Białka – w przeciwieństwie do żółtek – dobrze się przechowują: tydzień w lodówce i kilka miesięcy w zamrażarce (pamiętajmy, by rozmrażać je w lodówce).

Białka możemy ubić z cukrem na sztywno, wyłożyć na ciasto (np. cytrynową tartę, sernik) i podpiec lub opalić kuchennym palnikiem na złoty kolor.

Oto kilka przepisów z wykorzystaniem kurzych białek:

MakaronikiMakaroniki shutterstock

Makaroniki

75 g białek
170 g drobnego cukru
80 g mielonych migdałów
barwnik spożywczy (opcjonalnie)

Białka roztrzepujemy. Dodajemy 45 g cukru, lekko ubijamy. Wsypujemy kolejne 45 g cukru, ubijamy na sztywną pianę (pod koniec możemy dodać barwnik). Resztę cukru i mielone migdały łączymy, dodajemy do piany, delikatnie mieszamy na jednolitą masę. Za pomocą rękawa cukierniczego z masy wyciskamy krążki o średnicy 2 cm. Pieczemy 12 minut w 150 st. Makaroniki łączymy kremem, np. czekoladowym.

Amaretti kawoweAmaretti kawowe shtterstock

Amaretti kawowe

175 g mielonych migdałów
150 g cukru pudru plus do obtoczenia
60 g białek
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Mielone migdały i cukier puder przesiewamy. Białka mieszamy z kawą, wyrabiamy z sypkimi składnikami na gładkie ciasto. Chłodzimy 30 minut. Formujemy kuleczki, obtaczamy w cukrze pudrze. Pieczemy 13 minut w 190 st. Amaretti przechowujemy nawet kilka tygodni.

Mus czekoladowyMus czekoladowy shutterstock

Mus czekoladowy

200 g czekolady (mlecznej, gorzkiej – według uznania)
20 g solonego masła (opcjonalnie)
180 g białek ubijamy
80 g cukru pudru

Czekoladę topimy w kąpieli wodnej (możemy dodać solone masło, by miała bogatszy smak). Masę studzimy, co jakiś czas mieszając (jej powierzchnia nie może stwardnieć).

Białka ubijamy z cukrem pudrem na sztywną pianę.

Gdy masa czekoladowa ostygnie, ale będzie jeszcze lekko ciepła, dodajemy po łyżce pianę, delikatnie mieszając. Mus studzimy i wkładamy na 2 godziny do lodówki.

Angel cakeAngel cake shutterstock

Amerykańskie ciasto – angel cake

100 g mąki tortowej i 40 g mąki ziemniaczanej przesiewamy. 360 g białek (ok. 12) o temperaturze pokojowej ubijamy z kilkoma kroplami soku z cytryny. Dodajemy 100 g cukru i miąższ z 2 lasek wanilii (lub skórkę startą z 2 cytryn), ubijamy. Dodajemy kolejne

100 g cukru i dalej ubijamy. Gdy masa zacznie sztywnieć, wsypujemy 60 g cukru i ubijamy na błyszczącą pianę. Wsypujemy połowę mąki, delikatnie mieszamy. Dodajemy resztę mąki i dokładnie łączymy. Ciastem napełniamy foremki na babeczki. Pieczemy ok. 30 minut w 180 st.

Suflet ziemniaczanySuflet ziemniaczany shutterstock

Suflet ziemniaczany

1 kg ziemniaków
80 g masła
200 ml mleka
80 g sera (np. koziego)
sól i pieprz
1-2 łyżki posiekanych ziół (np. natki, szczypiorku)
180 g białek kurzych (z ok. 6 jajek)

Gotujemy ziemniaki, przeciskamy przez praskę lub miksujemy. Dodajemy masło i podgrzewamy, wlewając powoli mleko. Dodajemy ser, mieszamy i podgrzewamy, aż ser się stopi.

Przyprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i dodajemy posiekane zioła. Studzimy.

Białka ubijamy. Dodajemy do ciasta, delikatnie łączymy.

Napełniamy natłuszczone żaroodporne foremki. Pieczemy 20 minut w 200 st.