Dla 4 osób
Przygotowanie: 20 minut

Wrapy z resztkami kurczaka (pieczonego lub z grilla) i warzywami - składniki:

cebula
2 pomidory
ogórek lub cukinia (może być grillowana)
2 upieczone piersi kurczaka
2 ząbki czosnku
250 ml jogurtu
łyżka majonezu
1/2 główki ulubionej sałaty
6-7 tortilli

Wrapy z resztkami kurczaka (pieczonego lub z grilla) i warzywami - jak przygotować:

Cebulę kroimy w piórka, pomidory w ósemki, ogórka lub cukinię w słupki, piersi kurczaka kroimy na mniejsze paski. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, dodajemy do jogurtu wymieszanego z majonezem. Powstałym sosem smarujemy podgrzane na patelni tortille. Na każdej układamy po kilka liści sałaty, kawałki warzyw i paski mięsa. Zawijamy, układamy łączeniem na gorącej patelni, podgrzewamy 1-2 minuty. Wrapy kroimy na skos na pół i od razu podajemy.

Co jeszcze można przyrządzić z kawałków kurczaka

Filety duszone w sosie śmietanowym. W rondlu na łyżce oleju szklimy posiekaną cebulę, dokładamy grillowanego kurczaka, dolewamy 100 ml białego wina, zagotowujemy i po minucie dodajemy 200 ml śmietanki 30-proc. oraz pokrojone suszone pomidory. Dusimy 2-3 minuty i podajemy np. z ryżem.

Szybkie stir fry. Pokrojone: szalotkę, marchewkę, papryczkę chili, 3-centymetrowy kawałek imbiru, 10-centymetrowy kawałek kapusty pekińskiej i garść zielonego groszku smażymy 3-4 minuty na łyżce oleju. Dodajemy paski kurczaka, doprawiamy łyżką sosu sojowego i rybnego, mieszamy. Podajemy z makaronem ryżowym, podprażonym sezamem i świeżą kolendrą.