Dla 3-4 osób
Przygotowanie: 15 minut

Muhammara – pasta z grillowanej papryki z orzechami - składniki:

3 czerwone grillowane papryki bez skóry
3 ząbki czosnku,
90-100 g orzechów włoskich
2 grillowane kromki bułki plus kilka do podania
1/3 łyżeczki kuminu
1/2 łyżeczki mielonego chili
łyżeczka cukru trzcinowego lub innego słodzidła
kilka łyżek oliwy
sól
natka lub kolendra

Muhammara – pasta z grillowanej papryki z orzechami - jak przygotować:

Grillowaną paprykę umieszczamy w naczyniu do blendowania. Dodajemy obrane ząbki czosnku, orzechy włoskie i pokrojone na kawałki grzanki. Dorzucamy chili, kumin oraz łyżeczkę cukru. Miksujemy 3 minuty, aż uzyskamy jednolitą masę. Jeśli pasta jest za gęsta, dolewamy 2-3 łyżki oliwy lub wody i jeszcze krótko miksujemy. Doprawiamy solą do smaku, posypujemy natką lub kolendrą i skrapiamy oliwą. Podajemy z grzankami.

Co jeszcze można przyrządzić z pieczonej papryki

• Przekąska. Połówki grillowanej papryki możemy napełnić farszem. Jako nadzienie polecamy śmietankowy serek z dodatkiem ziół, sałatkę z kuskusem lub hummus.

• Chłodnik. Ząbek czosnku i cebulę szklimy na 3-4 łyżkach oleju. Dodajemy 8-10 kawałków grillowanych papryk, 4 pomidory bez skórki (mogą być resztki sałatki pomidorowej) i łyżeczkę tymianku. Zalewamy wodą lub bulionem i dusimy ok. 20 minut. Miksujemy, chłodzimy, przyprawiamy octem winnym, oliwą, solą i pieprzem.