Od martwych bażantów po uchodźców odbierających dostawy jedzenia. Najlepsze kulinarne zdjęcia 2017 roku

Paulina Zduniak
28.04.2017 13:17
A A A
<b>25 kwietnia w Londynie odbyła się gala konkursu na najlepszego fotografa kulinarnego roku. Rywalizacja była zacięta, a zdjęcia syciły zmysł wzroku, opowiadając historię o miejscu jedzenia we współczesnym świecie.</b>
<br>
<br>
Food Photographer of the Year to konkurs, który od 2011 roku organizuje marka Pink Lady - producent jabłek o tej samej nazwie. Brzmi nieciekawie? Wręcz przeciwnie! Konkurs ten uważany jest w branży za jedno z najważniejszych wydarzeń tego typu, i to nie tylko ze względu na wysokość nagród (ich łączna pula przekracza co roku kwotę 10 000 funtów).
<br>
<br>
Po pierwsze, poziom konkursu jest bardzo wysoki. Po drugie, nadesłane prace oceniane są przez ekspertów, takich jak: dziennikarze, fotoedytorzy, uznani fotografowie, krytycy kulinarni, restauratorzy czy szefowie kuchni.
<br>
<br>
Gala tegorocznej edycji konkursu odbyła się 25 kwietnia w Mall Galleries w Londynie. W tym roku można było zdobyć nagrodę aż w 25 kategoriach, takich jak: <i>Polityka jedzenia</i>, <i>Jedzenie dla rodziny</i>, <i>Jedzenie na sprzedaż</i>, czy też <i>Jedzenie od święta</i>. W konkursie było również kilka kategorii dla najmłodszych i początkujących artystów oraz nagroda publiczności.
<br>
<br>
Spośród 8 400 zdjęć nadesłanych z ponad 60 krajów, jury wyróżniło nieco ponad 150. Główna wygrana i czek o wartości 5 000 funtów przypadła fotografowi z Bangladeszu - Shoebowi Faruquee, za zdjęcie <i>Jedzenie dla Boga</i>, którym zwyciężył w kategorii <i>Jedzenie od święta</i>.
<br>
<br>
<a href='https://www.pinkladyfoodphotographeroftheyear.com/'>Zdjęcia dzięki uprzejmości Pink Lady</a>

25 kwietnia w Londynie odbyła się gala konkursu na najlepszego fotografa kulinarnego roku. Rywalizacja była zacięta, a zdjęcia syciły zmysł wzroku, opowiadając historię o miejscu jedzenia we współczesnym świecie. Food Photographer of the Year to konkurs, który od... (Fot. Shoeb Faruquee (Bangladesz))

25 kwietnia w Londynie odbyła się gala konkursu na najlepszego fotografa kulinarnego roku. Rywalizacja była zacięta, a zdjęcia syciły zmysł wzroku, opowiadając historię o miejscu jedzenia we współczesnym świecie.

Food Photographer of the Year to konkurs, który od 2011 roku organizuje marka Pink Lady - producent jabłek o tej samej nazwie. Brzmi nieciekawie? Wręcz przeciwnie! Konkurs ten uważany jest w branży za jedno z najważniejszych wydarzeń tego typu, i to nie tylko ze względu na wysokość nagród (ich łączna pula przekracza co roku kwotę 10 000 funtów).

Po pierwsze, poziom konkursu jest bardzo wysoki. Po drugie, nadesłane prace oceniane są przez ekspertów, takich jak: dziennikarze, fotoedytorzy, uznani fotografowie, krytycy kulinarni, restauratorzy i szefowie kuchni, blogerzy, ambasadorzy marek produkujących sprzęt fotograficzny oraz eksperci z branży wydawniczej i reklamowej. W tym roku w jury znaleźli się między innymi: David Loftus – jeden z najbardziej znanych fotografów kulinarnych, współpracujący z Jamiem Oliverem, Hélène Dujardin – fotografka i autorka bloga Tartelette, a także Thomas Gerwers – przewodniczący TIPA (międzynarodowego stowarzyszenia prasy fotograficznej, wideo i związanej z obrazowaniem).

Jedzenie dla Boga

Gala tegorocznej edycji konkursu odbyła się 25 kwietnia w Mall Galleries w Londynie. W tym roku można było zdobyć nagrodę aż w 25 kategoriach, takich jak: „Polityka jedzenia”, „Jedzenie dla rodziny”, „Jedzenie na sprzedaż”, czy też „Jedzenie od święta”. W konkursie było również kilka kategorii dla najmłodszych i początkujących artystów oraz nagroda „publiczności”.

Spośród 8 400 zdjęć nadesłanych z ponad 60 krajów, jury wyróżniło nieco ponad 150. Główna wygrana i czek o wartości 5 000 funtów przypadła fotografowi z Bangladeszu - Shoebowi Faruquee, za zdjęcie „Jedzenie dla Boga”, którym zwyciężył w kategorii „Jedzenie od święta”.

ZOBACZ ZDJĘCIA>>

***

Zdjęcia dzięki uprzejmości Pink Lady

Na pewno jadłeś te rzeczy, ale czy poznasz je w przybliżeniu?

1.Przyjrzyj się uważnie. Na pewno wiesz, że na zdjęciu jest:

  • grejpfrut
  • mandarynka
  • kumkwat
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
Komentarze (2)
Zaloguj się
  • Marlena S.

    Oceniono 4 razy 4

    Polemizowałabym, czy zdjęcia martwych zwierząt są zdjęciami kulinarnymi. Albo krowich chrap. Abstrahując od aspektów etycznych (o ile da się w tym przypadku to przemilczeć, choćby we własnych myślach) nie są to dla mnie zdjęcia jedzenia. A jeżeli już zwierzę, żywe lub martwe, traktujemy samo w sobie jako produkt, to ja bym takich twórców w kategorii "najlepszych" nie umieszczała. Raczej największych... głupków.

  • avatar

    tece92a

    0

    W fotografowanych potrawach najbardziej podoba mi się to,że są one ujmowane na naturalnie,roboczo a malowniczo upaćkanych stołach,lub naturalnym podłożu.Nie na haftowanych obrusach,ze świecznikiem i wysokiej próby wykonania - sztućcami.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX