Sałatka ziemniaczana z kiszonym ogórkiem i cebulą - składniki

300 g upieczonych lub ugotowanych ziemniaków, 3 ogórki kiszone, czerwona cebula, 1/2 łyżeczki musztardy Dijon, łyżka octu winnego, 3 łyżki oleju, sól, świeżo mielony pieprz, 1/2 pęczka szczypiorku

Ziemniaki i ogórki kroimy w plasterki, przekładamy do miski. Cebulę obieramy, kroimy w krążki, przelewamy wrzątkiem, aby stała się delikatniejsza w smaku, odsączamy, studzimy. Musztardę mieszamy z octem, solą, pieprzem do smaku i łączymy z olejem, cały czas mieszając. Do sałatki dodajemy cebulę, polewamy sosem i mieszamy. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Jak jeszcze wykorzystać resztki ziemniaków

• Ugotowanymi ziemniakami zagęszczamy zupę, np. krem z cukinii lub pora – miksujemy je z wywarem z warzywami.

• Ziemniaki przerabiamy na farsz do pierogów lub naleśników. Mielemy je w maszynce lub ugniatamy. Dodajemy do nich np. drobno posiekaną i zeszkloną cebulę, posiekany i podsmażony wędzony boczek, natkę i doprawiamy pieprzem.

• Resztki ziemniaków kroimy w plasterki, układamy jako obłożenie pizzy, np. z dużą ilością rozmarynu.

• Robimy prostą zapiekankę. Ziemniaki kroimy w plasterki, układamy w brytfance, zalewamy śmietanką doprawioną gałką muszkatołową, posypujemy serem i zapiekamy na złoto.

• Jeśli wypiekamy w domu pieczywo, wczorajsze ziemniaki dodajemy do ciasta np. na miękkie bułeczki i chleb z ziarnami.