Krokiety z kapustą i grzybami. Danie postne idealne nie tylko na święta Bożego Narodzenia

mmr
26.09.2016 15:29
A A A
Krokiety z kapustą i grzybami

Krokiety z kapustą i grzybami (Fot. Shutterstock)

Czym są krokiety, wszyscy wiemy. Najprościej rzecz ujmując, to rodzaj pasztecików w naleśnikowym cieście. Mogą być nadziane wszystkim (ziemniakami, rybą, kurczakiem, soczewicą, serem...), lecz w Polsce najczęściej jemy krokiety z kapustą i grzybami. Postne krokiety często pojawiają się na stole wigilijnym.

Krokiety: historia

Skąd się wzięły krokiety? Nazwa brzmi francusko i właśnie od francuskiego czasownika croquer (chrupać) pochodzi. Ma to sens - chrupiąca panierka, w którą zwykle wyposażone są krokiety, do chrupania nadaje się idealnie.

Jednak sam pomysł na krokiety pochodzi prawdopodobnie nie z Francji, lecz ze starożytnego Rzymu. Rzymianie obtaczali mięso i warzywa ciastem, tworząc tzw. rissoles, czyli małe, opiekane kotleciki.

Przodkowie naszych dzisiejszych krokietów rozprzestrzenili się po Europie. W XVIII wieku Francuzi jako pierwsi zrezygnowali z typowej panierki z ciasta i zdecydowali się na bułkę tartą. Dziś krokiety znane są niemalże wszędzie - w Indiach, Japonii, Korei Południowej, Belgii, Niemczech, na Węgrzech, we Włoszech, w Rosji, Wielkiej Brytanii, na Kubie, w Ekwadorze, Stanach Zjednoczonych, Meksyku... Każdy naród ma własne ulubione nadzienie krokieta. W krajach azjatyckich krokiety zwykle zawierają dużo warzyw i stosunkowo mało mięsa.

Ciekawe, że w większości krajów słowo "krokiet" brzmi podobnie - po japońsku, na przykład, krokiet to korokke. Wybijają się Indie, w których mówi się aloo tikki.

// Aloo tikki, indyjskie krokiety z ziemniaków i cebuli z dodatkiem różnych sosów / CC BY-SA 2.0 / Charles Haynes / Flickr.com

Krokiety: z czym to się je?

Krokiety świetnie dają sobie radę solo, ale dobrze współpracują również z zupami, na przykład barszczem czerwonym. Można je także polać dowolnym sosem, wszystko wedle uznania.

Krokiety z kapustą i grzybami: kaloryczność

Ile kalorii ma krokiet? Wszystko zależy od rozmiaru i zawartości. Można jednak przyjąć, że standardowych rozmiarów krokiet (około 130 gramów) z kapustą i grzybami dostarcza około 300 kalorii.

Krokiety z kapustą i grzybami: przepis

Składniki

  • 0,5 kg pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 25 dag mąki
  • jajo
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki wody gazowanej
  • 10-15 dag sera żółtego
  • olej
  • papryka ostra
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

FARSZ

Pieczarki zetrzyj na grubych oczkach tarki. Dodaj do nich posiekaną cebulę i podsmaż na niewielkiej ilości oleju. Cały czas mieszaj, czekaj, aż odparuje. Dodaj trochę soli, pieprzu i ostrej papryki. Pieczarki podstudź (ale nie do końca), dorzuć do nich starty ser. Lekko wymieszaj.

CIASTO

Do naczynia wsyp mąkę i dorzuć do niej jajo oraz szczyptę soli. Miksuj, stopniowo dolewając mleka i wody gazowanej. Pamiętaj, żeby miksować tylko w jedną stronę! Miksuj do uzyskania odpowiednio rzadkiej konsystencji (ma się lekko nalewać na patelnię). Patelnię natłuść kroplą oleju lub kawałeczkiem słoniny. Usmaż.

Porcję farszu owiń w placki. Zawinięte już krokiety obtocz najpierw w mleku (lub jajku), a potem w bułce tartej. Smaż tak długo, aż będą rumiane.

Przepis autorstwa JR.

Masz ochotę na krokietowe eksperymenty? Zajrzyj do naszej bazy przepisów na krokiety!

To także może cię zainteresować:

Krokiety beszamelowe

Krokiety jagnięce z warzywami

Krokiety z ziemniaków

Krokiety z kurczakiem - twój szczęśliwy obiad!

Myślisz, że znasz prawdziwie polskie dania wigilijne? To możesz się zdziwić

1.Typowa śląska wigilijna zupa z konopi to:

  • Siemieniotka
  • Makówka
  • Jaglanka
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
Zobacz także
Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE