1. Omlety z pulpą warzywną 

Pulpę warzywną mieszamy z masą jajeczną, dodajemy karmelizowaną cebulę i smażymy (dość grube) omlety.

2.  Dodatek do purée

Świetnie smakuje dodana do purée z ziemniaków lub batatów i obficie przyprawiona gałką muszkatołową.

3. Sos do makaronu

Gdy zmiksujemy ją z pomidorowym sosem i lekko rozrzedzimy bulionem jarzynowym, będzie idealna do makaronu.

4. Muffiny

Muffiny z pulpą warzywnąMuffiny z pulpą warzywną shutterstock.com

Ubijamy 2 jajka z 20 ml oliwy. Dodajemy ok. 200 g pulpy warzywnej, 60 g mąki, 5 g proszku do pieczenia, przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Masą napełniamy papilotki. Muffiny pieczemy ok. 25 minut w 180 st.

5. Bułeczki bezglutenowe

30 g nasion babki płesznik zalewamy 500 ml ciepłej wody, odstawiamy na 15 minut. Mieszamy, dodajemy 150 g pulpy warzywnej, łyżkę soli, 2 łyżki oliwy, łączymy. Dodajemy 150 g płatków owsianych bezglutenowych, 300 g mieszanki mąki bezglutenowej, wyrabiamy. Formujemy 16 bułeczek. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, posypujemy pestkami dyni lub słonecznika. Pieczemy 45 minut w 200 st.

6. Dip oliwkowy

Siekamy czarne oliwki, suszone figi i suszone pomidory. Mieszamy z pulpą warzywną, dodajemy niewielką ilość zalewy z suszonych pomidorów. Przyprawiamy tymiankiem.

7. Burgery

200-250 g pulpy warzywnej mieszamy z 300 g ugotowanego ryżu lub ugotowanej czerwonej soczewicy. Dodajemy posiekaną cebulę (możemy ją wcześniej zeszklić na oleju), 50 g koncentratu pomidorowego oraz ok. 80 g mąki. Dokładnie wyrabiamy. Masę przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Formujemy burgery i smażymy na oleju lub pieczemy (25 minut w 180 st.).

 8. Guacamole

Pulpę warzywną miksujemy z miąższem z awokado, pomidorem i cebulą. Przyprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Schładzamy.

9. Kisz z tuńczykiem

Kisz z tuńczykiemKisz z tuńczykiem shutterstock.com

Ubijamy 2 jajka z 200 ml śmietany 18-proc. Dodajemy 300 g pulpy warzywnej, szczyptę soli, 200 g pokrojonej fety i 80 g tuńczyka w sosie własnym. Przyprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Ciastem francuskim (450 g) wykładamy lekko natłuszczoną formę do tarty, spód nakłuwamy widelcem. Napełniamy masą, wierzch wyrównujemy. Pieczemy ok. 35 minut w 180-200 st.

10. Placki z serami

2 jajka
150 g twarogu
250 g pulpy warzywnej
łyżka natki
80 g startej mozzarelli
50 g posiekanej gotowanej piersi kurczaka lub szynki
sól, pieprz, kmin rzymski
tarta bułka lub sezam

Jajka ucieramy z twarogiem. Dodajemy pulpę i natkę, mieszamy. Wsypujemy mozzarellę, kurczaka lub szynkę, przyprawiamy, łączymy. Formujemy placki, obtaczamy w bułce tartej lub sezamie. Pieczemy 30 minut w 180 st.

11. Krakersy

60 g mąki
120 g pestek dyni i słonecznika
15 g nasion chia lub siemienia lnianego
500 g pulpy warzywnej
łyżka musztardy z Dijon
35 g masła
120 g startego parmezanu
łyżeczka rozmarynu
Blendujemy mąkę, pestki i nasiona chia lub siemię lniane. Dodajemy pulpę, musztardę i masło, miksujemy. Wsypujemy parmezan i rozmaryn, łączymy. Masę cienko wałkujemy na blaszce. Pieczemy 25-30 minut w 160 st. Łamiemy na kawałki.

Z pulpy warzywnej pozostałej po wyciskaniu soków możemy przygotować wiele potrawZ pulpy warzywnej pozostałej po wyciskaniu soków możemy przygotować wiele potraw shutterstock.com