Zapiekanka (mussaka) z mielonym mięsem i bakłażanami - składniki

200-300 g ugotowanych lub upieczonych całych ziemniaków, 2 bakłażany, cebula, ząbek czosnku, oliwa do smażenia, 500 g mielonego mięsa (wołowina lub cielęcina), 100 ml czerwonego wytrawnego wina, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 300 ml przecieru pomidorowego, suszone oregano, szczypta cynamonu

Sos beszamelowy: 30 g masła, 30 g mąki, 500 ml mleka, gałka muszkatołowa, sól, świeżo mielony pieprz

Zapiekanka (mussaka) z mielonym mięsem i bakłażanami - przygotowanie

Wystudzone ziemniaki kroimy w grube plastry. Bakłażany myjemy, osuszamy, kroimy wzdłuż w plastry, grillujemy na suchej grillowej patelni lub podpiekamy w piekarniku. Czosnek i cebulę obieramy, siekamy, szklimy w dużym rondlu na oliwie, dodajemy mięso, a po kilku minutach, gdy mięso się podsmaży, wino, koncentrat oraz przecier. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano i szczyptą cynamonu. Mięso dusimy na małym ogniu ok. 30 minut.

Przygotowujemy beszamel. Masło roztapiamy w rondelku, dodajemy mąkę, chwilę podgrzewamy, dokładnie mieszając. Do zasmażki wąskim strumieniem wlewamy mleko, dodajemy sól, pieprz i gałkę muszkatołową, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje i się zagotuje. Odstawiamy.

W żaroodpornym naczyniu układamy plastry bakłażana, duszone mięso, znów warstwę bakłażana, warstwę ziemniaków i sosu beszamelowego. Na wierzch zapiekanki możemy ułożyć resztę plastrów bakłażana. Zapiekamy 40 minut w 180 st.