Ziemniaki po prostu. Łatwe przepisy, a jaki efekt!

Szymon Kubicki
14.06.2017 09:54
A A A
Młode ziemniaki pieczone w occie balsamicznym

Młode ziemniaki pieczone w occie balsamicznym (fot. Małgorzata Joanna Napiórkowska-Kubicka)

Każda pora roku jest dobra, by jeść ziemniaki, dlatego Szymon proponuje potrawy i z wczesnymi, i z jesiennymi odmianami. Możemy wybrać wersję wegańską lub wegetariańską.

Kuchnia holenderska nie ma szczególnie dobrej prasy, ale stamppot to z pewnością potrawa, która zasługuje na uwagę.

Lubię ją z kilku względów.

Po pierwsze, jest cudownie bałaganiarska. Po drugie, pozwala dowolnie kształtować smak tylko za pomocą warzyw i dowolnych użytych przypraw. A po trzecie, jest banalnie prosta w przygotowaniu.

W przeciwieństwie do kremowego ziemniaczanego purée, w którym każdy za wszelką cenę stara się uniknąć grudek, przygotowując stamppot, ziemniaki wraz z pozostałymi składnikami po prostu rozgniata się tłuczkiem, a nawet widelcem, formując niejednolitą masę. To kwintesencja rustykalnego gotowania.

Do stamppota można użyć ziemniaków młodych, starych czy nawet batatów, a danie to wybaczy nam nawet, gdy nieco rozgotujemy ziemniaki. Przygotowałem wersję wegańską z użyciem oliwy, ale możemy ją jednak zastąpić masłem. Boczniaki możemy z kolei zastąpić innymi świeżymi grzybami – doskonale sprawdzą się pieczarki (polecam brązowe, o pełniejszym smaku), kurki albo przepyszne rydze.

Stamppot z ziemniaków, boczniaków i jarmużu

Stamppot z ziemniaków, boczniaków i jarmużuStamppot z ziemniaków, boczniaków i jarmużu fot. Małgorzata Joanna Napiórkowska-Kubicka

 ok. 500 g ziemniaków
ok. 300 g boczniaków
ok. 8 gałązek jarmużu
łyżeczka owoców fenkułu (kopru włoskiego)
łyżeczka białej gorczycy w całości
łyżeczka kolendry w całości
suszona papryczka piri-piri
oliwa extra vergine
spory chlust bezglutenowego sosu sojowego
trochę soku z cytryny lub octu (np. jabłkowego lub z cydru)
sól
pieprz
olej do smażenia

Na suchej rozgrzanej patelni podprażamy koper włoski, kolendrę oraz gorczycę. Ruszamy patelnią, aby przyprawy się nie przypaliły. Gdy aromat przypraw stanie się intensywny i gorczyca zacznie strzelać, przesypujemy zawartość patelni do moździerza. Gotujemy ziemniaki w lekko osolonej wodzie (pamiętajmy, że w daniu znajdzie się jeszcze mocno słony sos sojowy). W tym czasie podsmażamy na oleju boczniaki. Dodajemy sos sojowy, pieprz i rozkruszoną papryczkę piri-piri. Dusimy, aż grzyby zmiękną. Gdy ziemniaki będą miękkie, dorzucamy do nich oderwane od łodyg i porwane na małe kawałki listki jarmużu. Przykrywamy garnek i gotujemy 3 minuty. Odcedzamy ziemniaki i jarmuż. Przekładamy ziemniaki z powrotem do garnka i rozgniatamy je tłuczkiem. Rozcieramy przyprawy w moździerzu i dodajemy do ziemniaków wraz z porządnym chlustem oliwy i sokiem z cytryny. Rozgniatamy wszystko, dodajemy grzyby i jarmuż. Ugniatamy całość widelcem, a następnie porządnie mieszamy łyżką, tak by wszystkie składniki dobrze się połączyły. Smakujemy i w razie potrzeby doprawiamy solą lub pieprzem.

Młode ziemniaki pieczone w occie balsamicznym

To prosty bazowy przepis na pieczone w całości ziemniaki, które mogą stanowić dodatek do innego dania albo być samodzielną potrawą (ja właśnie w takiej formie lubię je najbardziej). Ocet balsamiczny czyni tu cuda, dlatego postarajmy się użyć octu jak najlepszej jakości – starzonego, o gęstszej konsystencji. Nutę orzeźwienia wprowadza sok z cytryny (następnym razem wypróbujmy też wersję z samym sokiem z cytryny i startą skórką cytrynową – jest równie doskonała, a przepis znajdziecie na mojej stronie www.facetikuchnia.com.pl).

Do dania używam podstawowych przypraw i ziół, zwłaszcza wyjątkowo ziemniakolubnego rozmarynu. Szałwię suszę samodzielnie – świetnie przechowuje się w lodówce. Możemy dodać również świeży majeranek, który także doskonale sprawdzi się w tym daniu.

ok. 500 g młodych ziemniaków
porządny chlust octu balsamicznego jak najlepszej jakości
oliwa extra vergine
trochę soku z cytryny
kopiasta łyżka świeżych listków rozmarynu
2 łyżeczki owoców fenkułu (kopru włoskiego)
trochę suszonych listków szałwii (opcjonalnie)
sól
pieprz

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni. Dokładnie wyszorowane i osuszone ziemniaki przekładamy do miski. Wlewamy ocet balsamiczny, sok z cytryny i oliwę. Dodajemy przyprawy, koper włoski, roztarte listki szałwii i z grubsza posiekany rozmaryn. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki i przekładamy do naczynia do zapiekania. Wstawiamy do piekarnika na 60 minut lub nieco dłużej, w zależności od wielkości ziemniaków. Gdy wierzch ziemniaków zacznie się rumienić, przykrywamy naczynie folią aluminiową (na 15-20 minut przed końcem pieczenia).

Przed wami najtrudniejszy quiz o... ziemniakach. Dacie radę?

1.Na początek coś łatwego - szare kluski powstają oczywiście z:

  • Ziemniaków surowych
  • Ziemniaków ugotowanych
  • Ziemniaków ugotowanych, wymieszanych z dodatkiem węgla
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
Zobacz także
Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX