Słodkie truskawki - bez grama białego cukru. Kilka przepisów na sezon

Szymon Kubicki
10.05.2018 12:07
A A A
Zawijańce truskawkowe

Zawijańce truskawkowe (fot. Małgorzata Joanna Napiórkowska-Kubicka)

Kiedy nasycimy się już świeżymi owocami możemy się nimi również... pobawić. Szymon ma dwie mocno truskawkowe propozycje - fantastyczne desery dla dużych (i małych) łasuchów. I to bez białego cukru.

Zawijańce truskawkowe

Zawijańce to sposób na zdrową, słodką przekąskę domowej roboty, która składa się w 100 procentach z owoców. Są wegańskie i bezglutenowe oraz nie zawierają ani grama dodatkowego cukru. Można robić je z różnych owoców, wymyślając nieskończoną liczbę połączeń smaków i kolorów, oraz dodając rozmaite przyprawy – wedle uznania i wyobraźni.

Do przygotowania zawijańców przydaje się dehydrator, ale w razie jego braku równie dobrze można je suszyć w piekarniku – ja korzystam z tej drugiej opcji. Zawijańce w wersji, którą przedstawiam poniżej, nie są bardzo słodkie, dlatego jeśli wolisz słodsze smaki, zwiększ liczbę bananów (np. do 3-4 sztuk, w zależności od ich wielkości).

Składniki:

  • 600 g truskawek
  • 2 banany
  • świeżo starta gałka muszkatołowa lub 1-2 laski wanilii

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 60 stopni.
  2. Truskawki płuczemy i usuwamy szypułki. Banany obieramy.
  3. Owoce wrzucamy do blendera i miksujemy na gładkie purée.
  4. Sprawdzamy smak i w razie potrzeby dodajemy więcej słodkich owoców (np. bananów). Jako dodatkowego słodzidła możemy użyć też np. świeżych daktyli albo łyżki domowej konfitury.
  5. Sprawdzamy konsystencję: purée powinno być gęste i lekko lejące. Jeśli masa będzie zbyt płynna, zagęszczamy ją dodatkowymi owocami, jeśli za gęsta, dolewamy wody.
  6. Blachę piekarnika wykładamy silikonową matą do pieczenia i wylewamy na nią purée. Rozprowadzamy równomiernie silikonową łopatką (do pokrycia jednej maty powinno wystarczyć ok. 500 ml purée). Warstwa powinna mieć grubość 4-5 mm.
  7. Wstawiamy do piekarnika na 8-10 godzin. Przez pierwsze 4 godziny zawijańce pieczemy na środkowym poziomie z włączoną górną i dolną grzałką, a następnie z grzaniem tylko od góry.
  8. Co 1-2 godziny zmieniamy ustawienie blachy.
  9. Purée jest gotowe, kiedy owocowy płat można oderwać od silikonowej maty. Najlepiej pokroić go wtedy ostrym nożem lub nożyczkami w paski o grubości 1-2 cm i zwinąć w ruloniki.

Rada: Do zrobienia zawijańców przydaje się dehydrator, ale mnie wystarczył domowy piekarnik.

Ciasto truskawkowe z nerkowców bez dodatku cukru, wegańskie i bezglutenowe

Ciasto truskawkowe z nerkowcówCiasto truskawkowe z nerkowców fot. Małgorzata Joanna Napiórkowska-Kubicka

Ciasto truskawkowe z nerkowców bez dodatku cukru, wegańskie i bezglutenowe
To pyszne, słodkie, kremowe, truskawkowe ciasto z nerkowców na daktylowym spodzie.

Zrobisz je całkowicie na zimno, bez zbędnych ceregieli. Masa „sernikowa” z nerkowców, mleka kokosowego, oleju kokosowego oraz truskawek pod względem konsystencji i smaku do złudzenia przypomina słodki ser.

Do przygotowania spodu wystarczą tylko dwa składniki – daktyle (w razie potrzeby możesz zastąpić je np. figami lub rodzynkami) oraz wiórki kokosowe.

Składniki na formę o średnicy 20 cm:

Na spód:

  • 250 g świeżych daktyli (waga bez pestek)
  • 2/3 szklanki wiórków kokosowych
  • laska wanilii

Na masę:

  • 220 g nerkowców
  • 125 ml mleka kokosowego
  • 300 g truskawek plus kilka do dekoracji
  • 1-2 banany
  • 3 łyżki nierafinowanego
  • oleju kokosowego
  • łyżka kruszonego ziarna kakao (nibsy) do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Moczymy nerkowce przez noc.
  2. Na spód ciasta wypestkowane świeże daktyle zagniatamy z wiórkami kokosowymi i wanilią, wyrabiamy jak ciasto na gładką masę. (zajmie to kilka minut). Jeżeli mamy zwykłe suszone daktyle, suszone figi lub rodzynki, najpierw moczymy je przez kilka godzin, odsączamy z nadmiaru wody i postępujemy jak wyżej.
  3. Przekładamy masę na spód do formy silikonowej (albo zwykłej tortownicy wyłożonej folią spożywczą) o średnicy 20 cm, rozprowadzamy równomiernie po dnie i starannie ugniatamy. Odstawiamy.
  4. Nerkowce blendujemy na gładko z mlekiem kokosowym, olejem kokosowym i owocami.
  5. Przelewamy masę do formy, wyrównujemy powierzchnię i dekorujemy owocami oraz nibsami.
  6. Wstawiamy na noc do lodówki.

Rada: Jeśli nie macie świeżych daktyli, użyjcie suszonych. Nadają się też suszone figi, a także rodzynki.

Delikatna panna cotta z musem truskawkowym. Bajecznie prosty deser

Zobacz także
  • Młode ziemniaki pieczone w occie balsamicznym Ziemniaki po prostu. Łatwe przepisy, a jaki efekt!
  • Trochę inna szakszuka - Szymon Kubicki Żółtko-białko, czyli jaja kacze na dwa sposoby
  • Przystawka ze szparagów i ricotty Szparagi nie muszą być nudne! Te przepisy wam to udowodnią
Komentarze (1)
Zaloguj się
  • hubag

    Oceniono 2 razy 2

    8-10 godzin w piekarniku? Dla kogo to jest przepis?

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE