To warto zapamiętać:

  • Jajko w koszulce (zwane również z francuskiego jajkiem poszetowym) możemy zrobić na kilka sposobów.
  • Zawsze używamy świeżych jajek.
  • Nie gotujemy więcej niż czterech jajek na raz

Jak zrobić jajko w koszulce? 3 techniki przyrządzania

Oto najpopularniejsza technika przygotowania jajek w koszulce: wlewamy do garnka 2 litry wody i 70 ml octu, dodajemy szczyptę soli. Gdy woda zacznie wrzeć, mieszamy ją łyżką i do środka wiru wlewamy rozbite jajka (po jednym). Gotujemy 2-3 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową.

Inna metoda: w tych samych proporcjach gotujemy wodę z octem i łodyżką estragonu. Zdejmujemy z ognia, wbijamy jajka. Trzymamy pod przykryciem 3 minuty.

Mój sposób przygotowania, czyli gotowanie jajek w sakiewkach z folii do żywności, jest bardzo łatwy i ma wielką zaletę - tak przygotowane jajko w koszulce jest estetyczne, bo nie ciągną się za nim kawałki białka.

Jajka w koszulce świetnie smakują przyprawione solą i pieprzem, posypane posiekanym szczypiorkiem. Możemy je również podawać do sałatek i jako dodatek do dań mięsnych (np. do wolno gotowanej wieprzowiny), polać sosem (np. beszamelowym), opanierować w bułce tartej i obsmażyć. Jednak najpopularniejszym sposobem ich podania są jajka po benedyktyńsku, czyli jajko w koszulce ułożone na grzance z chleba (pomiędzy nimi może się znajdować plasterek szynki) i polane sosem holenderskim.

Idealnym dodatkiem do delikatnego jajka poszetowego są chrupiące chipsy z bekonu.

Przygotujemy je w prosty sposób: rozgrzewamy piekarnik do 180 st. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy cienkie plastry wędzonego bekonu lub boczku. Przykrywamy papierem do pieczenia i drugą blaszką. Pieczemy 15-20 minut. Gdy bekon będzie złocisty, osączamy go z tłuszczu na papierowym ręczniku. Takie chrupiące chipsy możemy jeść i na zimno, i na ciepło.