M±ka ryżowa - jak i do czego można j± wykorzystać?

Honorata Piwowarska
05.04.2017 17:03
A A A
M±ka ryżowa - jak i do czego można j± wykorzystać?

M±ka ryżowa - jak i do czego można j± wykorzystać? (Fot. iStock)

M±ka ryżowa jest delikatna, ma neutralny smak i nie zawiera glutenu. Możemy ni± zast±pić m±kę pszenn± w przepisach na dania wytrawne i słodkie. Jej używać i do czego dodawać?

Mąka ryżowa - to warto zapamiętać:

  • Mąka ryżowa jest powszechnie wykorzystywana w kuchni azjatyckiej. To z niej powstaje papier ryżowy, makaron ryżowy, lekkie pieczywo.
  • Z mąki z ziaren nieoczyszczonych – delikatnie słodkiej – powstaje wiele azjatyckich ciast i deserów.
  • Ponieważ maka ryżowa nie zawiera glutenu, nie jest tak kleista jak inne mąki. Zwłaszcza po upieczeniu ciasta mogą być zbyt kruche, piaskowe, a nawet rozsypywać się.
  • By temu zapobiec, można na przykład zwiększyć liczbę jajek dodawanych do danego ciasta, dodać do niego banana a także więcej tłuszczu.

Mąka ryżowa - co to takiego?

Mąka ryżowa powstaje ze zmielonego ryżu – oczyszczonego białego lub nieoczyszczonego brązowego. Jest jedną z najpopularniejszych mąk bezglutenowych. Uczuleni na gluten powinni jednak pamiętać, że mąka ryżowa może być produkowana w zakładach, w których przetwarzane są inne mąki, np. pszenna. Dlatego uważnie czytajmy informacje – bezpieczne są te mąki, na opakowaniu których znajdziemy  znaczek przekreślonego kłosa.

Wystarczy, że mamy w domu ryż i młynek (najlepiej elektryczny, ewentualnie dobrej jakości blender).
Ryż mielemy lub miksujemy na najwyższych obrotach mniej więcej minutę. Jeśli chcemy, by mąka była drobniejsza, blendujemy przez kolejne 30 sekund (w czasie mielenia robimy pauzy, bo urządzenia szybko się nagrzewają).
Fakt, że sami decydujemy o grubości przemiału, ma same plusy: drobniejszą mąkę wykorzystamy np. do sosów, słodkich kremów, grubsza przyda się do pieczenia ciast i do naleśników.
Z 500 g ryżu przygotujemy 500 g mąki ryżowej.

Mąka ryżowa - jak jej używać?

Mąki ryżowej możemy użyć do zagęszczania zup i sosów (zwłaszcza białych sosów – świetnie smakuje przygotowany na niej beszamel). Znakomicie nadaje się także do panierowania ryb, drobiu, nawet mięsnych kotletów: dzięki niej są delikatnie chrupiące. Pasuje do potraw, w których używa się mleka i jajek: naleśników, racuchów z owocami; możemy jej użyć do przygotowania deserów typu flan. UWAGA! Jeśli mąkę pszenną zamieniamy w przepisie na mąkę ryżową, ryżowej zawsze używamy mniej niż pszennej – ok. 3/4 porcji.

Ciasta, ciasteczka, tarty, placki, muffiny, a nawet chleb z mąki ryżowej są lżejsze niż z mąki pszennej. Delikatniejsza jest również przygotowana z niej kruszonka.

UWAGA! W związku z tym, że mąka ryżowa nie zawiera glutenu, nie jest tak klejąca jak mąka pszenna. Zwłaszcza po upieczeniu ciasta mogą być zbyt kruche, piaskowe, a nawet rozsypywać się. Ale z tym także możemy sobie poradzić. Jak?

  • Mąkę ryżową łączymy z innymi mąkami (każda do niej pasuje: swojska ziemniaczana i te bardziej egzotyczne – z tapioki, kasztanowa). Dodatek innej mąki zwiąże wszystkie składniki ciasta, a jednocześnie po upieczeniu pozostanie ono lekkie.
  • By ciasta miały odpowiednią kleistość, dodajemy dwa razy więcej jajek, niż podano w przepisie. Możemy też dodać kawałek banana.
  • Ciasta z mąki ryżowej muszą być bardziej wilgotne niż z pszennej (również te na pierogi lub naleśniki). Dlatego na każdą szklankę ryżowej mąki musimy dodać łyżeczkę oleju lub klarowanego masła.

Nadwyżki mąki ryżowej przechowujemy w hermetycznie zamkniętych pojemnikach.

UWAGA! Mąka ryżowa szybko pleśnieje pod wpływem wilgoci. Mąka z ziaren nieoczyszczonych będzie zdatna do spożycia około 5 miesięcy; z ziaren oczyszczonych – trochę dłużej.

Sos beszamelowy: w rondelku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy lub oleju słonecznikowego. Wsypujemy 4 łyżki mąki ryżowej i mieszamy drewnianą łyżką, aż składniki się połączą. Porcjami dolewamy 350-400 ml płynu (najlepiej 250-300 ml mleka sojowego i resztę wody), dokładnie mieszając. Podgrzewamy na małym ogniu, aż sos lekko zgęstnieje. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, ale możemy też gałką muszkatołową, curry.

Kalmary w panierce: 500 g kalmarów myjemy, kroimy w paski. Mieszamy 150 g mąki ryżowej z czubatą łyżeczką wędzonej papryki i szczyptą soli. Ubijamy dwa białka. Kalmary panierujemy w białkach i mącznej panierce. Wkładamy na rozgrzany olej, smażymy na złoto.

Jian dui – chińskie kulki sezamowe

Jian DuiJian Dui fot. Leigh Anne Meets/Shutterstock

Dla 6 osób
Przygotowanie: 30 minut

330 g mąki ryżowej
80 g cukru
pół łyżeczki proszku do pieczenia
60 g pasty z czerwonej fasoli*
200 g sezamu
olej

Mąkę ryżową łączymy z cukrem i proszkiem do pieczenia. Mieszając, powoli wlewamy 100-110 ml wody. Wyrabiamy gładkie ciasto, formujemy wałek i dzielimy na 20 kawałków. Z każdego kawałka formujemy placek, układamy na nim niewielką ilość pasty fasolowej i zlepiamy, formując kulki.
Sezam prażymy na suchej patelni. Studzimy. Do miseczki wlewamy wodę. Zanurzamy w niej na sekundę każdą kulkę, a potem dokładnie obtaczamy w sezamie.
Rozgrzewamy w rondelku dużą ilość oleju, wkładamy kulki i smażymy ze wszystkich stron na złoty kolor. Osączamy z tłuszczu na papierze kuchennym.
* Odcedzoną i przepłukaną czerwoną fasolę lub fasolę adzuki z puszki miksujemy na pastę. Wsypujemy 2-4 łyżki cukru i ucieramy. Pastę możemy kilka minut podgrzewać, by była bardziej kleista i miała intensywniejszy kolor. Przechowujemy ją 2-3 dni w lodówce.

Wszyscy je jemy, ale i tak nam się myl±. A ty wiesz, o co pytamy?

1.Zacznijmy od czego¶ łatwego. Kasza krakowska to rodzaj:

  • kaszy gryczanej
  • kaszy jęczmiennej
  • kaszy jaglanej
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
Zobacz także
  • Ciasto na pizzę Idziesz do sklepu po m±kę, a tam... Co zrobić z m±ki z kokosa i ciecierzycy? Praktyczne porady
  • Ciasto jabłkowe z żytniej m±ki Ciasta z m±ki jęczmiennej, żytniej, owsianej, a nawet gryczanej
  • Chleb razowy z żurawin± Domowe chleby i bagietki na zakwasie
NAJCZʦCIEJ CZYTANE