Ta bardzo słodka śliwka ma kulisty kształt, złocistożółty lub żółtoczerwonawy kolor i niewielki rozmiar (średnica 2-3 cm). Jej smak jest bardzo charakterystyczny, przez co łatwo odróżnić ją od innych odmian. Owoce mirabelki pojawiają się zazwyczaj późnym latem, czyli w sierpniu, a ich zbiory są obfite.

Jeśli kupujemy owoce na straganie, wybieramy jak najbardziej dojrzałe – w zależności od odmiany kuleczki są mocno żółte albo żółtawe z czerwonym rumieńcem.

Jeżeli chcemy zebrać owoce z dziko rosnących drzew, unikajmy tych stojących przy drogach. Warto wiedzieć, że dojrzałe, czyli najlepsze, owoce same spadają z gałęzi, więc zanim zaczniemy je zrywać, zbierzmy owoce z ziemi.

Uwaga, mirabelkę łatwo pomylić z inną odmianą śliwy – dużo kwaśniejszą, dużo mniej smaczną ałyczą. Drzewa, na których rosną ałycze, są większe, mają 6–10 m wysokości, i wydają mniejsze śliweczki, których pestki słabo odchodzą od miąższu.

Z mirabelek zrobimy dżemy, chutneye, nalewki, kompoty i syropy. Doskonale sprawdzają się także w deserach, ciastach i jako dodatek do mięs.

Dżem z mirabelek z wanilią

Mirabelki idealnie nadają się na przetworyMirabelki idealnie nadają się na przetwory shutterstock.com

2 kg mirabelek
800 g cukru
laska wanilii
50 ml rumu

Mirabelki myjemy, odsączamy, usuwamy pestki. Wypestkowane śliwki przekładamy do garnka o grubym dnie, w którym będziemy je smażyć. Dodajemy cukier oraz pokrojoną na 3 kawałki laskę wanilii. Przykrywamy i pozostawiamy na kilka godzin, by owoce puściły sok. Po tym czasie mirabelki smażymy na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając.
Gdy owoce staną się przezroczyste, a dżem zgęstnieje wlewamy do niego rum. Całość chwilkę jeszcze podgrzewamy. Im dłużej smażymy, tym dżem przybiera ciemniejszą barwę. Wyjmujemy kawałki wanilii, a gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków. Szczelnie zakręcamy, odwracamy słoiki do góry dnem i pozostawiamy do wystygnięcia (albo pasteryzujemy ok. 15 minut).

Koktajl Mirabella z alkoholem

Elektryczna mirabellaElektryczna mirabella Fot. Duklas+

250 g mirabelek
kilka kostek lodu
100-150 g g czystej wódka

Mirabelki płuczemy i pozbawiamy pestek, a następnie miksujemy. Do mocnego woreczka foliowego wkładamy kilka dużych kawałków lodu i tłuczemy je na miazgę używając np. gałka do ciasta. Lodową kaszkę mieszamy z mirabelkowym musem, wlewamy do 2 szklanek i uzupełniamy czystą wódką w proporcjach zależnych od upodobań.