Dlaczego mięso musi odpoczywać po usmażeniu? Wyjaśniamy

Małgorzata Kowalewska
09.11.2017 14:35
A A A
488005360

488005360 (istock)

Wszyscy miłośnicy domowych steków wiedzą, że tuż po usmażeniu powinno się je odłożyć na chwilę, żeby odpoczęły. Tylko po co?

Odpowiedź jest całkiem prosta. Kilka minut takiego „leżakowania” wystarczy, by soki z mięsa nie rozlewały się po talerzu, gdy przekroimy mięso, a nasz stek zachował więcej smaku i był odpowiednio miękki. Jak to się dzieje?

Okazuje się, że za całym procesem "odpoczywania" kryją się różnice w temperaturze, powstałe podczas obróbki termicznej. Podczas smażenia zwężają się włókna mięśniowe, które "wpychają" płyn do środka kawałka mięsa. Stek od razu po zdjęciu z patelni ma twardą "skórkę", a wewnątrz buzują w nim soki. Kiedy ostygnie, włókna rozluźniają się i rozszerzają, przez co soki rozprowadzają się równomiernie po całym kawałku, a zewnętrzna część mięknie. W ten sposób stek staje się idealny do jedzenia!

Jak długo powinien odpoczywać stek, a jak długo pieczeń?

Stek najlepiej położyć na ciepłym talerzu i przykryć (luźno!) folią aluminiową. W zależności od tego, jak duży kawałek mięsa usmażyliśmy, zostawiamy go na 4-10 minut. Podobnie postępujemy z pieczeniami, których również nie kroi się od razu po wyjęciu z piekarnika. W zależności od wielkości naszego pieczystego czas na odpoczynek wynosi około 10-20 minut.

 

Pamiętaj!

Jeśli twój stek leży w lodówce, wyjmij go z niej na minimum 30 minut przed smażeniem. Najlepszy jest z solą morską i świeżo zmielonym pieprzem.

Doskonałym dodatkiem do steków (a także pieczonych mięs i serów) będzie również aromatyczna konfitura z czerwonej cebuli. Jak ją zrobić? Instrukcja na filmie poniżej.

Lubisz jeść mięso? A wiesz, skąd jest antrykot? [QUIZ]

1.Masz ochotę na soczyste żeberka, czy wiesz, pod którym numerem kryje się część, z której zostanie zrobiony Twój obiad?

  • 3
  • 7
  • 10
  • 14
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Zobacz także
  • Kotlety wieprzowe z salsą verde Steki, żeberka czy też hamburgery - amerykańska klasyka na grilla
  • Steki argentyńskie z domowym sosem barbecue W taką pogodę chcę najeść się do syta. Męska kuchnia
  • Stek T-bone Stek T-bone - co warto o nim wiedzieć?
Komentarze (23)
Zaloguj się
  • yosemitesam

    Oceniono 34 razy 28

    "Wszyscy miłośnicy domowych steków wiedzą, że tuż po usmażeniu powinno się je odłożyć na chwilę, żeby odpoczęły. Tylko po co?"

    Mhm, taaa, żeby mi je zaraz pies zeżarł...

  • cucurucu

    Oceniono 9 razy 3

    Najpierw nalezy zakupic mieso dobrej jakosci i tu zaczynaja sie schody bo mieso jakie jest w sprzedazy nie nadaje sie do niczego

  • Marek Księżak

    Oceniono 1 raz 1

    a jak by tak Ciebie pogrilowali po dwie minuty z każdej strony, to nie chciałbyś odpocząć?

  • allegropajew

    Oceniono 5 razy -3

    Pieczeń w poznańskiem odstawia się na całą noc, kilkakrotnie obracając w brytfannie podczas stygnięcia. I spożywa dopiero następnego dnia.

    Gościula

  • rikol

    Oceniono 14 razy -6

    Dla nieuków: każda sól jest morska. A krwawiący stek jest obrzydliwy.

  • 3alfa.alfa

    Oceniono 27 razy -17

    Mięso po usmażeniu musi po prostu przestygnąć żeby nadawało się do jedzenia. Ot i cała filozofia. Ale Małgośka musiała do tego dorobić jakąś religię.

  • kato-rznik

    Oceniono 79 razy -61

    Trzeba było zapytać "Jak przygotować idealny posiłek". Byłaby odpowiedź: "Bez mięsa". Nie musielibyście pisać o tym paskudztwie.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE