Pstrąg to ryba doskonała na grill. Wystarczy rozgrzany ruszt i będzie gotowa w 5-7 minut. Najlepiej ją wcześniej wyfiletować, czyli usunąć kręgosłup i ości, co ułatwi nam jej zjedzenie. Tak przygotowane filety solimy od strony mięsa i odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 15 minut. W tym czasie sól wyciągnie z ryby nadmiar wody, dzięki czemu nie będzie się rozpadać w czasie grillowania.

Opłukane z soli, osuszone, posmarowane oliwą i przyprawione pstrągi układamy skórą do dołu na ruszcie lub grillowej patelni. Pieczemy, aż mięso zetnie się do ok. 3/4 swej wysokości. Wtedy delikatnie odwracamy i grillujemy je nie dłużej niż 30 sekund, by mięso lekko się ścięło. Podajemy z sosem, np. holenderskim, grillowanymi warzywami, purée, np. selerowym.

Grillowanie pstrąga - krok

1

Grillowanie pstrąga - Krok 1Grillowanie pstrąga - Krok 1 fot. MAGDA GHIA

Pstrąga filetujemy - ostrym nożem wycinamy kręgosłup, a pęsetą usuwamy ości.

Grillowanie pstrąga - krok 2

 

Grillowanie pstrąga - Krok 2Grillowanie pstrąga - Krok 2 fot. MAGDA GHIA

Mięso posypujemy solą (najlepiej morską), wstawiamy na 15 minut do lodówki. Opłukujemy z soli pod zimną wodą, dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem.

Grillowanie pstrąga - krok 3

Grillowanie pstrąga - Krok 3Grillowanie pstrąga - Krok 3 fot. MAGDA GHIA

Filety delikatnie smarujemy oliwą od strony skóry, by w czasie grillowania nie przywarła do rusztu. Tuż przed pieczeniem posypujemy też pstrąga świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Grillowanie pstrąga - krok 4

Grillowanie pstrąga - Krok 4Grillowanie pstrąga - Krok 4 fot. MAGDA GHIA

Układamy na rozgrzanym grillu lub patelni grillowej skórą do dołu (wtedy filet się nie pozwija). Smażymy kilka minut, aż skórka stanie się chrupiąca, odwracamy i smażymy jeszcze 30 sekund.

Czytaj również:

***

Michał Toczyłowski - współautor książki "Run&Cook. Kulinarny poradnik biegacza"; na co dzień uczy gotować w Akademii Kulinarnej Whirlpool. Informacje o warsztatach na: akademiakulinarnawhirlpool.pl/warsztaty/ 

Czym pachnie dobra ryba? Morzem lub jeziorem!