Kaczka po pomorsku - pyszna na ciepło i zimno [PRZEPIS]

Monika Jankowska-Kapica
04.07.2017 10:43
A A A
Kaczka po pomorsku

Kaczka po pomorsku (fot. Miód Malina Studio)

Mięso kaczki i jabłka to zgrany duet. Kaszubi do tej tradycyjnej kompozycji dodali coś od siebie: mieloną wieprzowinę i suszone śliwki. I trafili w dziesiątkę, bo danie gości na ich stołach od 100 lat!

Potrawa pochodzi z Kaszub, ale jest rozpowszechniona na całym Pomorzu, gdzie kaczka to drugi - po gęsi - najczęściej hodowany ptak domowy. Dawniej była uroczystym daniem podawanym jedynie w niedziele, święta i z okazji przyjęć okolicznościowych. Dziś jest przyrządzana częściej, serwują ją również regionalne restauracje i gospodarstwa agroturystyczne.

Od prawie 100 lat jest przygotowywana według tej samej tradycyjnej metody, którą przejmują kolejne pokolenia. Dzięki temu trafiła na listę produktów i potraw regionalnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

W przeszłości kaczki jadało się nie tylko w gospodarstwach, ale również w mieszczańskim Gdańsku - na słynnych ucztach w Dworze Artusa były potrawą obowiązkową. Duszono je i pieczono z przeróżnymi sosami: pieczarkowym, kasztanowym, sardelowym, a nawet pomarańczowym, bo w otwartym na świat portowym Gdańsku nie brakowało przecież egzotycznych owoców.

Największą popularność zyskała jednak kaczka po pomorsku, czyli nadziewana farszem z kaczych podrobów i wieprzowiny, gdyż jest to mięso najbardziej powszechne na Kaszubach. Potrawę można podawać nie tylko na ciepło, ale także na zimno jako przekąskę. Ponieważ kaczkę przed pieczeniem trzeba wyluzować, później łatwo się ją porcjuje. Można ją pokroić w cienkie plastry i podać w kanapce.

Dawniej pieczona kaczka była daniem odświętnym, dziś przyrządzana jest częściej. To także hit pomorskich restauracji.

Kaczka po pomorsku - przepis

Składniki:

  • 1 kaczka (ok. 2 kg)
  • pieprz
  • sól
  • majeranek

Farsz:

  • 700 g mielonego chudego mięsa wieprzowego
  • 300 g mielonych podrobów z kaczki
  • bułka pszenna,2-3 jajka,gałka muszkatołowa
  • 2 jabłka
  • 200 g suszonych śliwek
  • pęczek włoszczyzny

Sposób przygotowania:

  1. Kaczkę luzujemy, czyli usuwamy z tuszki kości, nie dzieląc jej na części i nie nacinając skóry. Z zewnątrz i od wewnątrz nacieramy solą, pieprzem i majerankiem. Odstawiamy na całą noc do lodówki.
  2. Na farsz mieszamy mięso wieprzowe z podrobami. Dodajemy namoczoną w wodzie, odciśniętą bułkę oraz żółtka, przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i gałką muszkatołową. Na koniec dodajemy ubite na sztywna pianę białka i dokładnie mieszamy.
  3. Gotowym farszem wypełniamy wnętrze kaczki. Do środka wkładamy również obrane, pokrojone w ósemki jedno jabłko i połowę suszonych śliwek.
  4. Zszywamy tuszkę, umieszczamy w brytfannie, nakłuwamy skórę. Podlewamy odrobiną wody, obkładamy obranymi, pokrojonymi w kawałki warzywami z włoszczyzny, resztą pokrojonych, ale nieobranych jabłek i śliwek. Pieczemy ok. 2 godziny (godzina na każdy kilogram wagi kaczki), przez pierwsze pół godziny w 180 st., później zwiększamy temperaturę do 200 st. Kilkukrotnie polewamy tuszkę wodą i wytapiającym się tłuszczem. Po godzinie kaczkę odwracamy – po upieczeniu jej skóra powinna z każdej strony być złocistobrązowa.

Ostry rosół z kaczką i makaronem z marchwi i cukinii

Myślisz, że umiesz gotować? To sprawdź się w kulinarnym quizie Anny Starmach

1.Wśród składników białej czekolady NIE znajdziemy:

  • Masła kakaowego
  • Miazgi kakaowej
  • Mleka
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
Zobacz także
  • Śląski kołocz z makiem Weselny kołocz z makiem
  • Krzonówka, czyli zupa chrzanowa Sułkowicka krzonówka - przepis i historia
  • Pasta z bobu i wędzonego pstrąga, Młody bób z marchewką i bryndzą Bób na dwa sposoby
Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE