włoskiej
5 ziaren ziela angielskiego
3-4 liście laurowe
200 g wędzonego boczku pokrojonego w dużą kostkę
sól i pieprz do smaku
pęczek koperku

Sposób przygotowania:

Myjemy i obieramy warzywa. Marchewkę i pietruszkę kroimy w plasterki, seler i ziemniaki w kostkę, a kapustę szatkujemy. Wrzucamy warzywa do garnka, zalewamy wodą (powinna je wszystkie zakryć), dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy około 30 minut, najlepiej bez przykrycia, aż warzywa zmiękną. Boczek chwilę podsmażamy i dodajemy do zupy. Doprawiamy solą i pieprzem, wrzucamy posiekany koperek.