Ciasto na pierogi - podstawa polskiej kuchni. Jak sprawić, by było idealne?

mmr
19.09.2016 21:43
A A A
Pierogi, nieodłączny element polskiej kuchni

Pierogi, nieodłączny element polskiej kuchni (CC BY 2.0 / Pawel Loj / Flickr.com)

Świąteczny stół w połączeniu z pierogami tworzy idealny duet. Możesz je kupić gotowe, ale nic nie zastąpi tych domowych. Pojawia się jednak problem - ciasto na pierogi.

Ciasto na pierogi to zmora wszystkich, którzy mają z gotowaniem na pieńku. Mączna chmura w powietrzu, obklejona stolnica, kilka godzin wyjętych z życia... Lepienie ciasta na pierogi z pewnością wymaga nieco samozaparcia. Po kilku próbach powinno z koszmaru zamienić się w kulinarną rutynę, a nawet - kto wie? - w przyjemność.

Pierogi: krótka historia

Wydawać by się mogło, że pierogi to potrawa z dziada pradziada polska. Przybyszom trudno wytłumaczyć, o co dokładnie z pierogami chodzi; angielski ma na nie słowo dumplings, co nie do końca oddaje istotę pieroga, bo może oznaczać także kluskę albo knedla.

Tymczasem wygląda na to, że pierogi przywędrowały do Europy z Chin. Do dziś Chińczycy jedzą tzw. jiaozi, czyli pierożki z mięsem kształtem podobne do naszych. W ich towarzystwie świętują nadejście nowego roku.

Jaozi, popularne w Chinach pierożkiJaozi, popularne w Chinach pierożki CC BY 2.0 / Andrew Turner / Flickr.com

Według legendy przepis na pierogi przywiózł z Rusi w XIII wieku Jacek Odrowąż. Przez kilka wieków zrobiły zawrotną karierę i nie ma dziś chyba Polaka, który by ich nie jadł przynajmniej kilkadziesiąt razy w życiu.

Ciasto na pierogi: złote rady

  1. Jeśli twoje ciasto na pierogi uparcie odmawia stania się miękkim, dolej do niego nieco ciepłej wody albo śmietany. Odpowiednia struktura ciasta zależy od porządnego wyrobienia; trzeba na zagniatanie poświęcić trochę czasu. Ciasto po zagnieceniu zawiń w folię aluminiową na około pół godziny - będzie bardziej elastyczne.
  2. Żeby uniknąć dramatu z czyszczeniem drewnianej stolnicy, możesz zainwestować w stolnicę silikonową. Da się ją domyć bez wysiłku, zajmuje też o wiele mniej miejsca niż jej tradycyjny odpowiednik - wystarczy zwinąć w rulon i wsadzić do szafki.
  3. Nie masz pomysłu na farsz? Zajrzyj do naszej pierogowej bazy!

Ciasto na pierogi: przepis podstawowy

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • szklanka gorącej wody

Sposób przygotowania:

Możesz użyć miski lub stolnicy. Wsyp mogę, a następnie stopniowo dolewaj do niej ciepłą wodą (cały czas mieszaj). Kiedy osiągniesz zwartą masę, zacznij wyrabiać ciasto rękami.

Ciasto na pierogi: przepis z jajkami i wodą gazowaną

Składniki:

  • 3/4 kg mąki tortowej pszennej
  • 2 jaja
  • szczypta soli
  • 0,5 l letniej wody
  • 0,5 szklanki wody gazowanej
  • łyżka oleju

Sposób przygotowania:

Mąkę wysyp na stolnicę. Dodaj jaj i szczyptę soli. Wyrób bez dodawania wody. Gdy jaja znikną w mące, dodaj wodę i wyrabiaj. Potem dolej wodę gazowaną i wyrabiaj dalej. Następnie wlej olej. Wyrabiaj, aż ciasto będzie jednolite. Gotowe!

Przepis autorstwa Andrzeja Rudnika.

Ciasto na pierogi: przepis z jogurtem naturalnym

Jeśli dodasz do ciasta masło lub jaja, nabierze ono elastyczności. My proponujemy jeszcze inną możliwość - jogurt naturalny!

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego
  • szczypta soli
  • zimna woda

Sposób przygotowania:

Mąkę wysyp do wysokiego garnka, posól, wlej jogurt. Wymieszaj. Wlewaj zimną wodę małymi porcjami, jednocześnie zagniataj drugą ręką. Gnieć, dopóki ciasto nie będzie odstawać od ręki. Następnie wyjmij ciasto na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkuj je. Gotowe!

Przepis autorstwa Borgany.

Ciasto na pierogi: smaczne wariacje

Zielone ciasto na pierogi? Brzmi dziwnie, ale smakuje wyśmienicie!

Składniki (na 25 pierogów):

  • 350 g szpinaku w liściach
  • 500 g mąki
  • 4 jaja
  • 1 łyżka oliwy

Sposób przygotowania:

Szpinak gotuj przez około 10 minut. Odsącz go i wysusz, a następnie posiekaj i przetrzyj przez sito. Wymieszaj szpinak z mąką, oliwą i jajkami. Najpierw ugnieć masę widelcem, a potem wyrób ją rękami. Przestań dopiero wtedy, gdy ciasto będzie elastyczne.

Przepis autorstwa Pawła Kałuskiego pochodzi z Magazynu Kuchnia .

Jeśli masz ochotę na więcej pierogowej ekstrawagancji, spróbuj zrobić pierogi z ciasta francuskiego z nadzieniem z karpia zatorskiego  albo pieczone pierogi z soczewicą i żurawiną .

Te przepisy także mogą cię zainteresować:

Pierogi wegańskie z cieciorką

Pierogi z kaszą gryczaną, twarogiem i boczkiem

Pierogi ze śliwkami

Słodkie świąteczne przysmaki

1.Węgierskie pralinki z masą orzechową, marcepanową, waniliową lub z galaretką to

  • rétes (ritesz)
  • szalocukor
  • halászlé
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
Zobacz także
Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE