4 nieziemskie sosy do dań z grilla, którymi oczarujesz gości

Łukasz Żuchowski
02.06.2017 09:53
A A A
Cztery sosy do grilla

Cztery sosy do grilla (fot. Paweł Kiszkiel/AG)

Zanim wrzucimy warzywa czy mięsa na ruszt, najpierw trochę siekania i krojenia. Oto przepisy na domowe sosy do grilla, które sprawią, że twoje dania będą jeszcze lepsze.

Salsa z mango i brzoskwini

Niezwykle aromatyczna i lekka salsa do grillowanego drobiu  doskonale podkreśla też smak ryby oraz pokrojonych brzoskwiń z grilla (pieczenie na ruszcie podkreśli  słodycz i aromat brzoskwini).

mango
3 brzoskwinie
mała czerwona cebula
pół czerwonej papryki
pół pęczka kolendry
2 ząbki czosnku
2 limonki
odrobina pieprzu cayenne oraz soli
łyżka miodu lipowego (dowolnie)
2 łyżki oliwy ekstra virgin

Dojrzałe mango i brzoskwinie obieramy ze skórki, usuwamy pestki, miąższ kroimy w kostkę. Dodajemy drobno pokrojoną cebulkę, paprykę, kolendrę, przeciśnięty przez praskę czosnek i sok wyciśnięty z limonki. Doprawiamy pieprzem cayenne, solą, miodem, skórką otartą z limonki. Skrapiamy oliwą, wszystko delikatnie mieszamy.

Chimichurri

Pikantny argentyński odpowiednik włoskiej salsy verde o bardziej zdecydowanym smaku i aromacie. Doda grillowanym rybom świeżości i charakteru.

pęczek natki pietruszki
pół pęczka kolendry
5 łodyżek oregano
pół strączka zielonego chili bez pestek
szalotka
3 ząbki czosnku
125 ml oliwy ekstra virgin
pół cytryny
3 łyżki czerwonego octu winnego
sól i pieprz

Natkę, kolendrę i oregano siekamy, dodajemy drobno pokrojone chili, szalotkę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy z oliwą, sokiem wyciśniętym z cytryny, octem winnym i skórką otartą z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem.

Wyrazisty sos espresso barbecue

Intensywny sos o wyrazistym aromacie dymu i słodko-pikantnym smaku bardzo dobrze komponuje się z grillowaną wołowiną.

2 łyżki oleju
cebula
czerwona papryka
4 ząbki czosnku
200 ml keczupu
3 łyżki miodu
3 łyżki białego octu winnego
50 ml mocnej kawy espresso
2 łyżki sosu sojowego
płaska łyżeczka chili

W garnku podsmażamy na oleju pokrojoną w drobną kostkę cebulę, paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy resztę składników, dusimy 10 minut, ciągle mieszając.
Podajemy w temperaturze pokojowej. Możemy przechowywać w lodówce do 2 tygodni.

Indyjski sos jogurtowy raita

Dressing jogurtowy – nieodłączny składnik każdej uczty przy grillu. W wersji indyjskiej to orzeźwiający i aromatyczny dodatek do warzyw i mięs.

2 ogórki
płaska łyżeczka soli
300 ml gęstego jogurtu naturalnego
20 listków mięty
4 ząbki czosnku
szczypta chili w proszku
szczypta świeżo zmielonego pieprzu
szczypta kminu rzymskiego

Ogórki obieramy, przekrawamy wzdłuż, łyżeczką wydrążamy pestki, ścieramy miąższ na tarce, solimy. Do jogurtu dodajemy dobrze odciśnięte ogórki, drobno pokrojoną miętę, przeciśnięty przez praskę czosnek, chili, pieprz i kmin rzymski. Wszystko mieszamy i odstawiamy do lodówki na 30 minut.

Rady: Sosom do mięs i warzyw z grilla warto dać chwilę odpocząć (co najmniej pół godziny), aby mógł się rozwinąć ich pełny aromat. Większość z nich do momentu podania przechowujemy w lodówce.

Zobacz także
  • Musztarda, komary i... , czyli jak dobrać wino do grilla? Musztarda, komary i... , czyli jak dobrać wino do mięs i kiełbas z grilla?
  • Kotlety wieprzowe z salsą verde Steki, żeberka czy też hamburgery - amerykańska klasyka na grilla
Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX