Mąka kukurydziana - jak ja wykorzystaćMąka kukurydziana - jak ja wykorzystać Fot. Andrzej Krasowski

Mąka kukurydziana ma trochę błonnika, witaminy A, B i E, potas oraz magnez, nie zawiera natomiast glutenu. Mimo to możemy z niej z powodzeniem zrobić muffinki, ciasteczka, placki, chleb, a nawet ciasto drożdżowe. Sprawdza się też jako zagęstnik zup i sosów. Warto więc z niej korzystać, tym bardziej że bez problemu dostaniemy ją w każdym dużym sklepie spożywczym (ok. 3 zł).

Wypieki z tej mąki różnią się nieco smakiem oraz konsystencją od tych z mąki pszennej. Ze względu na brak glutenu są bardziej kruche. Świetnie smakują w dzień upieczenia. Dlatego, jeśli mają zaczekać na później, trzeba je zabezpieczyć przed wysychaniem, np. wkładając do zamykanego pojemnika.
Babeczki z żółtej mąki rosnące na proszku do pieczenia warto wypełnić soczystymi dodatkami – ciastka staną się bardziej wilgotne. Świetnie się sprawdzą sezonowe owoce, a w wypadku wypieków słonych – feta, mozzarella lub boczek.

Trzeba również wypróbować przepis na kukurydziane ciasto drożdżowe. Co prawda nie jest tak plastyczne jak to z pszennej mąki, ale jego lepkość zwiększa się przez dodanie większej ilości tłuszczu lub jajek.

Osoby, którym gluten nie szkodzi, mogą przygotowywać potrawy z mąki kukurydzianej, łącząc ją z pszenną. Jednak za czystą żółtą mąką przemawia to, że jest ona lżej strawna od pszennej, a przygotowane z niej dania świetnie smakują.

Mąka kukurydziana łatwo się trawi i nie ma glutenuMąka kukurydziana łatwo się trawi i nie ma glutenu Fot. Andrzej Krasowski