Pureé z ziemniaków i pasternaku - składniki

800 g pasternaku, 500 ml mleka, 200 g ugotowanych tłuczonych ziemniaków, 80 g masła, sól, świeżo mielony pieprz, gałka muszkatołowa, zielenina do podania

Pureé z ziemniaków i pasternaku - przygotowanie

800 g pasternaku, 500 ml mleka, 200 g ugotowanych tłuczonych ziemniaków, 80 g masła, sól, świeżo mielony pieprz, gałka muszkatołowa, zielenina do podania

Pasternak obieramy, kroimy na kawałki, przekładamy do rondla, zalewamy mlekiem. Jeśli mleko go nie przykrywa, dodajemy odrobinę wody, przykrywamy pokrywką i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i dusimy 10-15 minut, aż pasternak będzie bardzo miękki (Uwaga! Gotuje się szybciej niż ziemniaki).

Odcedzamy warzywo, zachowując ok. 1/4 płynu, w którym się gotowało. Pasternak z powrotem umieszczamy w garnku, dodajemy ziemniaki, płyn z gotowania oraz masło.

Miksujemy blenderem do momentu, aż uzyskamy aksamitną konsystencję. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Posypujemy zieleniną.

Pasternak obieramy, kroimy na kawałki, przekładamy do rondla, zalewamy mlekiem. Jeśli mleko go nie przykrywa, dodajemy odrobinę wody, przykrywamy pokrywką i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i dusimy 10-15 minut, aż pasternak będzie bardzo miękki (Uwaga! Gotuje się szybciej niż ziemniaki).

Odcedzamy warzywo, zachowując ok. 1/4 płynu, w którym się gotowało. Pasternak z powrotem umieszczamy w garnku, dodajemy ziemniaki, płyn z gotowania oraz masło.

Miksujemy blenderem do momentu, aż uzyskamy aksamitną konsystencję. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Posypujemy zieleniną.

I jeszcze jeden pomysł na:

Pureé z ziemniaków

400 g topinamburu, łyżka soku z cytryny, 1/2 jabłka, 250 g ugotowanych tłuczonych ziemniaków, 30-50 g orzechów włoskich, 100 g masła, sól, świeżo mielony pieprz

Topinambur obieramy, myjemy, kroimy i zostawiamy zalany zimną wodą z dodatkiem łyżki soku z cytryny, żeby nie ściemniał. Jabłko obieramy, kroimy. W rondlu zagotowujemy wodę, wrzucamy topinambur, jabłko i gotujemy 15-20 minut, aż topinambur będzie miękki. Odsączamy, przekładamy do garnka, dodajemy resztki ziemniaków, orzechy, masło i miksujemy na pureé. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.