Wielkopolska parzybroda - zupa z młodej kapusty i kulinarny hit sezonu [PRZEPIS]

opracowanie: Monika Jankowska-Kapica, zdjęcie i stylizacja potrawy: Miód Malina Studio
01.05.2018 10:35
A A A
Wielkopolska parzybroda

Wielkopolska parzybroda (fot. Miód Malina Studio)

Zupa z młodej kapusty to w regionie żartobliwie zwanym pyrlandią jeden z kulinarnych symboli letniego sezonu. Kto spędzał wakacje na wielkopolskiej wsi i miał sposobność zajadania się parzybrodą, może się uznać za szczęściarza.

Wielkopolska parzybroda - przepis

Składniki:

4 marchewki
2 pietruszki
seler
10 średnich ziemniaków
mała cebula
średnia główka młodej białej kapusty lub kapusty włoskiej
5 ziaren ziela angielskiego
3-4 liście laurowe
200 g wędzonego boczku pokrojonego w dużą kostkę
sól i pieprz do smaku
pęczek koperku

Sposób przygotowania:

Myjemy i obieramy warzywa. Marchewkę i pietruszkę kroimy w plasterki, seler i ziemniaki w kostkę, a kapustę szatkujemy. Wrzucamy warzywa do garnka, zalewamy wodą (powinna je wszystkie zakryć), dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy około 30 minut, najlepiej bez przykrycia, aż warzywa zmiękną. Boczek chwilę podsmażamy i dodajemy do zupy. Doprawiamy solą i pieprzem, wrzucamy posiekany koperek.

Komentarze (2)
Zaloguj się
  • archieil

    0

    poznan.wikia.com/wiki/Parzybroda

    Sam sobie odpowiem.

    Wychodzi na to, że cechy charakterystyczne to:

    boczek i gęstość zupy.

    Ja robię zupę z młodej kapusty dosyć rzadką i z reguły jem letnią.

    Widziałem nawet przepis na parzybrodę prawie w wersji bigosowej.

    Czyli ten tutaj przepis to taka wariacja mało mająca wspólnego z nazwą.

  • archieil

    Oceniono 4 razy -2

    Osobiście robię na margarynie taką zupę, a nazwa pewnikiem właśnie od tłuszczu ściekającego po brodzie się wzięła.

    Co konkretnie jest regionalizmem w tej potrawie?

    Zupa z młodej kapusty to chyba nie jest jakiś skonkretyzowany regionalizm.

    Chyba, ze ten boczek albo są regiony w Polsce gdzie kapusta nie jest typowym daniem.

    Taka zupe zresztą jest dobra też na "zimno", a przynajmniej na chłodnawo.

    Bigos, kapuśniak, surówka z kiszonej kapusty i kapuśniak z młodej kapusty to chyba są typowe ogólnopolskie dania.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE