Makówki śląskie, czyli prosty makowiec. Deser wigilijny z makiem, rodzynkami i wiórkami kokosowymi

mmr
23.09.2016 17:47
A A A
Makówki (makiełki), tradycyjne śląskie danie

Makówki (makiełki), tradycyjne śląskie danie (CC0 / cello5 / Pixabay.com)

Makówki to tradycyjne danie świąteczne ze Śląska. Nie są znane w całej Polsce, ale na Śląsku przyrządza się je już od dawna. Makówki sprawdzają się świetnie jako wigilijny deser.

Pochodzenie makówek śląskich

Historia makówek liczy już ponad 150 lat. To na Śląsku znane i lubiane danie bożonarodzeniowe. Jest przyrządzane na słodko, w formie deseru. Inna nazwa makówek to makiełki.

Kiedyś makówki przygotowywano w dużych ilościach - każdy miał móc zjeść ich tyle, na ile miał ochotę. Miały symboliczną moc. Podawano je dopiero na koniec wieczerzy wigilijnej. Miały chronić rodzinę przed rozstaniem się.

Przeczytaj też: Świąteczne ciasta i desery z całej Europy

Inne bożonarodzeniowe dania śląskie

Kuchnia śląska słynie z charakterystycznych dań świątecznych. Oprócz makówek na bożonarodzeniowym stole muszą znaleźć się także: siemieniotka (zupa z siemienia konopnego z uprażoną kaszą jęczmienną), zupa grzybowa z gałuszkami (czyli kluseczkami), zupa migdałowa oraz moczka (piernik namoczony z bakaliami, orzechami, cytryną i cukrem).

Makówki - kaloryczność

Makówki nie należą do dań dietetycznych - zawierają kaloryczny mak (czasem sklepową masę makową), bakalie, kawałki bułki, niekiedy masło czy miód. Można przyjąć, że 100 g makówek to około 300 kcal.

Przepis na makówki

Makówki zrobić bardzo łatwo. Można potraktować to danie jako prostszą wersję makowca!

Składniki:

  • 0,5 kg maku
  • cukier wanilinowy
  • 1 l mleka
  • bułka zwykła
  • 1/4 kostki masła
  • cukier
  • rodzynki
  • wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

Mak sparz i zmiel, zalej wodą. Dodaj cukier waniliowy oraz masło. Gotuj około pół godziny, od czasu do czasu mieszaj. Dodaj cukier, mleko, rodzynki i wiórki kokosowe. Pokrój bułkę w plastry, układaj warstwami naprzemiennie z płynnym makiem. Makówki mają być bardzo słodkie i mieć niezbyt gęstą konsystencję. Odłóż deser na kilkanaście godzin, by wszystko się przegryzło.

Przepis autorstwa makoszowianki.

Przepis na makówki a la tiramisu

Jeśli chcesz spróbować nieco mniej tradycyjnej odmiany makówek, zdecyduj się na makówki w stylu tiramisu.

Składniki:

  • 300 g maku zmielonego na sucho
  • 1 litr mleka
  • 1/4 kostki masła
  • 200 g płynnego miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 duża słodka chałka lub 1 opakowanie bułeczek mlecznych
  • 200 ml amaretto
  • 200 ml kawy espresso
  • 300 g różnych bakalii (rodzynek, moreli, daktyli, fig, orzechów), według uznania

Sposób przygotowania:

Mleko zagotuj z masłem i miodem, dodaj cynamon. Do gorącego płynu dodaj mak, a potem posiekane bakalie. Całość zaparz. Dolej amaretto i odparuj, aż uzyskasz gęstą masę. Na dnie naczynia ułóż pokrojoną i namoczoną w kawie chałkę. Przełóż gorącą masą makową.

Przepis autorstwa Agnieszki Drozd.

Więcej przepisów na makówki znajdziesz tutaj.

To także może cię zainteresować:

Przepis na makowiec zawijany

Mądre gotowce. Jak rozważnie przygotować świąteczne dania z półproduktów?

Wypieki, które trudno zepsuć

Makowiec to dobry pomysł na święta, ale polecamy lepszy: tort makowy z karmelizowanymi orzechami

Słodkie świąteczne przysmaki

1.Węgierskie pralinki z masą orzechową, marcepanową, waniliową lub z galaretką to

  • rétes (ritesz)
  • szalocukor
  • halászlé
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
Zobacz także
Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE