Słoikonomia - pomidory i papryki w przepisach Marty Dymek

Marta Dymek
25.07.2017 13:15
A A A
Żółty ajvar

Żółty ajvar (fot. Marta Dymek)

Soczyste pomidory czy słodkie papryki aż się proszą, by je zmienić w pyszne, gęste przeciery i kremy. Marta wzywa - czas brać się do roboty!

Żółty ajvar

Na 2 słoiczki po ok. 200 ml
Przygotowanie: 45 minut

2 żółte papryki
czerwona papryka
mały bakłażan
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
łyżeczka octu winnego
pół łyżeczki syropu z agawy lub cukru trzcinowego
szczypta płatków chili
olej do smażenia
sól

Odpalamy dwa największe palniki kuchenki gazowej. Papryki i bakłażana po prostu opieramy na palnikach w taki sposób, aby jak największa część papryki była przypalana. Obracamy co kilka minut, by papryki równo się opaliły. Opalamy, aż papryki zrobią się czarne. Im bardziej będą spalone, tym lepiej, cały proces w zależności od wielkości palników zajmuje 15–20 minut. Kiedy warzywa są odpowiednio przypalone, zdejmujemy je z ognia i na kilka minut wkładamy do garnka z pokrywką lub pudełka – dzięki temu będą się łatwiej obierać. Szykujemy miseczkę z wodą, kilka papierowych ręczników i zdejmujemy z warzyw całą spaloną skórkę, co jakiś czas mocząc dłonie w wodzie, aby się ją łatwiej ściągało. Papryki w grube plastry, bakłażan kroimy w grubą kostkę. Na dnie garnka rozgrzewamy sporą ilość oleju, dodajemy pokrojone warzywa i smażymy 5-8 minut, aż papryki zmiękną. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki, smażymy kolejne 5 minut. Na koniec doprawiamy do smaku solą. Ajvar delikatnie miksujemy blenderem (ajvar najlepszy jest, gdy są w nim wyczuwalne kawałki warzyw. Przekładamy do słoików i pasteryzujemy lub wkładamy do dużego pojemnika.

Prosty krem pomidorowo-kokosowy

Prosty krem pomidorowo-kokosowyProsty krem pomidorowo-kokosowy fot. Marta Dymek

Na słoik ok. 1,5 l
Przygotowanie: 60 minut

2 cebule
2 laski selera naciowego
marchewka
pół papryczki chili
garść łodyg kopru
olej
2 kg pomidorów malinowych
pół łyżeczki soli
125 ml mleczka kokosowego
do podania: mleczko kokosowe, posiekany koperek

W czajniku gotujemy wodę – będzie potrzebna do sparzenia i obrania pomidorów. Cebule kroimy w półplasterki, seler oraz marchew w cienkie plasterki, chili siekamy. Na dnie sporego garnka rozgrzewamy olej i dodajemy pokrojone warzywa wraz z garścią łodyg kopru. Smażymy na niedużym ogniu przez 5-7 minut, aż cebula będzie słodka i miękka.

W tym czasie pomidory nacinamy na krzyż, zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 2-3 minuty. Wodę odlewamy, następnie zdejmujemy skórę oraz wykrawamy szypułkę.
Obrane pomidory dorzucamy do garnka razem z solą, przykrywamy pokrywką i gotujemy 20-30 minut, czyli do czasu, aż marchewki będą miękkie. Wtedy miksujemy blenderem, stopniowo wlewając mleczko kokosowe. Doprawiamy do smaku solą oraz czarnym pieprzem. Podajemy z łyżką mleczka kokosowego oraz posiekanymi gałązkami koperku.

Szkoła przygotowywania przetworów: marynowana papryka

Sezon na przetwory czas zacząć! Czy uda nam się cię oszukać?

1.Z przetartych owoców zrobimy marmoladę.

  • Prawda
  • Fałsz
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
Zobacz także
Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX