Domowy krem orzechowo-czekoladowy - przepis na słodkie szczęście

Łukasz Żuchowski
06.03.2017 15:40
A A A
Krem orzechowo-czekoladowy

Krem orzechowo-czekoladowy (fot. Paweł Kiszkiel/AG)

Uwaga łasuchy! Korzystanie z tych przepisów wiąże się z wysokim ryzykiem nocnego skrytopodjadania! Przed wami aż 6 pomysłów na słodkie smarowidła - nie tylko do pieczywa. Smacznego!

Krem z orzechów laskowych: przepis podstawowy

200 g orzechów laskowych
250 ml mleka
80 g cukru trzcinowego
100 g gorzkiej czekolady z minimum 70 proc. kakao

Orzechy laskowe podpiekamy około 10 minut na blaszce w piekarniku rozgrzanym do 160 st. Przestudzone przesypujemy na szorstką ściereczkę, przykrywamy i pocieramy dłońmi, aby usunąć z orzechów skórkę. Mleko podgrzewamy (nie dopuszczamy do wrzenia). Dodajemy cukier, pokruszoną czekoladę, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. W blenderze kielichowym rozdrabniamy orzechy na pastę, dodajemy rozpuszczoną czekoladę, miksujemy do uzyskania jednolitego kremu.

Rady: Orzechy laskowe nie muszą być dokładnie oczyszczone, wystarczy że usuniemy gorzkawą, odchodzącą od nich skórkę. Orzechy laskowe możecie zastąpić innymi ulubionymi orzechami.
Dla kontrastu i wzmocnienia smaku warto do kremu dodać trochę kwiatu soli morskiej. Krem można przechowywać w lodówce do 3 tygodni.

Z wanilią i chili

200 g orzechów laskowych
250 ml mleka
80g cukru trzcinowego
100 g czekolady gorzkiej z minimum 70 proc. kakao
pół laski wanilii
szczypta chili

Orzechy przygotowujemy według przepisu podstawowego. Mleko podgrzewamy, nie gotujemy. Dodajemy cukier, pokruszoną czekoladę i przekrojoną laskę wanilii, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. W blenderze kielichowym rozdrabniamy orzechy na pastę, dodajemy rozpuszczoną czekoladę, miksujemy do uzyskania jednolitego kremu. Dodajemy chili według uznania.

Korzenny z ciasteczkami

200 g orzechów laskowych, włoskich lub  innych
250 ml mleka
szczypta kardamonu
skórka otarta z pomarańczy
80 g miodu wielokwiatowego
100 g gorzkiej czekolady z minimum 70 proc. kakao
ciasteczka speculaas

Orzechy przygotowujemy według przepisu podstawowego. Mleko podgrzewamy (nie gotujemy), dodajemy kardamon, skórkę z pomarańczy, miód, pokruszoną czekoladę i mieszamy, aż masa będzie gładka. W blenderze rozdrabniamy orzechy na pastę, dodajemy rozpuszczoną czekoladę, miksujemy do uzyskania gładkiego kremu. Do ostudzonego kremu dodajemy pokruszone ciasteczka speculaas lub inne korzenne.

Z karobem i mlekiem sojowym

200 g orzechów laskowych
250 ml sojowego mleka waniliowego
80 g syropu z karobu
100 g gorzkiej czekolady z minimum 70 proc. kakao

Orzechy przygotowujemy według przepisu podstawowego. Mleko sojowe podgrzewamy, nie gotujemy. Dodajemy syrop, pokruszoną czekoladę, mieszamy na gładką masę. W blenderze kielichowym rozdrabniamy orzechy na pastę, dodajemy rozpuszczoną czekoladę, miksujemy do uzyskania jednolitej masy.

Z awokado i bananem

200 g orzechów
150 ml mleka
100 g cukru trzcinowego
100 g gorzkiej czekolady z minimum 70 proc. kakao
pół dojrzałego awokado
pół banana
2 łyżki kakao
łyżka miodu (dowolnie)

Orzechy przygotowujemy według przepisu podstawowego. Mleko podgrzewamy, nie dopuszczamy do wrzenia. Dodajemy cukier, pokruszoną czekoladę i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. W blenderze rozdrabniamy orzechy na pastę, dodajemy rozpuszczoną czekoladę, awokado i banan. Miksujemy do uzyskania jednolitego kremu.

Krem bez orzechów

banan
dojrzałe awokado
2 łyżki kakao
łyżka miodu (dowolnie)

Wszystkie składniki miksujemy w blenderze kielichowym na jednolity krem.

Rady:

- Kremy z awokado i bananem możemy przechowywać w lodówce jedynie 24 godziny.

- Ostatni przepis to propozycja dla osób uczulonych na orzechy.

***

Łukasz Żuchowski: Szef kuchni warszawskiej restauracji Oliva z ponad 20-letnim doświadczeniem, miłośnik smaków śródziemnomorskich.

Śliwkowa konfitura z czekoladą i kardamonem [Jakub Kuroń gotuje]

 

Ich smak znamy z dzieciństwa. Rozpoznasz słodycze bez opakowania?

1.Zaczynamy od czegoś łatwego. W środku ma miękkie, białe nadzienie. Ta smaczna przekąska to:

  • Batonik Bounty
  • Czekolada Aero
  • Ptasie Mleczko
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
Zobacz także
Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX