Żółtko-białko, czyli jaja kacze na dwa sposoby

Szymon Kubicki
06.06.2017 12:12
A A A
Trochę inna szakszuka - Szymon Kubicki

Trochę inna szakszuka - Szymon Kubicki (fot. Małgorzata Joanna Napiórkowska-Kubicka)

Czy jedliście kiedyś jaja kacze? Teraz macie dobry powód. Szymon użył ich do dwóch potraw, w których osobno wydobywa najlepsze cechy i żółtka, i białka.

Trochę inna szakszuka

Wbrew powszechnej opinii, że obowiązuje tylko jedna kanoniczna wersja szakszuki, w każdym kraju Bliskiego Wschodu istnieje jakaś wariacja na temat tej potrawy. I trudno się dziwić, szakszuka jest bowiem wręcz stworzona do eksperymentów. W swojej alternatywnej wersji szakszuki łączę składniki, które świetnie do siebie pasują, rezygnuję natomiast z tych tradycyjnych, takich jak papryka czy bakłażan. Bliskowschodni charakter dania podtrzymują harissa i przyprawy, zestawiłem je jednak z bardzo hiszpańskim pimentonem i anchois, które dodają potrawie dodatkowych nut smakowych. Użyłem również jaj kaczych o większych żółtkach niż w jajach kurzych; w razie potrzeby użyjcie tych ostatnich. Podczas gotowania kontrolujcie sytuację – szakszuka powinna być gęsta, w żadnym razie nie może być wodnista, ale jednocześnie musi być w niej dostatecznie dużo płynu, by potrawa się ugotowała, a nie przypaliła w rondlu.

olej do smażenia
duża (polska) szalotka
kilka filetów anchois
mały pęczek kolendry
2 puszki pomidorów (całych)
sól
pieprz
2 kopiaste łyżeczki łagodnej papryki wędzonej (pimentonu)
łyżeczka przyprawy chmeli suneli
łyżeczka kminu rzymskiego roztartego w moździerzu (lub zmielonego)
łyżeczka ziaren kolendry
roztartych w moździerzu
2 łyżeczki harissy
2 spore bataty
6 średnich pomidorów
malinowych
6 jaj kaczych (żółtka)

W dużej, głębokiej patelni o grubym dnie rozgrzewamy trochę oleju, wrzucamy posiekaną szalotkę i anchois. Odcinamy łodygi kolendry, siekamy
je i dodajemy do cebuli (listki odkładamy na później). Smażymy kilka minut, co jakiś czas mieszając, aż szalotka zmięknie.

Dodajemy pomidory z puszki i rozgniatamy je łyżką. Wlewamy około 200 ml wody, dodajemy przyprawy i harissę. Mieszamy i dusimy pod przykryciem.

Bataty obieramy ze skóry, kroimy na niewielkie kawałki i wrzucamy na patelnię. Mieszamy i dusimy 25-30 minut lub dłużej, w zależności od wielkości kawałków batatów. Zawartość patelni powinna być gęsta, ale gdy zanadto zgęstnieje, dolewamy trochę wody.

Gdy bataty zmiękną, rozgniatamy je z grubsza widelcem lub drewnianą łyżką. Dodajemy obrane ze skóry i pokrojone pomidory malinowe. Mieszamy i dusimy pod przykryciem jeszcze kilka minut.

W tym czasie oddzielamy żółtka od białek. Każde żółtko umieszczamy w osobnej miseczce. Miskę z białkami wstawiamy do lodówki (wykorzystamy je do przepisu na omlet z białek).

Łyżką robimy wgłębienia w szakszuce i ostrożnie wlewamy w nie żółtka.

Przykrywamy patelnię i gotujemy szakszukę, aż żółtka zetną się od spodu, a w środku pozostaną płynne.

Szakszukę podajemy posypaną listkami kolendry.

Omlet z białek z porzeczkami

Omlet z białek z porzeczkamiOmlet z białek z porzeczkami fot. Małgorzata Joanna Napiórkowska-Kubicka

Taki omlet to świetny sposób na wykorzystanie białek pozostałych po przyrządzaniu innego dania. Jeśli białka spędzą noc w lodówce, tylko zyskają. Te z kaczych jaj sprawdzą się doskonale, ponieważ przygotowany z nich omlet jest jeszcze bardziej puszysty i po zdjęciu z patelni nie opada tak szybko, jak przygotowany z białek jaj kurzych. Kurze jaja także nadają się do przyrządzenia tej potrawy – przepis na omlet z kurzych białek znajdziesz np. w mojej książce. Jako dodatku użyłem porzeczek zamrożonych latem (świetnie przechowują się też mrożone maliny i jagody), ale sprawdzą się w tej roli również inne owoce – świeże jeżyny, poziomki, maliny, jagody, drobny agrest czy pestki granatu.

6 jaj kaczych (białka)
sól
olej kokosowy nierafinowany
do smażenia
kilka łyżek porzeczek lub innych owoców
2-3 łyżeczki miodu
różne grubo posiekane bakalie do posypania

Białka ubijamy wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę.

W dużej patelni o grubym dnie rozgrzewamy trochę oleju kokosowego. Przekładamy ubitą pianę i wyrównujemy ją szpatułką. Przykrywamy i smażymy 2 minuty.

Na wierzchu omletu rozkładamy porzeczki i delikatnie dociskamy szpatułką. Przykrywamy patelnię i smażymy około 2 minut.

Zsuwamy omlet na duży talerz, przykrywamy go patelnią i odwracamy. Omlet smażymy pod przykryciem z drugiej strony około 2 minut.

Ponownie przykrywamy patelnię talerzem i odwracamy. W ten sposób odwrócimy omlet stroną z porzeczkami ku górze.

Omlet polewamy miodem i podajemy z bakaliami.

Omlet świetnie smakuje z miękkimi owocami. Wybierajcie te, na które właśnie jest sezon, albo wykorzystujcie mrożone.

Przed wami najtrudniejszy quiz o... jajkach. Dacie radę?

To najtrudniejszy quiz o jajkach, jaki kiedykolwiek zrobisz. Średnia to tylko 7/13

1.Jajko poszetowe, to po prostu:

  • jajko na miękko
  • jajko na twardo
  • jajko w koszulce
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
Zobacz także
Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX