Szparagi nie muszą być nudne! Te przepisy wam to udowodnią

Szymon Kubicki
09.05.2017 17:30
A A A
Przystawka ze szparagów i ricotty

Przystawka ze szparagów i ricotty (fot. Małgorzata Joanna Napiórkowska-Kubicka)

Wraz z pojawieniem się pierwszych szparagów ruszamy do dzieła. Dzięki kreatywnej kuchni Faceta i Kuchni poznamy nowe sposoby przyrządzania tych delikatnych warzyw. Spieszcie się - sezon jest bardzo krótki!

Przystawka ze szparagów i ricotty

Szparagi podaje się zwykle do jajek czy sosu holenderskiego, a przecież to doskonałe i wyjątkowo wszechstronne warzywo można przyrządzać na rozmaite sposoby – potraktować jako przystawkę, podać w zupie albo jako danie główne, a przede wszystkim zestawiać z dziesiątkami innych składników. Właśnie to – oczywiście oprócz samego smaku szparagów – sprawia, że są jednym z moich ulubionych wiosennych warzyw, na które czekam z autentycznym utęsknieniem.

Na początek lekka przystawka z dwóch głównych składników – szparagów i puszystej świeżej ricotty – uzupełnionych dwoma zielonymi dodatkami: kiełkami i pistacjami. Całość dopełniają przyprawy i tyle w zupełności wystarczy. Możemy użyć dowolnych kiełków, choć najlepiej sprawdzą się w tej przystawce kiełki o bardziej intensywnym, ostrzejszym smaku. Również pistacje możemy zastąpić innymi orzechami, najlepsze będą włoskie albo pekany. Jadalne kwiaty to klasyczny element dekoracyjny, ale ja przy okazji bardzo lubię dodawać je też do swoich dań – nadają im lekkość i sprawiają, że talerz wygląda bardziej atrakcyjnie. Ponieważ przygotowanie tej przystawki zajmuje dosłownie chwilę, tym bardziej warto wypróbować poniższy przepis.

6 zielonych szparagów
250 g ricotty
grubo zmielony pieprz
mała szczypta soli
pół łyżeczki sumaku
trochę kiełków czerwonej rzodkiewki (sakura) lub innych
oliwa extra vergine
mała garść pistacji, niesolonych i nieprażonych
2 łyżeczki różowego pieprzu
kilka jadalnych kwiatów (np. bratków lub nasturcji)

Odłamujemy zdrewniałe końce szparagów i gotujemy szparagi w płytkim rondlu 3 minuty. Gotowe szparagi przekładamy do miski z wodą i lodem.

W tym czasie ricottę przekładamy do drugiej miski, dodajemy sporą szczyptę grubo zmielonego pieprzu, sól i sumak, mieszamy. Układamy warstwę sera na płaskich talerzach.

Na serze kładziemy szparagi – po trzy na porcję.

Dodajemy kiełki, skrapiamy przystawkę oliwą.

Posypujemy danie grubo posiekanymi pistacjami i różowym pieprzem roztartym w dłoniach.

Na koniec dodajemy do przystawki kwiaty.

Szparagi z czarną ciecierzycą

Szparagi z czarną ciecierzycąSzparagi z czarną ciecierzycą fot. Małgorzata Joanna Napiórkowska-Kubicka

Szparagi świetnie smakują krótko smażone, wówczas w pełni zachowują chrupkość i soczystość. Wystarczy dodać do nich tylko kilka składników i obiad gotowy. Czarna ciecierzyca wygląda bardziej interesująco niż zwykła biała (której również możemy użyć w tej potrawie), choć ma nieco grubszą skórkę. Przygotowanie suchej ciecierzycy zajmuje więcej czasu, warto jednak zadać sobie trud – tak przyrządzona jest nieporównanie smaczniejsza od gotowej (puszkowanej). Ciecierzycę możemy ugotować dzień lub dwa dni wcześniej i przechowywać w lodówce. Warto też ugotować od razu większą porcję ciecierzycy, a nadprogramową ilość wykorzystać do przyrządzenia innej potrawy (np. hummusu). Podsmażone prosciutto nadaje potrawie wyjątkowy, esencjonalny smak, ale szparagi z ciecierzycą będą równie smaczne bez dodatku szynki – tak otrzymamy wersję wegańską.

150 g suchej czarnej ciecierzycy
mały pęczek świeżej kolendry
pęczek zielonych szparagów
ok. 400 g pomidorków koktajlowych
pół łyżeczki czarnej gorczycy
pół łyżeczki białej gorczycy
pół łyżeczki kolendry
pół łyżeczki owoców kopru włoskiego (fenkułu)
pół łyżeczki kminu rzymskiego
oliwa extra vergine
100 g prosciutto (szynki)
sól
pieprz

Zalewamy ciecierzycę wodą i moczymy co najmniej 12 godzin.

Przekładamy do garnka, zalewamy porcją świeżej wody. Gotujemy, aż ciecierzycę będzie można rozgnieść palcami (gotowanie zajmie co najmniej 1,5 godziny).

Przygotowujemy pozostałe składniki: siekamy łodyżki kolendry (listki odkładamy), odłamujemy zdrewniałe końce szparagów i kroimy szparagi na kawałki (po 1,5 cm). Małe pomidorki kroimy na połówki, większe – na ćwiartki.

Na małej suchej patelni podprażamy przyprawy (gorczycę, kolendrę, fenkuł i kmin), przekładamy je do moździerza.

Do dużej, głębokiej patelni wlewamy trochę oliwy, podgrzewamy i wrzucamy porwane na kawałki prosciutto. Smażymy, aż wytopi się większość tłuszczu, a następnie zdejmujemy szynkę z patelni.

Na patelnię wrzucamy łodyżki kolendry i szparagi, smażymy minutę, mieszając. Dodajemy ciecierzycę i smażymy, co jakiś czas mieszając, kolejne 2 minuty.

Wlewamy niewielką ilość wody, dodajemy szynkę, pomidorki koktajlowe, sól i sporą szczyptę pieprzu. Rozcieramy przyprawy w moździerzu i dodajemy je do składników na patelni. Smażymy wszystko krótko, aż pomidorki zmiękną.

Zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy listki kolendry, mieszamy i podajemy.

Szparagi z ciecierzycą będą równie smaczne bez szynki – w ten sposób otrzymamy wersję wegańską.

To będzie najtrudniejszy quiz o warzywach, jaki kiedykolwiek rozwiązywaliście. Dacie radę?

1.Na początek coś łatwego. Na którym zdjęciu widzimy pasternak?

  • A
  • B
  • C
  • D
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
Zobacz także
  • Szparagi Jak gotować szparagi? Przewodnik wiosennego smakosza
  • Pieczone truskawki i rabarbar z chrupiącą posypką Gotuj szybko w maju! 3 pyszne potrawy z kilku sezonowych składników
  • Spaghetti z pesto z zielonych szparagów i natki Szparagi - dla początkujących w kuchni
Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE